Jurnalista și co-fondatoarea TV8, Natalia Morari, anunță că Consiliul de Administrare al TV8 i-ar fi retras ilegal calitatea de fondatoare a Asociației Obștească „Media Alternativă”. Potrivit acesteia, evenimentele au avut loc sub presiunea psihologică a colegilor în timp ce starea sa psihologică era una dezechilibrată.
„Simt că trebuie să deschid și anumite paranteze aici. Trebuie să recunosc că după naștere a urmat o perioadă grea pe care am fost nevoită s-o ascund de toată lumea: în iulie din țară a fost nevoit să plece omul pe care îl iubesc, tatăl fiului meu. Am rămas cu un copil de doar trei luni în brațe cu o frică totală pentru viitorul lui, iar cei cu adevărat apropiați cunosc în detalii că am început să am stări de anxietate și atacuri de panică. În paralel a fost lansată o campanie întreagă de presiune și șantaj la adresa mea în legătura cu relația mea cu omul pe care îl iubesc”, scrie Morari.
În urma anunțului făcut pe 8 Septembrie cu privire la relația pe care o are cu controversatul om de afaceri, Natalia Morari susține că a suferit un nou atac de panică, avânt o stare emoțională nesatisfăcătoare.
„Pe 19 septembrie directoarea postului Svetlana Buza împreună cu Igor Boțan au solicitat o întâlnire. Starea mea psihologică de atunci a fost absolut dezechilibrată, eu fiind linșată în continuare de așa-ziși “ai mei”, cu care ani la rând împreună am luptat pentru schimbare. Din primele clipe Igor Boțan a spus că eu trebuie să plec din fondatorii televiziunii. M-a presat cu responsabilitatea față de televiziune, iar apoi mi-a sugerat că acum ar fi bine să am grijă de copil. Eu m-am speriat pentru copil și am avut încă un atac de panică pentru că știam că în spatele înlăturării mele din spațiul mediatic ar sta oameni legați de SIS. A doua zi, pe 20 septembrie, la întâlnirea repetată mi-au dat cererea de încetare a calității mele de membru-fondator al Asociației scrisă din timp și din numele meu. Am semnat-o pe 20 septembrie cu data din viitor – 30 septembrie”, a adăugat Natalia Morari.
După ce și-ar fi dat seama de greșeala pe care a comis-o, Morari ar fi încercat să-și retragă cerere, însă și aici ar fi fost admise câteva ilegalități.
„Ulterior, când mi-am revenit, mi-am dat seama că ei s-au folosit de starea mea psihologică deloc adecvată, am înțeles ce am făcut și am retras, pe 27 septembrie, cererea de încetare a calității mele de membru al Asociației. Însă am aflat că deja a fost organizată, ilegal, Adunarea Generală Extraordinară (cu falsificarea protocolului și cu încălcarea mai multor prevederi din Statutul Asociației) la care s-a luat act de cererea mea. Repet, acest lucru va fi demonstrat în cadrul procesului de judecată. În total, asociația are 4 membri, tot ei fondatori (eu, Cristina Guțu, Igor Boțan și Mariana Rață), iar această hotărâre a Adunării Generale Extraordinare a fost contestată în instanța de judecată inclusiv de Cristina Guțu. Personal am un singur scop: TV8 cum a fost un post liber și independent, așa să și rămână, pentru că, anume așa l-am conceput încă în 2016. Eu îmi voi apăra dreptul de a rămâne printre fondatorii TV8 și nu voi permite preluarea postului prin scoaterea mea ilegală din televiziunea pe care am creat-o, din simplul motiv că cineva nu este de acord cu alegerile care țin exclusiv de viața mea personală”, a precizat Morari.
De asemenea, Natalia Morari susține că cei care astăzi își atribuie un rol deosebit în lansarea televiziunii TV8 și încearcă s-o preia prin înlăturarea sa, nu au investit nimic.
„Împreună cu Cristina Gutu, directoarea TV7, am realizat, timp de un an, tranziția completă a televiziunii de la vechea companie TV7 la Asociația Obștească „Media Alternativă” pe care astăzi o cunoașteți ca postul de televiziune TV8. A fost perioada cu cele mai mari provocări din istoria televiziunii, despre care unii dintre acești foști „colegi” vorbesc astăzi mai puțin – din simplul motiv că nu cunosc în detalii cum s-a construit totul sau preferă să uite aceste lucruri. Inclusiv faptul că niciunul dintre ei nu a investit nimic în această televiziune, eu fiind singurul fondator care a investit propriile resurse și economii, dar cel mai important, am asigurat toate activele televiziunii fără de care postul TV8 nu putea să apară niciodată (fără ca înțelegerea cu fostul proprietar Chiril Lucinschi să fie respectată, cu regret). Rămân profund uimită să văd cum astăzi acești “colegi” își atribuie un rol deosebit în lansarea televiziunii și încearcă s-o preia prin înlăturarea mea ilegală, uitând cum anume eu i-am invitat în echipă și în televiziunea care deja exista (repet, fără ca ei să investească în ea, iar unii chiar fiind asigurați cu salariu pe timp ce eu, timp de aproape doi ani, am renunțat complet la orice remunerare)”, a mai scris jurnalista.
Realitatea.md amintește că la data de 18 Septembrie curent, Asociația Obștească Media Alternativă, deținătoarea licenței de emisie a postului TV8, informa opinia publică despre faptul că a fost acționată în judecată de fosta membră a Asociației, Natalia Morari, care dorește să fie restabilită în calitate de membră.
Astfel, pe 20 septembrie curent, urmare a unei discuții interne, Natalia Morari a semnat o cerere de retragere din Asociație, începând cu data de 30 septembrie. Ulterior, peste o săptămână, pe 27 septembrie, Natalia Morari s-a răzgândit și a informat despre retragerea cererii din 20 septembrie, scrie TV8.
Potrivit sursei citate, Natalia Morari pretinde că ar fi scris cererea de retragere din Asociație în condiții de presiune psihologică și șantaj.
Totodată, membrii Asociației MA și conducerea TV8 au respins categoric aceste acuzații, pe care le califică drept false și calomnioase.
Amintim că, la 8 septembrie curent, renumita jurnalistă Natalia Morari, persoană care a stat la bazele creării postului televiziune TV8, anunța că renunță pentru o perioadă la emisiunile sale și se retrage din temporar din Consiliul de Administrație al televiziunii. Anunțul a venit după ce aceasta a dezvăluit că tatăl copilului său este controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.
Omul de afaceri a fost învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii din R. Moldova, cu acuzația că ar fi beneficiat de credite neperformante în valoare de 800 milioane de lei. În aprilie 2017, Judecătoria Chișinău l-a condamnat pe Platon la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Pe 14 iunie 2021 el a fost achitat în dosarul fraudei bancare printr-o decizie a Judecătoriei Buiucani.