Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

Noi detalii despre accidentul cu implicarea avionului AN-26 din Kamchatka, care s-a prăbușit într-o stâncă

07 Iul. 2021, 09:50
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
07 Iul. 2021, 09:50 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Avionul AN-26, care a dispărut ieri de pe radare în Rusia, nu a dat semnale de urgență sau indicii că va urma un accident. Declarațiile au fost făcute de către Sergei Gorb, directorul adjunct al întreprinderii de aviație din Kamchatka. 

„Căutarea a fost începută din motiv că a dispărut din conexiune”, a spus purtătorul de cuvânt al agenției.

Avionul AN-26, cu 22 de pasageri și 6 membri ai echipajului la bord, care zbura din orașul Petropavlovsk-Kamchatski spre localitatea Palana, s-a prăbușit din cauza ceții, într-o stâncă de coastă din Kamchatka, la 10 kilometri de locul de aterizare, o parte din resturi căzând în mare. 

O operațiune de căutare și salvare este în desfășurare și au fost găsite mai multe cadavre.

Ancheta are în vedere trei versiuni: condiții meteorologice nefavorabile, o defecțiune tehnică sau o eroare de pilotare. A fost inițiat un dosar penal.

Trei zile de doliu au fost declarate în regiune. Rudele victimelor vor primi câte două milioane de ruble în plăți de asigurare, un milion prin intermediul companiei aeriene și alte 500 de mii de la autorități.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 17:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
05 Aug. 2021, 17:32 // Societate //  Petru Beregoi

Magistrații Curții Constituționale (CCM) au recunoscut drept constituțional articolul 422 din Codul de procedură penală, în măsura în care, termenul de depunere a recursului ordinar de 30 de zile va începe să curgă de la data pronunțării deciziei integrale a instanței de apel. Astfel, Curtea a admis parțial sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului respectiv, ridicată de Dumitru Calendari, procuror-șef la a Procuraturii de circumscripție Cahul, într-un dosar pendinte la Curtea Supremă de Justiție.

Într-un briefing de presă de după pronunțarea deciziei, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că, CCM a observat că, în ipoteza în care prevederile contestate ar fi interpretate în sensul începerii curgerii termenului de la data pronunțării dispozitivului deciziei, atunci persoana ar fi pusă în situația de a aștepta pronunțarea deciziei integrale motivate. Doar așa și-ar putea motiva cererea de recurs astfel încât să fie respectate cerințele impuse de legislația procesual-penală.

Dacă persoana ar vrea să formuleze un recurs împotriva deciziei, ea nu ar putea să-și fundamenteze cererea, pentru că nu i-au fost aduse la cunoștință motivele care au stat la baza deciziei.

Curtea a constatat că pot apărea situații în care decizia integrală a instanței de apel să fie pronunțată după 30 de zile de la data pronunțării dispozitivului. Astfel persoana nu ar putea depune o cerere motivată în termen de 30 de zile impus de articolul 422 din Codul de procedură penală. În consecință, recursul declarat peste acest termen poate fi declarat inadmisibil.

Procurorul-șef al Procuraturii de circumscripție Cahul, Dumitru Calendari, a remarcat că norma juridică, care reglementează termenul de declarare a recursurilor trebuie să prevadă unele exigențe de stabilitate, previzibilitate și claritate. Neindicarea termenului de la care începe decurgerea termenului de recurs ordinar determină o stare de incertitudine juridică.

Hotărârea CCM este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată