Republica Moldova renunță încă la două documente internaționale. Este vorba despre Acordul internațional cu privire la zahăr, încheiat la Geneva, în martie 1992, dar și Acordul privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, semnat la Minsk, în ianuarie 1993.
Proiectele corespunzătoare urmează să fie semnate la ședința de miercuri a Executivului. După aprobarea de către miniștri și deputați, MAEIE va notifica Organizația Internațională a Zahărului și CSI despre decizie.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Lipsa de aplicabilitate și depășirea termenului îndelungat, învechirea morală și necorespunderea realităților actuale au generat intenția MAI de a denunța tratatele în discuție. Ulterior semnării Acordului și a Protocolului de modificare a Acordului, semnat la data de 30 octombrie 2015, în or. Dușanbe, și aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 846 din 20 august 2018, intrat în vigoare la data de 20 iunie 2019, acestea au avut o aplicabilitate minimă pentru Republica Moldova. (…) Totodată, fără a avea un Acord special semnat în acest scop, Republica Moldova are alternative pentru a acorda sau primi asistență internațională în bunuri materiale sau echipe de salvare pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale”, justifică decizia privind acordul din cadrul CSI, care este denunțat.
Referitor la Acordul cu privire la zahar, țara noastră achită cotizații, dar nu poate participa la reuniuni, deoarece sunt desfășurate în locații îndepărtate. În același timp, Chișinăului i se solicită rapoarte statistice costisitoare, iar țara noastră, în calitate de semnatară a acordului, a beneficiat în ultima perioadă doar de informații de ordin general.