Curs valutar
  • EUR
    19.3313
    0.2607%
  • USD
    17.9259
    0.0296%
  • RUB
    0.1839
    0.8157%
  • RON
    3.8855
    0.2754%
  • UAH
    0.4343
    0.2072%

Nemerenco, la 02 noaptea, despre vaccinurile expirate: Au fost verificate 12 instituții medicale. Ce s-a mai depistat?

29 Dec. 2021, 08:35
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
29 Dec. 2021, 08:35 // Societate //  Realitatea.md

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a plasat o postare pe pagina sa de Facebook miercuri, 29 decembrie curent, la ora 02:00, pe subiectul vaccinurilor expirate, explicând că, în urma auditului Curții de Conturi, care a demonstrat că pentru 6804 cazuri (ce constituie 1,3%), înregistrate în Sistemul Informational în perioada mai – august 2021, a fost înscrieri de vaccinuri cu termen expirat la data înregistrării în sistem, s-au efectuat verificări în 12 instituții medicale din țară.

Mai exact, din cele 6804 cazuri raportate cu abateri la înregistrare, comisia de anchetă a Ministerului Sănătății a analizat 1967 cazuri, efectuând cu acest scop vizite în 12 instituții medicale din țară. Au fost verificate înscrierile în sistem, facturile de recepționare a loturilor de vaccin, registrele ținute pe hartie, care au permis următoarele constatări.

„În marea sa parte, devierile au fost produse prin admiterea erorilor la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor si anume: la înregistrarea vaccinului administrat se alegea tipul vaccinului, precum și seria, dintr-o listă prestabilită din meniul derulant, unde erau indicate toate seriile recepționate în țară, atât cele disponibile, cât și cele deja epuizate. Aceste imperfecțiuni ale sistemului au permis la introducerea datelor, alegerea eronată a seriilor de vaccin. Probabilitatea omiterii de erori la înregistrarea vaccinului în sistem a fost posibilă din cauza volumului excesiv de lucru, gradul înalt de epuizare fizică și morală a lucrătorilor medicali responsabili pentru realizarea campaniei de imunizare, derulată într-un ritm accelerat în vara 2021, cu desfășurarea maratoanelor de vaccinare, în paralel cu asigurarea tuturor celorlalte obligațiuni de funcții, pe un fon de criză de cadre în domeniu”, a explicat ministra.

Potrivit acesteia, încă în luna septembrie, au fost operate îmbunătățiri ale sistemului informațional cu aplicarea filtrelor de inteligență adiționale, care previn introducerea datelor eronate, inclusiv a seriilor de vaccin epuizate, și asigură un nivel mai înalt de acuratețe a datelor.

„Cazurile care au presupus o legătura cu eliberarea certificatelor de vaccinare fictive au fost transmise organelor legii.  Medicina e o profesie mai complicată și nu degeaba se învață de la 9 la 15 ani. Acum, în era Internetului, cu un acces atât de larg la orice informație, adesea departe de adevăr, fiecare e în drept să se creadă puțin medic. Și da, avem un sistem de sănătate departe de cel care ni-l dorim, cu spitale, în mare parte mai mult hidoase decât frumoase și prietenoase, și cu atâtea lipsuri în ele. Dar în același timp avem atâția medici de calitate, care fac minuni, și fiecare dintre Dvs a întâlnit măcar o dată în viața așa un Doctor”.

„Și să încurci “administrarea” vaccinului (care rezumă inocularea lui prin înțepătură) cu “înregistrarea” în sistem, tocmai acum, în an pandemic, când țara se ține doar pe medici – obosiți de un maraton lung de circa 2 ani, epuizați moral, chinuiți, fără concedii, mi se pare o eroare inadmisibilă. Și tocmai acum, când ceea ce trebuie să reabilitam întâi și întâi este încrederea oamenilor, încrederea în ceea ce spun medicii, încrederea în vaccinare. Unica parte bună este că sunt ferm convinsă că auditorii nu au făcut-o cu rea intenție sau alte motive, dar din necunoștință de termeni, și echipa Curții de Conturi ne-a asigurat că aceste confuzii de esență vor fi excluse prin redactarea raportului final, a adăugat Ala Nemerenco.

Ministra Sănătății a reiterat că vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne cea care oferă cea mai bună protecție împotriva virusului și a încurajat moldovenii să se imunizeze. Pentru a fi siguri, i-a atenționat repetat să solicite lucrătorului medical să le prezinte flaconul din care este extrasă doza de vaccin pentru a verifica tipul vaccinului și termenul de valabilitate indicate pe flacon.

