Curs valutar
 • EUR
  19.3622
  0.1255%
 • USD
  18.2026
  0.1159%
 • RUB
  0.1894
  0.1584%
 • RON
  3.8980
  0.1283%
 • UAH
  0.4929
  0.1217%

O gaură neagră s-ar putea afla la doar 150 de ani-lumină distanță de Terra

18 Sept. 2023, 16:58
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Elena Putregai
18 Sept. 2023, 16:58 // Cosmos //  Elena Putregai

Cercetătorii au crezut până acum că cea mai apropiată gaură neagră se află la 1.560 de ani-lumină distanță de Pământ, însă un nou studiu sugerează că ar putea exista una la doar 150 de ani-lumină distanță.

Găurile negre sunt unele dintre cele mai puternice și misterioase obiecte din univers și ar putea exista una mult mai aproape de Pământ decât se credea până acum.

Un studiu a găsit posibile dovezi ale existenței unei găuri negre în cel mai apropiat grup de stele, numit clusterul Hyades. Datele de la misiunea Gaia a Agenției Spațiale Europene (ESA) au dezvăluit cele mai apropiate găuri negre cunoscute – și a doua cea mai apropiată – în 2022, Gaia BH1 și Gaia BH2, care se află la 1.560 de ani-lumină și, respectiv, 3.800 de ani-lumină de Pământ.

Cu toate acestea, un nou studiu, publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, sugerează că ar putea exista găuri negre mult mai aproape de noi, la o distanță de doar 150 de ani-lumină. Oamenii de știință de la Universitatea din Padova din Italia și de la Universitatea din Barcelona din Spania au folosit simulări pentru a urmări mișcarea și evoluția tuturor stelelor din clusterul Hyade, care se află la aproximativ 150 de ani-lumină distanță.

Un cluster stelar este o colecție de sute sau mii de stele ținute împreună de atracția lor gravitațională, împărtășind anumite caracteristici, cum ar fi vârsta sau compoziția chimică. Rezultatele simulării au fost comparate cu pozițiile și vitezele reale ale stelelor din Hyade, care sunt acum cunoscute tocmai din observațiile făcute de satelitul Gaia al ESA.

Rezultatele indică faptul că există încă găuri negre în cluster sau foarte aproape, ceea ce le-ar face de departe cele mai apropiate găuri negre de Sistemul nostru Solar.

„Această observație ne ajută să înțelegem modul în care prezența găurilor negre afectează evoluția roiurilor de stele și modul în care roiurile de stele, la rândul lor, contribuie la sursele de unde gravitaționale. Aceste rezultate ne oferă, de asemenea, o perspectivă asupra modului în care aceste obiecte misterioase sunt distribuite în galaxie”, a declarat Mark Gieles, membru al Departamentului de Fizică Cuantică al Universității din Barcelona.

Cercetătorii cred că majoritatea găurilor negre se formează din rămășițele unor stele moarte. Deoarece găurile negre nu pot fi observate direct cu tehnologia actuală, prezența lor este de obicei dedusă prin studierea efectului lor asupra altor materii din apropiere. De exemplu, dacă o stea neagră sfâșie o stea care trece, acest proces va crea raze X care sunt lansate în spațiu pe care le putem detecta.

Realitatea Live

26 Sept. 2023, 06:42
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
26 Sept. 2023, 06:42 // În Lume //  Redacția Realitatea

Forţele ruse susţin că au zădărnicit luni atacurile cu rachete şi drone ucrainene asupra mai multor regiuni, potrivit unor oficiali.

Apărarea aeriană a Moscovei a doborât patru atacuri cu drone ucrainene deasupra regiunii Kursk şi şapte atacuri cu drone deasupra regiunii Belgorod, au raportat Ministerul rus al Apărării şi oficiali regionali. De asemenea, forţele ruseşti au oprit un atac cu rachete deasupra Sevastopolului, a precizat Ministerul Apărării.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Oficialii din zonă nu au raportat pagube semnificative sau victime. Mihail Razvozhaev, un guvernator al Sevastopolului numit de Rusia, a declarat că „forţele de apărare aeriană au doborât o rachetă” în zona aerodromului militar Belbek din Sevastopol, fără a oferi alte detalii.
Cel puţin şase persoane au murit şi cinci au fost rănite în urma bombardamentelor ruseşti de luni în regiunea ucraineană Herson, a anunţat Oleksandr Prokudin, şeful administraţiei militare din regiune, într-o postare actualizată pe reţelele de socializare.
„Armata rusă a atacat din nou districtul Dniprovskyi din oraşul Herson. Potrivit informaţiilor preliminare, doi bărbaţi şi o femeie au murit din cauza rănilor suferite”, a precizat Prokudin.
Potrivit lui Prokudin, alte trei persoane au fost, de asemenea, rănite şi duse la spital.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală