Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  -1.1821%
 • USD
  17.7805
  0.3549%
 • RUB
  0.2449
  -0.49%
 • RON
  4.3076
  -1.1979%
 • UAH
  0.6548
  0.0764%

Nu-i un moft, ci o necesitate. Cum argumentează ASP lansarea licitației pe timp de pandemie de 500 de milioane de lei

13 Mai 2021, 13:34
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
13 Mai 2021, 13:34 // Actualitate //  Petru Beregoi

Agenția Servicii Publice (ASP) a venit cu un răspuns referitor la licitația gigantică lansată în valoare de aproape 500 de milioane de lei, pentru procurarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere şi certificate de înmatriculare. Astfel, ASP spune că acest lucru s-a făcut din considerentul evitării riscului de epuizare a stocului, fapt ce ar duce la imposibilitatea de a emite actele respective, precum și din cauza că, achiziționarea, producerea și oferirea acestor bunuri durează de la 6 la 12 luni.

Procedura de achiziție respectivă a fost, este și va fi efectuată în mod prealabil, cu scopul evitării riscului de epuizare a stocului de blanchete și materiale de consum, de care dispune ASP. Eventuala epuizare a stocurilor va duce inevitabil la imposibilitatea ASP, respectiv a statului, de a realiza funcțiile de bază ale instituției – prestarea serviciilor publice de confecționare și eliberare a actelor de identitate, permiselor de conducere și a înregistrării transportului auto. La momentul actual, stocul de blanchete pentru pașapoarte constituie 230 de mii de unități, pentru buletine de identitate – 220 de mii”, se arată într-o notă informativă a Agenției.

Totodată, ASP afirmă că, organizarea procedurilor de achiziții publice, în mod prealabil, pe parcursul anului curent este dictată de specificul procedural și tehnologic, deoarece procedurile legale corespunzătoare includ activități care durează 6-12 luni.

„Atragem atenția asupra faptului că una din cerințele obligatorii pentru participanții la tender este posedarea certificatului security printing – tipărirea documentelor de importanță statală, imprimarea bancnotelor, experiența în realizarea proiectelor similare de importanță statală, etc”, susține ASP.

Achiziționarea circa a 1,5 milioane de blanchete este bazată pe analiza efectuată de ASP, în baza cantității actelor eliberate în anii 2017-2020, precum și de cantitatea actelor cu termenul de valabilitate expirat sau care va expira în anul curent. Concomitent, lansarea fiecărei generații noi a carnetelor/blanchetelor de acte este însoțită de obligativitatea ASP să expedieze specimenele acestora la toate serviciile interesate – autoritățile publice centrale ale Republicii Moldova (MAI, Ministerul Justiței, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene ( pentru misiunile diplomatice ale RM și a altor state) etc.

„Subliniem faptul, că pentru a evita o eventuală îndatorare financiară a ASP, procedura de achiziție include clauze contractuale obligatorii privind efectuarea achitărilor cu producătorii, doar după perfectarea documentelor de către ASP. În același timp, având în vedere că ASP este o instituție publică și își desfășoară activitatea în baza autonomiei financiare, mijloacele financiare pentru achiziționarea blanchetelor urmează să fie alocate din bugetul ASP”, mai precizează ASP.

ASP afirmă că, numărul cetățenilor Republicii Moldova, care anterior au deținut pașaport, dar la data de 1 ianuarie curent nu dețin nici un pașaport valabil este de peste un milion de persoane. În același timp, până la finele anului curent va expira termenul de valabilitate a încă  peste 340 de mii de pașapoarte ale cetățenilor Republicii Moldova, peste 100 de mii de buletine de identitate etc. Totodată, circa de 45 de mii de copii, care au împlinit sau vor împlini vârsta de 16 ani pe parcursul anului urmează să-și perfecteze actele.

Amintim că, ieri deputatul PAS, Radu Marian a anunțat despre faptul că ASP a lansat o licitație gigantică, în valoare de aproape 500 milioane de lei, pentru procurarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere şi certificate de înmatriculare, pe timp de pandemie, când bugetul bublic național este unul auster. De asemenea, deputatul a acuzat conducerea ASP că „s-ar grăbi să procure un astfel lot mare de blanchete din considerentul că ar fi cointeresați financiar acum, când este instabilitate politică în țară”.  Astfel, a solicitat ASP să oprească licitația pornită.

Realitatea Live

18 Iun. 2021, 21:02
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Iun. 2021, 21:02 // Economie //  Realitatea.md

Cristiano Ronaldo este sinonim cu câştigul. Şi în sport, dar mai ales în afaceri. De altfel, portughezul este primul fotbalist a cărui avere a trecut de un miliard de euro. Dar exemplul de mai jos arată că nu toate afacerile sale sunt de succes. Ba, una dintre ele se dovedeşte extrem de păguboasă. Din cauza fostului președinte al SUA, Donald Trump, Cristiano Ronaldo e pe cale să piardă 9 milioane de euro.

Apartamentul pe care în 2015 l-a cumpărat cu 15 milioane de euro în Trump Tower din New York l-a scos la vânzare în 2019. Deşi i-a scăzut preţul de mai multe ori, Ronaldo încă nu a reuşit să scape de el.

Problemele de imagine cu care se confruntă Trump, mai ales din cauza modului în care a ales să se retragă de la conducerea SUA, după ce a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden, îl afectează acum grav şi pe Ronaldo.

Potrivit presei internaționale, Ronaldo a stabilit prima dată un preţ de vânzare de 7,5 milioane de euro, pentru ca lipsa interesului să-l determine să scadă preţul apartamentului cu trei camere la circa 6 milioane de euro.

Garajul lui Ronaldo valorează circa 9 milioane de euro, după ce şi-a cumpărat un Ferrari Monza Sp2 de 1,6 milioane de euro

Dacă la apartamente pare să aibă ceva probleme, atacantul lui Juventus investeşte în maşini, marele său hobby. Acum o lună, la finalul unei vizite la fabrica din Maranello, el și-a achiziționat un Ferrari Monza SP2, un model exclusivist, produs în doar 499 de unități.

Ferrari Monza SP2 este un model inspirat din navele anilor ’50, care atinge o viteză de 100 km/h în doar două 2.6 secunde. Cumpărătorii bolidului de lux, cei 499 de ”norocoși”, sunt aleși chiar de cei de la Ferrari.

Noua achiziție a starului portughez duce valoarea totală a garajului deținut de Cristiano Ronaldo, în care se află, printre altele, Bugatti Veyron și Chiron, McClaren Senna, Ferrari F12 TDF și Mercedes G Brabus, la peste 9 milioane de euro.