Curs valutar
 • EUR
  20.8854
  0.2897%
 • USD
  17.6569
  0.0782%
 • RUB
  0.2430
  0.4938%
 • RON
  4.2200
  0.2844%
 • UAH
  0.6628
  0.0604%

Nici sfârșitul pandemiei nu va mai aduce angajații în birouri! Un SONDAJ arată că omenirea preferă lucru de acasă

30 Iul. 2021, 11:53
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
30 Iul. 2021, 11:53 // Sci-tech //  Realitatea.md

Pandemia a schimbat mult modul în care lucrăm, atât de la birou, cât și de acasă. Un nou sondaj realizat în 29 de țări în rândul a 12.500 de angajați a constatat că 66% dintre lucrători consideră că angajatorii ar trebui să fie mult mai flexibili privind programul de lucru și locul de unde se lucrează. Astfel, o parte din cei intervievați își doresc ca odată ce pandemia se va încheia, să aibă posibilitatea de a alege locul din care își vor desfășura activitatea.

Sondajul a fost realizat de Ipsos pentru forul Economic Mondial, scrie Euronews.

Belgienii, francezii, precum și chinezii optează cel mai mult lucru lucru cu prezentă fizică în birou, preferând să lucreze puțin sub două zile pe săptămână de acasă.

Indienii sunt cei care optează pentru munca de acasă. Aceștia și-ar dori să lucreze în acest stil până la 3,5 zile pe săptămână.

Banca AXA din Bruxelles privește deja în viitor și de la 1 septembrie, angajații săi pot decide să lucreze de acasă sau de la birou ori de câte ori au nevoie. Înțelegere are loc ca parte a unui acord sindical.

Wim Pauwels, purtătorul de cuvânt al băncii, a declarat pentru Euronews că decizia îi va opri pe oameni să mai întemeieze motive pentru a nu se prezenta în oficii.

Este posibil să lucrăm acasă la un proiect în decursul a cinic zile, ulterior, alte trei zile să venim la birou pentru a ne cunoaște colegii, pentru a prezenta munca efectuată, a spus Pauwels.

Dintr-o perspectivă politică europeană, Mario Mariniello, membru senior al grupului de reflecție Bruegel, spune că actualul acord care reglementează telemunca este depășit și trebuie actualizat.

Ceea ce avem în prezent este de fapt un acord-cadru european de telelucru care datează din 2002. După 20 de ani de dezvoltare tehnologică și pandemie, cred că este corect să spunem că este timpul pentru o actualizare, spus Mariniello pentru Euronews.

În prezent, instituțiile UE își finalizează propriile politici de telelucru, Comisia Europeană propunând angajaților săi să petreacă cel puțin două zile pe săptămână la birou și cel puțin o zi lucrând de acasă. Restul ar depinde de încheierea unui acord între muncitori și angajatori.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:06
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
16 Sept. 2021, 18:06 // Economie //  Petru Cosoi

Entuziaști și motivați să îmbunătățească procesele și produsele din sectorul financiar-bancar, mai multe startup-uri din țară au participat la programul Fintech Moldova 2021, lansat de Startup Moldova, în parteneriat cu MAIB și Mastercard și cu suportul USAID și al Suediei, în cadrul proiectului Tekwill.

Mary Nemciuc, manageră de programe antreprenoriale, TEKWILL:  „Pe măsură ce domeniul IT propulsează inovația, procesele și schimbă paradigmele, crește considerabil și necesitatea produselor noi, care oferă soluții viabile în procesul de tehnologizare a serviciilor din sfera financiar-bancară. Pentru o mai bună înțelegere a necesităților pieței, am identificat un partener privat de încredere, interesat de astfel de soluții, gata să vină cu suport, pilotare și integrare. De aceea, suntem recunoscători implicării partenerilor MAIB și Mastercard în dezvoltarea Verticalei FinTech 2021, care detectează problemele cu care se confruntă companiile bancare și furnizează soluții IT relevante pentru rezolvarea lor.”

Pe parcursul câtorva luni tinerii au lucrat asupra ideilor inovatoare în cadrul primelor două etape ale programului – Hackathon și Accelerator. Cele mai bune 11 startup-uri au fost selectate pentru a trece la nivelul următor de pilotare. Timp de 3 luni, în cadrul Acceleratorului, participanții au avut parte de sesiuni de mentorat și consultanță din partea mentorilor și experților din domeniu, au avut acces la o rețea extinsă de business din domeniul financiar-bancar, au obținut cunoștințe noi și au interacționat cu viitorii clienți, pentru a beneficia de potențiale investiții și informații despre modul în care corporațiile pot susține o inițiativă locală.

Evgeny Frolov, senior startup tracker: „În calitate de senior tracker, sunt mândru că, bazându-ne pe feedbackul de la sfârșitul programului, trackerii au fost desemnați ca unul dintre principalele instrumente eficiente și valoroase acceleratorului. Nu a fost un parcurs simplu, acesta solicită întotdeauna investiții de emoții, timp și cunoștințe, dar este și o experiență extraordinară pentru a sprijini fondatorii în călătoria lor către succes. Sunt bucuros să vă anunț că startup trackers activează acum, în mod deschis, pe piața moldovenească și pot ajuta toate startup-urile locale să ajungă la victorie!”.

În cadrul Acceleratorului au fost dezvoltate 9 soluții, care urmează a fi analizate de MAIB pentru a fi implementate în scopul facilitării proceselor de afaceri în cadrul băncii și pentru a aduce valoare clienților existenți, dar și celor potențiali din sectorul financiar-bancar.

Aliona Stratan, Prim-vicepreședinte MAIB:Programul de accelerare a avut drept scop de a ajuta startup-urile să-și valideze ideile și să creeze produse, precum și să construiască o relație de suport între MAIB și fiecare dintre aceste startup-uri. Experiența a fost una nouă și pentru noi, provocând persoanele responsabile de produse din cadrul băncii să gândească altfel modul de a construi parteneriate. Contăm pe faptul, ca această primă experiență va continua, facilitând dezvoltarea ecosistemului de parteneriate ale MAIB în beneficiul clienților noștri, dar și a ecosistemului fintech din Republica Moldova”.

La finalul acceleratorului, au avut loc două zile de Demo Day, în care participanții și-au prezentat produsele dezvoltate pe parcursul programului.

Programul FinTech 2021 se va încheia cu o conferință, în luna octombrie, la care vor participa experți, startup-uri și toți cei asociați industriei financiare. În cadrul evenimentului, vor fi discutate provocările industriei, nevoile consumatorilor și potențialul soluțiilor fintech, pentru a construi noi modele de afaceri prin care băncile, companiile din domeniul serviciilor financiare și alți jucători de pe piață ar putea oferi cele mai bune servicii clienților și partenerilor de business.

P.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române