Realitatea Live

Transformă-ți afacerea cu terminalele POS Android de la Moldindconbank – soluția ta de plăți fiscalizate
Transformă-ți afacerea cu terminalele POS Android de la Moldindconbank – soluția ta de plăți fiscalizate
Victoriabank consolidează parteneriatul cu EFSE pentru a susține IMM-urile din Moldova
Victoriabank consolidează parteneriatul cu EFSE pentru a susține IMM-urile din Moldova
Banii tăi sunt în siguranță. Moldindconbank continuă campania „Securitate bancară și antifraudă”
Banii tăi sunt în siguranță. Moldindconbank continuă campania „Securitate bancară și antifraudă”
Oportunitate de investiție cu o nouă emisiune de obligațiuni corporative de la maib
Oportunitate de investiție cu o nouă emisiune de obligațiuni corporative de la maib
24 de copii ai Ansamblului „Opincuţa” din Vişniovca, Cantemir, promovează cultura şi tradiţiile locale
24 de copii ai Ansamblului „Opincuţa” din Vişniovca, Cantemir, promovează cultura şi tradiţiile locale
În Moldova, o țigară din zece este vândută ilegal. Cum UE luptă cu problema
În Moldova, o țigară din zece este vândută ilegal. Cum UE luptă cu problema
10 Nov. 2024, 19:30
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
10 Nov. 2024, 19:30 // Life //  Elena Putregai

Știai că modul în care tai ceapa poate schimba gustul preparatului tău? Folosind ceapa feliată și controlând temperatura la care este expusă, poți obține o aromă mult mai subtilă. Câștigătoarea primului sezon din MasterChef India, Pankaj Bhadouria, a devenit extrem de populară pe rețelele de socializare, împărtășind sfaturi și trucuri utile pentru toți, de la începători până la bucătari experimentați. Într-o postare recentă, chef Pankaj a explicat cum tăierea cepei poate influența gustul preparatului final.

Ce spun, însă, experții despre acest subiect și ce indică diferitele forme și dimensiuni ale cepei în ceea ce privește aroma sa?

Un celebru chef indian, Jayraj Chandani, care conduce 689 – un club de elită din India cunoscut sub denumirea de „Club Quorum”, un spațiu exclusivist dedicat întâlnirilor sociale, de afaceri și networking – a dezvăluit detalii incredibile despre ceapă.

Un aspect remarcabil al cepei – parte din familia Allium, alături de usturoi, ceapă verde, praz și altele – este că aceasta are foarte puțin parfum înainte de a fi tocată, iar intensitatea gustului depinde de modul în care este tăiată.

„Aroma și gustul provin dintr-o reacție între o enzimă numită alinază și aminoacizii ce se găsesc în ceapă. Deoarece aceștia sunt depozitați în părți separate ale cepei, intră în contact direct doar atunci când pereții celulari sunt distruși. Cu cât mai mulți pereți celulari sunt distruși, cu atât gustul devine mai intens”, a explicat fondatorul clubului „The Quorum”.

Conform lui Chandani, pereții celulari ai cepei se întind de la rădăcină până la vârf. Astfel, tăierea cepei pe lățime distruge mai mulți pereți celulari decât tăierea pe lungime.

„Pentru o salată, este recomandat să tai ceapa pe lungime. O ceapă tocată mărunt, tăiată pe lățime, poate deveni prea intensă. În schimb, ceapa tăiată fin și expusă la căldură se va rumeni, amplificând aromele și aducând o notă «cărnoasă» preparatului”, a mai explicat celebrul chef.

Folosirea cepei feliate și controlarea temperaturii la care este expusă pot oferi o aromă mult mai delicată, perfectă pentru preparate precum supa de ceapă, curry cu iaurt și altele.

De asemenea, bucătarul a menționat că adăugarea unei picături de apă în timpul sotării cepei intensifică savoarea acesteia.

Chef Jayraj Chandani: influencerul care redefinește gătitul

Chef Chandani este cunoscut pentru abordările sale inovatoare în gătit, incluzând experimentarea cu noi combinații de ingrediente și tehnici de preparare, ceea ce îl face un influent important în domeniul culinar.

Jayraj Chandani, de asemenea, este activ pe platformele de socializare, unde își împărtășește rețete, sfaturi culinare și trucuri, inspirând o comunitate largă de pasionați ai gătitului.

Ceapa este, fără îndoială, una dintre cele mai importante legume utilizate în prepararea micului dejun, prânzului, cinei și chiar a gustărilor.

Există nenumărate soiuri de ceapă, iar metodele de curățare variază – de la feliere și tocare, la tăiere, răzuire și alte tehnici de tăiere. Alegerea metodei depinde de ceea ce intenționezi să prepari. Chiar și felierea are mai multe tipuri: rondele, jumătăți de rondele, felii groase, felii subțiri și julienne / juliene.

Având în vedere că gustul cepei depinde în mare măsură de modul în care o tai, iată câteva moduri diferite de a tăia ceapa și rețetele în care pot fi utilizate. Aceste tăieturi nu sunt utile doar pentru ceapă, ci pot fi aplicate și pentru toate legumele din bucătărie.

1. Tocată mărunt (Minced)

Ceapa tocată foarte fin se obține de obicei cu ajutorul unui procesor de alimente, dar poate fi realizată și cu un cuțit bine ascuțit. În această tehnică, ceapa este tăiată în bucățele extrem de mici. Ceapa tocată mărunt este ideală pentru supe, marinade, chifteluțe, tocane, sosuri de paste etc.. Ceapa tăiată fin este perfectă pentru umpluturi sau ca garnitură, inclusiv pentru caviar. Ceapa răzuită (Paste), pe de altă parte, este potrivită pentru preparate precum chifteluțe sau paste cu carne, dar în special când se fac clătite cu cartofi (cartofi rași sau pisați, amestecați cu ouă, făină și condimente, prăjiți în ulei).

2. Tocată cubulețe medii (Chopped)

Aceasta este cea mai comună formă de a tăia ceapa și poate fi folosită în toate tipurile de preparate – supe, tocănițe etc. Ceapa tocată are bucăți de mărime medie, în formă de cuburi. Fie că este vorba despre legume sotate sau alte preparate, ceapa tocată adaugă o aromă plăcută și se gătește rapid.

3. Cuburi mici (Diced)

Ceapa tăiată în cuburi mici este foarte asemănătoare cu ceapa tocată mediu, singura diferență fiind că bucățile sunt puțin mai mici. Dacă nu îți plac bucățile mari de ceapă în preparat, poți opta pentru ceapa tăiată cubulețe. Aceasta se folosește în umpluturi, chiftele, omlete etc. Cuburile mici sunt potrivite, de asemenea, pentru garnituri, poate pentru tacos, dar și sotate pentru o supă, acolo unde vrei ca ceapa să se descompună.

4. Semilună (Half-moon)

În această tehnică, ceapa se curăță, se taie un strat subțire până la mediu pe orizontală și apoi se taie în jumătate. Ceapa tăiată în semilună este folosită în special în burgeri și sandvișuri, unde este necesară o aromă puternică de ceapă și chiar la murături.

5. Fâșii (Strips)

Pentru a face fâșii de ceapă, se curăță ceapa, se taie în jumătate și apoi se feliază în funcție de necesități. Fâșiile de ceapă sunt utilizate în salate și rulouri. Un mănunchi de fâșii de ceapă poate fi folosit, de asemenea, pentru alte preparate, poate fi caramelizat, prăjit cu alte legume, presărat peste pizza înainte de a fi coaptă.

Prin urmare, feliile subțiri sunt grozave pentru garnituri, sandvișuri și salate, în timp ce jumătățile de rondele groase sunt perfecte pentru preparate precum fajitas sau pentru orice fel de mâncare în care vrei să ai o textură de ceapă mai pronunțată.

La fel ca în cazul altor legume, totul se reduce la textură versus viteza de gătire. Tăierea în stil juliene, de exemplu, se folosește atunci când nu vrei ca ceapa să se destrame. Rondelele, în schimb, sunt potrivite în principal pentru salate, burgeri, la grătar sau pentru a prepara ceapă pane – inele de ceapă.

Atunci când toci ceapa, de la grosier la fin, pierzi din ce în ce mai multe bucăți distincte de ceapă pe măsură ce acestea se integrează în alte ingrediente. Dacă faci o friptură, de exemplu, cureți morcovii, tai țelina și înjumătățești ceapa. Într-o supă sau o tocăniță care va fi gătită timp îndelungat, aproape că nu toci deloc ceapa, morcovii și țelina. Pe de altă parte, dacă prepari un sos rapid de 10 minute, ar trebui să toci totul cât mai fin posibil.

Așadar, fiecare rețetă necesită un anumit tip de tăiere, iar aceste tăieturi influențează intensitatea aromei cepei. Aroma și textura sunt, de asemenea, afectate de factori precum aerul, tipul de grăsime utilizat, modul de gătire, temperatură. Este important, deci, să alegi tăietura potrivită pentru fiecare rețetă.

Iar ceapa are nenumărate alte secrete culinare pe care le vom descoperi cu timpul.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Transformă-ți afacerea cu terminalele POS Android de la Moldindconbank – soluția ta de plăți fiscalizate
Transformă-ți afacerea cu terminalele POS Android de la Moldindconbank – soluția ta de plăți fiscalizate
Victoriabank consolidează parteneriatul cu EFSE pentru a susține IMM-urile din Moldova
Victoriabank consolidează parteneriatul cu EFSE pentru a susține IMM-urile din Moldova
Banii tăi sunt în siguranță. Moldindconbank continuă campania „Securitate bancară și antifraudă”
Banii tăi sunt în siguranță. Moldindconbank continuă campania „Securitate bancară și antifraudă”
Oportunitate de investiție cu o nouă emisiune de obligațiuni corporative de la maib
Oportunitate de investiție cu o nouă emisiune de obligațiuni corporative de la maib
24 de copii ai Ansamblului „Opincuţa” din Vişniovca, Cantemir, promovează cultura şi tradiţiile locale
24 de copii ai Ansamblului „Opincuţa” din Vişniovca, Cantemir, promovează cultura şi tradiţiile locale
În Moldova, o țigară din zece este vândută ilegal. Cum UE luptă cu problema
În Moldova, o țigară din zece este vândută ilegal. Cum UE luptă cu problema
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală