Curs valutar
 • EUR
  21.5040
  -0.0939%
 • USD
  17.6965
  0.0458%
 • RUB
  0.2471
  0.8499%
 • RON
  4.3712
  -0.032%
 • UAH
  0.6549
  0.3817%

Nou proiect de reducere a gazelor cu efect de seră, în R Moldova

12 Mai 2021, 19:48
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
12 Mai 2021, 19:48 // Societate //  Cristina Vlah

Un nou proiect de reducere a gazelor cu efect de seră va fi demarat, după ce astăzi ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju a semnat un Acord în acest sens, informează Realitatea.md.

Proiectul ține de implementarea activităților de facilitare a ratificării Amendamentului de la Kigali de către Republica Moldova.  Scopul principal este de a susține țara noastră să îndeplinească acțiunile necesare pentru a reduce consumul și producția de hidrofluorocarburi – gaze cu efect de seră, ce sunt utilizate în sectorul frigorific și de condiționare a aerului.

Costul total al proiectului constituie circa 50 mii de dolari, banii sunt donați de Fondul Multilateral pentru Implementarea Protocolului de la Montreal și vor fi utilizați pentru revizuirea și evaluarea cadrului legal și de reglementare din țara noastră, necesar pentru a permite controlul și raportarea privind consumul de hidrofluorocarburi (HFC) în conformitate cu obligațiile stipulate de Amendamentul de la Kigali.

Astfel, în cadrul proiectului va fi elaborată o foaie de parcurs cu privire la cadrul legal și de politici, ce va conține acțiunile necesare pentru a permite ratificarea și implementarea Amendamentului de la Kigali. Conform prevederilor Protocolului, fiecare țară semnatară implementează propriul grafic de excludere a HFC-urilor din circulație. În acest  mod, Republica Moldova și-a luat angajamentul ca din anul 2029, consumul de HFC să fie redus cu 10%. De asemenea, țara noastră își trasează drept obiectiv ca până în anul 2045, utilizarea de HFC să fie diminuată cu 80% (de la nivelul de bază).

Totodată, activitățile proiectului prevăd elaborarea propunerilor privind strategiile naționale și a cadrului legal pe termen lung pentru controlul de hidrofluorocarburi în anumite sectoare, precum și va fi evaluat și revizuit sistemul național de denumire și codificare a mărfurilor, în conformitate cu noul sistem de codificare pentru seria de HFC pure și amestecate în Sistemul armonizat de denumire și codificare a mărfurilor (Nomenclatorul HS a ediției 2022) a Organizației Vamale Mondiale. De asemenea, vor fi evaluate oportunităților de stabilire a unui mecanism de coordonare pe termen lung între instituțiile guvernamentale relevante afectate de angajamentele stipulate de Amendamentul de la Kigali.

Proiectul se desfășoară în perioada aprilie-decembrie 2021.

Notă: Amendamentul de la Kigali are drept scop obținerea reducerii globale a consumului și a producției de hidrofluorocarburi – gaze cu efect de seră, care sunt utilizate în sectorul frigorific și de condiționare a aerului. Aceste gaze au un înalt potențial de încălzire globală. Se estimează că implementarea prevederilor Amendamentului de la Kigali ar putea reduce temperatura globală cu circa 0,5°C până la sfârșitul secolului, contribuind astfel la atingerea obiectivului Acordului de la Paris de a menține creșterea temperaturii sub 2°C.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 20:16
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
14 Iun. 2021, 20:16 // În Lume //  Elena Putregai

Lituania a atras atenția luni, 14 iunie curent, la summit-ul NATO, că Rusia încearcă să „înghită” Belarusul și că Alianța Nord-Atlantică ar trebui să facă front comun împotriva Kremlinului.

Belarus a început să piardă și ultimele sale elemente de independență, iar această tendință este foarte periculoasă”, a spus președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, la summit-ul NATO.

„Mă aștept ca președintele Biden să trimită un mesaj clar care să reflecte hotărârea și unitatea NATO și în care să reacționeze cu claritate la ceea ce se întâmplă”, a adăugat el, precizând și că NATO nu își va îmbunătăți relațiile cu Rusia atâta vreme cât Moscova continuă să acționeze în acest fel.

Liderii NATO s-au reunit, luni, la summit-ul din acest an al alianței, primul la care participă Joe Biden în calitate de președinte al Statelor Unite ale Americii.

 
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU