Curs valutar
 • EUR
  19.1924
  0.3903%
 • USD
  17.6969
  0.321%
 • RUB
  0.1959
  0.4594%
 • RON
  3.8575
  0.3837%
 • UAH
  0.4432
  -0.0226%

Monumentele istorice și podurile din Moldova, cele mai vulnerabile în cazul unui cutremur puternic

07 Feb. 2023, 22:22
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
07 Feb. 2023, 22:22 // Actualitate //  Ursu Ana

Clădirile din Republica Moldova și anume cele cu statut de monument istoric și de arhitectură sunt într-o stare avansată de degradare. Fondul construit din țara noastră are probleme de rezistență, iar toate aceste clădiri au nevoie de proiecte de consolidare pentru a spori protecția lor, iar în caz de cutremur consecințele ar fi grave, susține expertul în patrimoniu Ion Ștefăniță.

Expertul mai spune că cele mai vulnerabile sunt clădirile cu statut de monument istoric, însă nu exclude că au un grad mare de risc de a se prăbuși și clădirile care au fisuri, dar și cele care au atins termenul limită de exploatare, scrie radiomoldova.md.

Ion Ștefăniță a mai precizat că o problemă în acest sens o constituie și podurile.

„De la independență încoace, din 1993 de când le-am atribuit statut de protecție, noi nu am intervenit practic în a realiza proiecte de consolidare, de restaurare și respectiv evident în cazul unor situații de forță majoră, în cazul unor cutremure consecințele pot fi grave. La fel consecințele sunt grave și pentru stratul istoric postbelic, construit în anii 50-60, cu termen depășit. Dacă veți face o respectivă tehnică a acestor clădiri, veți constata situații grave”, a declarat Ion Ștefăniță.

Directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoara, a precizat că în fiecare locuință ar trebui să fie un loc sigur în caz de cutremur.

„Orice persoană trebuie să conștientizeze că noi locuim într-o care este expusă pericolului seismic și periodic pe teritoriul Republicii Moldova noi resimțim cutremure de pământ moderate sau semnificative care pot duce la distrugerea construcțiilor, la afectarea construcțiilor, inclusiv pot duce la jertfe umane, răniți”, a precizat Igor Nicoara.

Ultimul cutremur devastator din țara noastră a fost înregistrat pe 30 mai 1990 și a avut 6,9 grade pe scara Richter, acesta fiind urmat câteva ore mai târziu de o replică de 6,1 grade. În urma cutremurului au decedat 13 persoane și alte 360 au fost rănite.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2024, 22:36
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
23 Mai 2024, 22:36 // Actualitate //  Ursu Ana

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că apreciază comportamentul, fostei membre a comisiei vetting și pre-vetting Tatianei Răducanu. Precizările au fost făcute la o emisiune de la PRO TV.

„Trebuie să apreciem că doamna Tatiana Răducanu imediat ce a apărut informația și-a depus cererea de demisie şi a venit și cu o poziție clară ce ține de faptul că nu recunoaște cele imputate şi de fapt a explicat și de ce a venit atat de rapid cu decizia de demisie, pentru a nu periclita procesul de vetting şi membrii comisiei”, a punctat ministra Justiției.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Nu este cazul să ne facem niște concluzii pripite, fiindcă aşa cum a comunicat şi Procuratura Anticorupție atunci când a confirmat acea veridicitate, după cum înțelegem este abia un proces penal în care procuratura trebuie să investigheze. Este foarte important ca aceste suspiciuni să fie bazate pe probe veridice, pe informații corecte şi probe care să fie administrate conform legii… Trebuie să înţelegem, că procedurile urmează să se desfăşoare, iar până la probele sau constatările finale, toți au dreptul să beneficieze de prezumţia nevinovăție”, a declarat Veronica Mihailov Moraru.

Amintim că, Tatiana Răducanu, membră a Comisiei pre-vetting, și-a dat demisia după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora fosta judecătoare ar avea legături cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Conform unei scrisori semnată de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, membra demisionară a Comisiei ar fi apropiată și ar fi executat comenzile lui Veaceslav Platon și ale lui Aureliu Colenco, ultimul fiind actualmente principalul avocat al lui Ilan Șor.

Între timp, Procuratura Anticorupție (PA) a confirmat veridicitatea scrisorii. Autoritatea notează că a acționat, pentru a preveni riscuri în sistemul de justiție.

Joi, 16 mai curent, demisia Tatianei Răducanu din funcția de membrul al Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și al Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor, a fost aprobată de Parlament.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală