Curs valutar
 • EUR
  20.0224
  0.0784%
 • USD
  17.7314
  -0.0243%
 • RUB
  0.2365
  0.7188%
 • RON
  4.0457
  0.089%
 • UAH
  0.6516
  -0.4144%

Moțiunea simplă, inițiată de BCS împotriva lui Litvinenco, nu a fost susținută: „O amestecătură de minciuni, falsuri”

23 Oct. 2021, 12:31
 // Categoria: Politica // Autor:  Mădălina Sorokovsky
23 Oct. 2021, 12:31 // Politica //  Mădălina Sorokovsky

Parlamentul Republicii Moldova a dezbătut joi, 21 octombrie, moțiunea simplă împotriva activității ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, depusă de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). Tentativa de demitere a ministrului a căzut, nu înainte ca acesta „să dea de pământ” cu deputații din opoziție – PSRM și PCRM.

Mai întâi, ministrul Sergiu Litvinenco a subliniat că examinarea moțiunii simple a fost acceptată pentru că asta înseamnă o „democrație veritabilă”. A spus că îi este greu să facă o listă de răspunsuri pentru opoziție, pentru că „moțiunea este un terci, un amestec de minciuni și falsuri” pe care le tot promovează la posturile tv afiliate.

„Manipulați cu semiadevăruri și prezentați opiniile dvs. care sunt niște falsuri, iar acolo unde nu puteți inventa nimic plauzibil, dați frâu fanteziilor. Sintagmele „stat capturat”, „control politic”, „jos mafia” sună mai mult ridicol decât ofenstator. Le amintesc acestor politicieni că au cochetat cu toți oligarhii în schimbul banilor din „kuliok” (n.r. pungă). Apropo, nu-l văd în sală pe Igor Dodon, el doar încă mai este deputat. Moțiunea este atât de slabă…”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Oficialul s-a arătat nemulțumit că a fost învinuit că nu i-a reușit reforma justiției în două luni. „Nu putem construi o justiție corectă cu o temelie pe rămășițele putrede ale sistemului pe l-ați lăsat, care v-a slujit și datorită căruia, unii se regăsesc acum în Parlament sau în alte locuri calde. Este imposibil în două luni să faci stat de drept, dar nu a fost imposibil să vă bag în panică”.

„După ce ați dat jos Guvernul condus de Maia Sandu, v-ați pus un procuror ascultător care nu a avut curajul să vă întrebe de lucrurile pe care le-ați făcut, de avere, de casele de milioane. Clima și Doneva sunt în măsură să facă reforme? Nu vă este rușine… Mai ziceți că este un atac asupra sistemului de justiție independent. Este o justiție dependentă de politicieni și de grupuri de interese”, a continuat acesta.

Totodată, a explicat că în elaborare la Minister ar fi tocmai 10 proiecte ce vizează justiția. Cât despre evaluarea externă, a adăugat că specialiștii sunt în discuții cu partenerii. „Este straniu să aud de la voi, or voi ați renunțat la această reformă, când ați preluat în 2019 guvernarea. Ați aruncat-o, chiar dacă spuneați că o doriți, pentru că ați vrut o justiție obedientă. Evaluarea externă trebuie făcută atent, în consultare cu partenerii care ne ajută să respectăm standardele acceptate de Comisia de la Veneția și că nu există riscuri ca țara să fie condamnată la CtEDO. Ne-am înțeles cu partenerii că trebuie să ne grăbim, dar încet”.

Cât despre Alexandr Stoianoglo, procurorul general suspendat, a mai declarat că nu știe dacă este vinovat, dar nu i-a plăcut ce a făcut la Procuratura Generală fiind în conducere. Și aici a remarcat că-și exprimă „opinia de cetățean”.

„Mai bine-zis nu mi-a plăcut ce el nu a făcut. Nu a avut progrese pe dosare de rezonanță, cum ar fi „frauda bancară”, „aeroportul”, „Metalferos”, „Bahamas”, „Kuliokul”. Nu mi-a plăcut că eliberat hoții pe bandă rulantă. Eliberarea lui Veaceslav Platon a fost ilegală. Nu-mi place cum a fost lăsat să fugă Andronache și cum au rămas neatinse averile lui Plahotniuc, cum a fost spălat Botnari în dosarul „profesorilor turci”. Justiția a fost un teren de reglări de conturi între criminali”.

Într-un final, Sergiu Litvinenco a conchis cu faptul că Procuratura Generală a devenit un soi de protecție pentru criminali, dar noua guvernare își propune să facă o justiție echitabilă pentru populația Republicii Moldova.

Vedeți mai jos discursul integral al ministrului:

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 10:41
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
30 Nov. 2021, 10:41 // Societate //  Valentina Buză

Asistența medicală de urgență este tot mai solicitată, iar responsabilii informează că în perioada 22-28 noiembrie, Departamentul Dispecerizare al IMSP CNAMUP a recepționat 14544 solicitări pentru acordarea primului ajutor medical la etapa prespitalicească de la Serviciul Unic 112, ceea ce reprezintă o medie de 2077 solicitări/zi și respectiv 86 solicitări/oră.

„Din numărul total de peste 14000 de intervenții a echipelor de asistență medicală urgentă, 3220 erau pentru pacienții cu maladii respiratorii, 2959 pentru cetățenii cu urgențe cardiovasculare, 1956 pentru cei care suferă de patologii neurologice și 1117 persoane cu traumatisme de diferite grade”, se arată în nota informativă.

Mai mult, în perioada menționată, medicii de pe ambulanță au fost solicitați și au intervenit rapid la 211 pacienți cu accidente vasculare cerebrale și la 64 pacienți cu infarct miocardic.

„Ambulanța a fost chemată la 82 persoane, printre care la 15 copii care s-au ales cu diverse traumatisme după accidentele rutiere produse pe traseele țării. Ulterior, 64 pacienți au avut nevoie de transportare la spital. La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au mai apelat 83 persoane cu maladii infecțioase, 39 cu urgențe toxice și 18 cu combustii. Totodată, echipele AMU au acționat prompt în cazul a 17 intoxicații cu medicamente; 8 intoxicații cu alcool și trei cu monoxid de carbon”.

De menționat că după efectuarea examenului medical primar și acordarea asistenței medicale urgente 5494 pacienți, printre care 1192 copii au avut nevoie de transportare asistată la spital pentru investigații și tratament în condiții de staționar.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală