Parlamentul de la Erevan a aprobat miercuri în primă lectură o lege privind începerea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE), transmite EFE, transmite Agerpres. Legea a fost votată de 63 din cei 107 deputaţi care alcătuiesc Adunarea Naţională, în timp ce şapte parlamentari au votat împotrivă.
Potrivit agenţiei Armenpress, legea a fost aprobată de deputaţii partidului de guvernământ, Contractul Civic, în timp ce opoziţia armeană a votat împotrivă sau a refuzat să participe la şedinţa parlamentară.
Dacă va fi aprobată definitiv această lege, autorităţile de la Erevan vor începe discuțiile cu Bruxellesul pentru a pregăti o „foaie de parcurs” în vederea negocierilor viitoare. Totodată, decizia finală cu privire la dorinţa ţării de a se alătura Uniunea Europeană va fi supusă unui referendum naţional, aşa cum au anunţat anterior autorităţile armene.
Prim-ministrul armean Nikol Paşinian a recunoscut anterior că Rusia, până de curând principalul aliat al Erevanului, este preocupată în prezent de apropierea Armeniei de UE.
„Rusia are unele îngrijorări şi aceasta este evident. Avem şi noi unele preocupări cu privire la poziţia şi politicile Rusiei şi acesta este un fapt”, a spus premierul armean.
Iniţiativa de începere a negocierilor cu Bruxellesul aparţine Platformei Forţelor Democratice din Armenia şi a adunat 60.000 de semnături de susţinere înainte de a fi discutată în Parlament.
Armenia a început să îşi diversifice politica externă pentru a găsi noi parteneri după victoria Azerbaidjanului în războiul din Karabah în septembrie 2023 şi refuzul blocului militar post-sovietic OTSC, din care fac parte Armenia şi Rusia, de a interveni de partea Erevanului.