Un studiu recent al Federal Reserve Bank of San Francisco analizează modul în care industria se adaptează la joburile remote și cum au influențat acestea creșterea productivității în diverse sectoare economice, începând cu 2020.
Potrivit economiștilor Federal Reserve din San Francisco, există „puține dovezi în datele din industrie că trecerea la munca la distanță și hibridă a frânat sau a stimulat substanțial rata de creștere a productivității”.
Studiul a examinat 43 de industrii, printre care industria chimică, comerțul cu amănuntul și serviciile de cazare și alimentație publică. Acestea au primit un scor de „teleworking” bazat pe mixul ocupațional și pe capacitatea de a lucra de la distanță. Economiștii au evaluat relația dintre adoptarea muncii la distanță și productivitate în diferite sectoare.
Contrar așteptărilor, rezultatele au arătat o relație statistică redusă între productivitate și prevalența muncii la distanță după pandemie, chiar și după controlarea tendințelor anterioare de industrie.
Studiul subliniază că, în ciuda schimbărilor majore în stilul de lucru din timpul pandemiei COVID-19, unde peste 60% din zilele de lucru au fost efectuate de la distanță, adaptarea la munca la distanță nu a determinat o schimbare semnificativă în productivitate.
Acest aspect este important într-un context în care 85% dintre angajați consideră schimbarea locului de muncă în acest an.
Cu aceste rezultate, studiul sugerează că este esențială înțelegerea individuală a fiecărei industrii pentru a evalua modul în care adaptarea la munca la distanță afectează productivitatea și pentru a anticipa evoluția viitoare a mediului de lucru în SUA.