Nota de plată pentru oligarhul Vladimir Plahotniuc: 60.000 de euro, anual. Cu acești bani ar fi putut să-și înregistreze peste 20 de companii offshore, în jurisdicții diferite. El însă a ales să-i transfere pentru o singură organizație. OTIV Trust – se numește societate paravan înființată în Noua Zeelandă pentru care oligarhul a scos din buzunar, de-a lungul anilor, sute de mii de euro ca să ascundă zeci de milioane. Banii nu au fost singurul motiv pentru care Plahotniuc și-a construit buncărul din sud-vestul Oceanului Pacific. A vrut să stea în spatele cortinei, înconjurat de bodyguarzi financiari. Trustul i-a oferit această protecție, temporar. Rise Moldova scrie că documentele confidențiale din #PandoraPapers arată întreg lanțul de firme-clonă al Trustului OTIV, dezvăluie milioanele care s-au oprit pe conturile familiei Plahotniuc din Elveția și Letonia, prezintă rolurile din trust și cine l-a păzit în toată aventura sa prin paradisuri fiscale.
Trustul OTIV a fost creat în Noua Zeelandă pe 22 noiembrie 2011 de către grupul Asiaciti Trust, o fabrică internațională de companii offshore. Asiaciti Trust anunța pe pagina oficială că: „Pentru rezidenții anumitor țări, trusturile internaționale pot reduce la minimum taxele pe proprietate și impozitele pe venit. Cu toate acestea, ele sunt mai utile în reglementarea succesiunii la averea familiei și pentru protejarea activelor de o mare varietate de riscuri, oferă intimitate și confidențialitate sporită”.
Trustul OTIV are o structură de funcționare diferită decât cea a unei companii tradiționale. A fost proiectată astfel:
Fondatorul trustului (the Settlor)
Vladimir Plahotniuc. El este patronul sau bossul organizației. De regulă, preferă să acționeze din umbră, iar în tranzacții îi implică pe interpuși și persoanele sale de încredere. La acel moment, Plahotniuc era deputat și prim-vicepreședintele Parlamentului.
Sursa citată s-a uitat în declarația de avere pentru 2011, semnată pe propria răspundere, și nu a găsit nicio mențiune despre afacerea din Noua Zeelandă. La fel a acționat și în următorii ani. Nimic despre Noua Zeelandă, chiar dacă legea îl obliga să declare tot ce are.
Administratorii trustului (the Trustees)
Primul a fost AsiaTrust New Zealand Limited (împreună cu Asiaciti Trust New Zealand Limited). Această fabrică de companii offshore se ocupă de administrarea trustului în beneficiul fondatorului și al familiei sale, inclusiv duce evidența activelor și gestionează conturile bancare ale trustului. Al doilea administrator de trust – au devenit avocații ciprioți de la C.Argyrou & Associates (Trustees) Ltd.
Fondul inițial al trustului – 100 de euro. Aceștia sunt primii bani ai organizației transferați de fondator pentru a constitui capital social al trustului.
Beneficiarii (The beneficiaries)
Oxana Childescu (fosta soție a lui Vladimir Plahotniuc) Timofei și Inochentie Plahotniuc (cei doi copii ai lui). Ei beneficiază direct de banii trustului.
Protectorii (The Protector)
Andrian Candu, deputat, finul de cununie al oligarhului Plahotniuc. Pe 15 iulie 2013, Candu se retrage din rolul de co-protector pe care l-a deținut de la înființarea trustului și, în aceeași zi, este înlocuit cu Cezara Salinski, parteneră de afaceri a lui Plahotniuc și Candu.
Candu, ulterior, a devenit președintele Parlamentului.
– Reporter: Facem o documentare despre Trustul OTIV. Am obținut mai multe documente din care reiese că, în 2011, ați fost protector al trustului.
– Andrian Candu: Am comentat de atâtea ori, inclusiv pentru Dvs. de tot ce este legat de OTIV.
– Reporter: Am vorbit de holdingul OTIV dar nu și de acest trust din Noua Zeelandă. Documentele arată că Dvs. ați fost protector al trustului și ați semnat mai multe distribuiri de bani (transferuri) către doamna Childescu. Cunoașteți care era sursa banilor?
– Andrian Candu: Dvs. știți cum funcționează un trust?
– Reporter: Am încercat să aflu, am citit mult dar probabil că Dvs. știți mai bine.
– Andrian Candu: Bravo! Și cine ia deciziile la un trust, dacă ați citit atât de mult?
– Reporter: Am citit și sunt convins că, Dvs. știți mai multe, din moment ce ați fost protectorul trustului, persoana de încredere a dl. Plahotniuc, care era fondatorul trustului.
– Andrian Candu: Dar eu v-am întrebat altceva… Cine ia deciziile într-un trust? […] Mai documentați-vă și după asta sunați-mă.
– Reporter: Nu doriți să comentați ?
– Andrian Candu: Nu am ce comenta că eu vorbesc cu cineva care nu știe ce înseamnă un trust. Ce să comentez? Nici nu știți ce înseamnă protector, dacă spuneți că eu am fost din interioru trustului. Documentați-vă și după asta sunați-mă. […] La revedere!
Luis Arias, un avocat elvețian, este al doilea co-protector al oligarhului.
I-am expediat mai multe întrebări însă până la publicarea acestui text nu am primit niciun răspuns. RISE Moldova l-a contacta telefonic, însă o colegă de a lui Arias ne-a răspuns că avocatul nu este disponibil la moment și că îi va transmite întrebările noastre.
Protectorii sunt persoanele de încredere ale fondatorului. Ei supraveghează mișcările interne ale trustului și aprobă distribuțiile de bani, inclusiv dețin puterea de schimbare a administratorului de trust.
Depozitarul final
Andrei Plahotniuc, fratele lui Vladimir Plahotniuc. Are mai multe roluri, însă unul important se referă la faptul că, dacă trustul își întrerupe activitatea, administratorul trustului poate să transmită banii rămași către depozitarul final.
Crearea trustului OTIV l-a costat pe Plahotniuc 15 mii de euro, iar plata anuală de administrare a fost de la bun început de 60 de mii de euro.
În ziua în care a apărut trustul, Vladimir Plahotniuc a semnat un memorandum confidențial cu AsiaTrust New Zealand Limited prin care au convenit că societatea OTIV este înființată în beneficiul fostei soții și a celor doi copii.
Prin același document au mai stabilit că, în timpul vieții, Vladimir Plahotniuc va primi consultanță și consiliere de la administratorul trustului despre distribuția banilor și alte operațiuni importante, iar după decesul acestuia – activele trustului să fie administrate exclusiv în beneficiul membrilor de familie pentru întreținerea și educația lor. Mai mult, documentul secret prevede și faptul că administratorul trustului OTIV (AsiaTrust New Zealand Limited) se va consulta cu protectorii și beneficiarii trustului înainte de a face orice plată cu banii organizației.