Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Moldsilva planifică comasarea Sil-Răzeni. Deputatul PAS Petru Frunze a intervenit cu solicitări către noul director

24 Nov. 2021, 16:23
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
24 Nov. 2021, 16:23 // Politica //  Petru Beregoi

Întreprinderea Silvo-Cinegetică Sil- Răzeni ar urma să fie comasată și lichidată. Anunțul a fost făcut astăzi, 24 noiembrie de către deputatul PAS, Petru Frunze, care a avut o întrevedere cu noul director al Întreprinderii de Stat, Vadim Stîngaci, căruia i-a solicitat să nu admită o asemenea reorganizare în cadrul instituției, iar ocolul silvic, Răzeni – unicul în raza raionului Ialoveni să fie păstrat, cu întoarcerea terenurilor împădurite întreprinderii, de care a fost deposedată încă pe timpul guvernării comuniste.

„Astăzi am avut o discuție cu șeful Agenției de Stat „Moldsilva”. Am solicitat să fie efectuată o evaluare la situația prin care au fost transmise mai multe păduri din raionul Ialoveni către întreprinderi silvice din alte raioane. La reorganizarea activității Agenției de Stat „Moldsilva” am solicitat să se țină cont că întreprinderea silvică Răzeni, nu trebuie să fie comasată cu alte întreprinderi silvice. Locuitorii raionului Ialoveni au dreptul să beneficieze de serviciile întreprinderii respective”, a anunțat Frunze.

Totodată, l-a îndemnat pe noul director al Moldsilva să implementeze sisteme digitalizate în procesul de achiziționare a lemnului de către persoanele atât fizice, cât și juridice.

„Am propus să fie examinată posibilitatea de-a fi eliberată factura fiscală privind procurarea lemnului în mod digital, iar plata pentru procurarea lemnului să fie efectuată la oficiul poștal din localități sau prin intermediul sistemului electronic de transfer. În prezent persoana fizică achită banii pădurarului, pădurarul merge la sediului întreprinderii silvice, achită banii pe contul întreprinderii, primește factura fiscală și se întoarce în localitate la o distanță de zeci de kilometri pentru a efectua încărcarea lemnului. Timp și bani pierduți fără sens. Acest lucru se poate de făcut electronic, de acasă, în câteva minute”, a explicat deputatul PAS.

În cadrul întrevederii, Petru Frunze, a solicitat să fie identificate soluții pentru a permite Primăriilor să înceapă efectuarea lucrărilor de regenerare în pădure, pentru a oferi lemne de foc persoanelor vârstnice.

La fel, parlamentarul a solicitat să fie făcută o evaluarea a situației privind defrișarea pădurilor, iar întreprinderile silvice care au în stoc masă lemnoasă suficientă să le fie reduse suprafețele de tăiere.

Precizăm că, în ultimii câțiva ani, tot mai mulți activiști civici, lideri de partide și experți în domeniul protecției mediului au scos la iveală scheme bine puse la punct prin tăierea în masă a pădurilor, inclusiv din copaci din rezervațiile naturale și unicul parc național, care prin lege sunt protejate, iar intervenția factorului uman prin defrișare este interzisă.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 09:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 09:17 // Societate //  Realitatea.md

Vaccinul Spikevax produs de compania farmaceutică Moderna utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Pe data de 27 noiembrie curent, Republica Moldova a recepționat primul lot de 50.400 de doze de vaccin donate prin intermediul Platformei COVAX. Ce spune Ministerul Sănătății despre acesta și unde poate să și-l facă doritorii?

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, acest tip de vaccin învață corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul SARS-CoV-2, adică COVID-19 sau noul tip de coronavirus.

În urma studiilor clinice, a demonstrat o eficacitate de 94,1% pentru protecția împotriva COVID-19 după 14 zile de la administrarea primei doze.

Vaccinul a fost aprobat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizare în stare de urgență.

În Republica Moldova, se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, conform unei scheme de două doze la un interval de 28 de zile. Pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19 Spikevax, adresați-vă la medicul de familie sau la orice centru de vaccinare din țară. Fără programare, doar cu buletinul de identitate.

Amintim că imunizarea în țară a început pe data de 2 martie 2021. Până acum, 931.138 de persoane au încheiat schema de vaccinare, ceea ce înseamnă nici 30 la sută din populație.

Republica Moldova a fost prima din Europa care a primit doze de vaccin împotriva COVID-19 prin intermediul platformei COVAX. Anterior, prin același mecanism, au fost recepționate 535.590 de doze de vaccin, printre care Astrazeneca – 108.000 de doze, Pfizer/BioNtech – 125.190 de doze,  Janssen/Johnson & Johnson – 302.400 de doze.

De ce este considerat un vaccin al bogătașilor?

Fondatorii Moderna – în topul miliardarilor. Compania e criticată pentru că nu distribuie vaccinul în țările sărace

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală