Curs valutar
  • EUR
    19.1542
    -0.4944%
  • USD
    18.1471
    -0.1146%
  • RUB
    0.1876
    -0.6397%
  • RON
    3.8502
    -0.6026%
  • UAH
    0.4914
    -0.1018%

O „lună falsă” urmărește Pământul în jurul Soarelui de 2.000 de ani. Astronomii abia acum au zărit-o

04 Iun. 2023, 17:45
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
04 Iun. 2023, 17:45 // Cosmos //  Realitatea.md

Un asteroid a urmat îndeaproape traseul Pământului în jurul Soarelui în ultimele două milenii, iar astronomii abia acum l-au observat, scrie Insider.

Oamenii de știință au descoperit roca spațială, numită 2023 FW13, în luna martie cu ajutorul observatorului Pan-STARRS din Hawaii. La o primă vedere, asteroidul pare că se află pe orbita Pământului, ceea ce l-ar transforma într-un nou satelit natural, dar acest asteroid se învârte de fapt în jurul Soarelui, potrivit Sky & Telescopes.

Doar șansa face ca acest corp ceresc să urmeze aproape același traseu și aceeași viteză cu planeta noastră.

„Pământul, practic, nu joacă niciun rol în mișcarea sa”, a explicat Alan Harris, un cercetător de la Institutul de Științe Spațiale specializat în obiecte care trec prin apropierea Terrei. „Nu este în niciun fel asociat cu Pământul în afară de șansă.”

În aceste condiții, 2023 FW13 este o „cvasi-lună” sau „lună falsă”.

În mod normal, cvasi-lunile rămân în apropierea Pământului doar câteva decenii, dar acest asteroid este mai special. Din datele pe are le-au colectat despre orbita sa, astronomii au calculat că asteroidul s-a aflat în apropierea Terrei încă din jurul anului 100 î.Hr. – anul în care Iulius Cezar s-a născut. Alte telescoape au confirmat existența asteroidului, potrivit Space.com.

Obiectul este lung de 20 de metri, iar, în punctul cel mai apropiat, se găsește la aproximativ 14 milioane de kilometri de Pământ. Prin comparație, Luna (cea adevărată) se află la doar 384.400 de kilometri.

„Vestea bună este că o astfel de orbită nu rezultă într-o traiectorie de impact din senin”, a spus Harris.

Aceasta nu este prima lună falsă a Pământului. În 2016, observatorul Pan-STARRS a descoperit un asteroid (2016 HO3) care ar putea fi un fragment din Lună.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală