Ritmul anual al inflaţiei în luna decembrie 2022 în Republica Moldova a constituit 30,24 la sută. Constantin Rudniţchi, un analist economic din România, a declarat pentru presa locală că o inflație mai mică nu înseamnă o scădere a prețurilor, explicând pe situația din țara vecină. „O inflaţie mai mică înseamnă că preţurile cresc mai puţin decât au crescut anul trecut”.
„Statistica arată că preţurile alimentelor au crescut anul trecut mult după sectorul energetic alimentele sunt pe locul 2 dacă ar fi să facem un top al scumpirilor. Cauzele se ştiu în linii generale şi anume totul pleacă de la această creştere a tarifului la energie, la gaze naturale, sunt companii din industria alimentară care folosesc şi energie şi gaze în funcţie de domeniu. Al doilea impact vine de la carburant şi nu în ultimul rând vine şi un efect din zona cerealelor”, a spus Constantin Rudniţchi.
Întrebat dacă o micşorare a inflaţiei înseamnă şi o scădere a preţurilor, analistul economic a răspuns că nu.
„Dacă anul trecut am avut o inflaţie de 17%, înseamnă că în medie toate preţurile au crescut cu 17%. Dacă anul acesta vom avea o inflaţie de 9%, să zicem, înseamnă că preţurile vor creşte faţă de acest moment cu 9%, adică mai puţin decât anul trecut, dar în niciun caz nu vor scădea”, a adăugat el. „Când vorbim despre scădere vorbim despre deflaţie, dar nu se va repeta foarte curând”, a punctat analistul economic.
Rata anuală a inflaţiei reprezintă creşterea preţurilor de consum într-o lună din anul curent faţă de luna similară a anului precedent. Se calculează ca un raport exprimat procentual între indicele preţurilor dintr-o lună din anul curent şi indicele din luna similară a anului precedent, calculaţi faţă de aceeaşi bază, din care se scade 100. Lucrările statistice aferente indicilor preţurilor de consum sunt realizate de Biroul Naţional de Statistică (BNS). BNM stabileşte ţinta inflaţiei calculată în baza indicelui preţurilor de consum în valoare de 5.0 la sută anual (rata inflaţiei pentru ultimele 12 luni – luna respectivă a anului curent faţă de luna similară ă a anului precedent) cu o posibilă deviere de ±1.5 puncte procentuale.