Curtea Muzeului Național al Literaturii Române din Chișinău a devenit mai practică, de joi, 26 septembrie 2024. Acolo au fost amenajate zece sculpturi urbane, care pot fi utilizate de vizitatori drept mobilier. Este vorba de bănci și sculpturi de exterior, realizate din lemn, piatră și metal, de către meșteri renumiți din țara noastră.
Lucrările au fost făcute în cadrul Taberei de Sculptură Urbană, care s-a desfășurat în lunile august-septembrie 2024, la Muzeul Național al Literaturii Române.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Culturii, inițiativa marchează debutul Reședinței Creative, o platformă dedicată dezvoltării sectorului creativ din Moldova, care-și propune să transforme spațiile neutilizate ale muzeului într-un hub dinamic pentru exprimare artistică, colaborare și inovație.
„Ideea este de a îndemna autoritățile publice locale, atunci când au finanțare pentru proiecte de amenajare urbană sau teritoriului, să nu improvizeze, ci să se adreseze specialiștilor și artiștilor noștri – dacă nu le vom comanda noi creații, cine le va comanda?! Curtea Muzeului Literaturii este astfel transformată într-o reședință cultural creativă ce îmbină sculptura cu scrisul și literatura, atrage vizitatori și turiști internaționali.”, a declarat minstrul Culturii, Sergiu Prodan.
„Reședința Creativă” este o activitate inclusă în Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Culturii, Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie și Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de USAID.