Curs valutar
 • EUR
  19.6226
  -1.0743%
 • USD
  19.2294
  -0.2345%
 • RUB
  0.3119
  -0.6092%
 • RON
  4.0155
  -0.9687%
 • UAH
  0.5216
  -0.3067%

Nicu Popescu către Dmitrii Medvedev: „România este primul stat care a recunoscut independența și suveranitatea noastră”

28 Iun. 2022, 08:45
 // Categoria: Politica // Autor:  Redacția Realitatea
28 Iun. 2022, 08:45 // Politica //  Redacția Realitatea

Cea mai mare provocare în calea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană o reprezintă războiul din Ucraina. O spune vicepremierul Nicu Popescu, potrivit căruia, consecințele agresiunii militare ruse se resimt în toate statele europene prin majorări galopante ale prețurilor la resursele energetice, iar Republica Moldova nu este o excepție. Șeful diplomației de la Chișinău spune că autoritățile au anticipat decizia Consiliului European și au pregătit deja un plan intern privind implementarea reformelor sugerate de Comisia Europeană.

Ministrul de externe de la Chișinău spune că autoritățile deja au început să elaboreze strategii pentru a implementa recomandările venite din partea Comisiei Europene, informează ipn.md.

Printre condiționalitățile UE impuse Republicii Moldova odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderare sunt reforma justiției, combaterea corupției, reforma administrației centrale, eficientizarea procesului de achiziții publice, creșterea gradului de transparență prin implicarea societății civile în procesul de luare a deciziilor.

„Odată cu bucuria a venit și o responsabilitate foarte mare de a folosi această oportunitate istorică pentru a face câțiva pași majori pentru a aduce țara în Uniunea Europeană. Anticipând decizia Consiliului European încă de marțea trecută am început a pregăti un plan intern pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene. Zilele acestea avem consultări cu instituțiile responsabile de implementarea acestor recomandări, adică lucrul nu s-a oprit nici măcar pentru o jumătate de zi. Suntem optimiști, dar nu va fi simplu deloc, este foarte mult de lucru, contextul regional rămâne foarte problematic, dar trebuie să folosim această șansă”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Nicu Popescu a venit și cu o reacție la declarațiile fostului președinte rus, Dmitrii Medvedev, potrivit căruia Republica Moldova a obținut statut de țară candidată la aderare pentru că se mizează pe o „refacere a României Mari”. Șeful diplomației de la Chișinău califică declarațiile lui Medvedev drept speculații.

„Au fost câteva semnale publice venite din partea Federației Ruse, aceste semnale nu cred că se înscriu în spiritul unei relații corecte. Noi am anunțat că pentru noi parcursul european reprezintă voința societății noastre, relația noastră cu România este una specială. România este primul stat care a recunoscut independența și suveranitatea noastră, ne ajută în parcursul nostru european. Avem legături istorice, avem limbă comună. Aceștia sunt parametrii relației noastre cu România și orice alte speculații nu-și au locul”, a mai spus Nicu Popescu.

În același timp, Nicu Popescu spune că în următoarele luni sau chiar ani, cea mai mare provocare în calea apropierii Republicii Moldova de UE este incertitudinea generată de războiul din Ucraina.

„Cea mai mare provocare ține de evoluția războiului din Ucraina. Evident că la această etapă nu știm unde și când se va opri acest război, în ce condiții se va opri. Acest lucru afectează securitatea absolută a tuturor statelor de pe continent, inclusiv a Republicii Moldova. Războiul afectează economia, prețurile la produsele energetice. În acest context, cele mai mari provocări în următoarele luni sau chiar ani depind de evoluția acestui război, acestei agresiuni ruse împotriva Ucrainei care creează cele mai mari riscuri pentru tot continentul european”, a menționat vicepremierul.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 22:37
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
15 Aug. 2022, 22:37 // Actualitate //  Ursu Ana

Două persoane au ajuns la spital, după ce au fost atacați cu cuțitul de un individ. Incidentul a avut loc în această seară, în jurul orei 20:10, pe strada Clardovschi din orașul Glodeni.

Potrivit datelor preliminare, cuțitarul s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 58 de ani. În urma unui conflict cu două persoane de 40 de ani și respectiv 60 de ani, le-a atacat pe acestea cu un cuțit de bucătărie, scrie deschide.md.

Prima victimă s-a ales cu leziuni în regiunea feței, iar cea de-a doua victimă a fost rănită la gât.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Ambele victime au fost transportate la spital, pentru a li se acorda ajutor medical. Persoana de 60 de ani se află în stare gravă.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs incidentul.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală