Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

„O mie de îngeri”, spectacol în baza fenomenului de bullying persistent în țara noastră

20 Mai 2021, 08:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
20 Mai 2021, 08:38 // Actualitate //  Valentina Buză

A fost lansată etapa a doua a Campaniei #STOPviolența în spațiul online și offline inițiată de MECC, cu suportul UNICEF. Scopul Campaniei este de a promova utilizarea mai sigură și mai responsabilă a tehnologiilor digitale și a telefoanelor mobile de către copii și tinerii, de a informa și sensibiliza elevii, cadrele didactice și părinții despre pericolele din mediul online.

În cadrul campaniei, va fi prezentat spectacolul de teatru educațional „O mie de îngeri”, realizat în baza cercetării și documentării fenomenului de bullying în țara noastră, interviuri despre aceste fenomen cu psihologi, directori de școli, pedagogi, părinți și elevi.

De asemenea, spectacolul, destinat elevilor din gimnazii și licee, va fi însoțit de discuții despre bullying și metodele de combatere a acestuia, la care vor participa psihologi și specialiști de la Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP).

Spectacolul este o producție a Centrului de Arte COLISEUM în parteneriat cu Teatrul Național Mihai Eminescu și susținut de Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice și face parte din proiectul Lecția Deschisă la tema violenței și bullyingului.

„Perioada pandemiei a schimbat foarte mult procesul educațional și i-a expus pe copii la mai multe riscuri online, printre care bullyingul, fenomen care trebuie explicat copiilor și tinerilor pentru a-l putea evita și raporta. Anual au fost organizate activități de sensibilizare și informare a cadrelor didactice, a elevilor și părinților despre utilizarea într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiilor online. Iar în curriculum, edițiile 2018 și 2019, au fost incluse subiecte ce vizează riscurile online și module cu scopul de alfabetizare digitală a elevilor. Prin aceste spectacole-document ne dorim și un alt mod de abordare a subiectului violenței și bullyingului în mediul online și offline și sperăm că își vor atinge scopul”, a menționat consultantul principal al direcției Învățământ General al MECC Angela Prisăcaru.

Spectacolele vor avea loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu” conform unui program prestabilit, coordonat cu fiecare instituție de învățământ.

„Școlile trebuie să fie un spațiu sigur pentru copii și nici un elev nu ar trebui să se teamă să meargă la școală. Nici un copil nu ar trebui să creadă că bullyingul este un status quo acceptat. Vrem să informăm copiii, adolescenții, tinerii, profesorii, psihologii școlari, dar și părinții despre fenomenul fenomenul de bullying, despre cauzele și efectele acestuia. Ne dorim să determinăm acțiunile comune și rolurile pe care trebuie să le avem cu toții în abordarea problemei. Prin acest proiect, facem apel la întreaga societate să ia atitudine  și să întreprindă măsuri pentru a pune capăt bullyingului în școală și societate”, a declarat reprezentantul de țară Unicef Maha Damaj.

În cadrul campaniei, care se va încheia pe 30 septembrie 2021 vor fi prezentate 24 de reprezentații, beneficiari fiind peste 2000 de elevi.

Amintim că în perioada februarie-martie 2020 s-a desfășurat prima etapă a Campaniei și a proiectului Lecția Deschisă prin organizarea a 6 reprezentații a spectacolului-document la care au participat peste 400 de elevi, cadre didactice, psihologi școlari și părinți.

 

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 14:52
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
25 Iun. 2021, 14:52 // Sci-tech //  Realitatea.md

O nouă specie de om preistoric descoperită recent în Israel pune sub semnul întrebării ipoteza cunoscută în prezent, potrivit căreia, omul de Neanderthal a apărut în Europa şi apoi a migrat spre sud, au anunţat cercetători israelieni. În timpul săpăturilor arheologice din apropierea oraşului Ramla, din centrul Israelului, echipa dr Yossi Zaidner, de la departamentul de arheologie al Universităţii Ebraice din Ierusalim, a descoperit rămăşiţe umane preistorice pe care nu le-a putut atribui niciunei specii cunoscute de Homo.

Într-un studiu publicat în revista Science, o echipă de antropologi de la Universitatea din Tel Aviv şi echipa dr Zaidner au identificat o nouă specie din genul Homo, „Nesher Ramla”, numită după situl în care a fost găsită.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, oasele umane descoperite datează de acum 140.000 până la 120.000 de ani î. Hr. Au caracteristici comune cu omul de Neanderthal, în special în ceea ce priveşte dinţii şi maxilarul, dar şi cu alte tipuri de oameni preistorici în ceea ce priveşte craniul.

Noua specie diferă însă de omul modern prin absenţa bărbiei, structura craniului şi prezenţa unor dinţi foarte mari, precizează studiul.

Autorii susţin că au găsit, de asemenea, la o adâncime de opt metri, o cantitate semnificativă de oase de animale, cai, cerbi şi bouri, precum şi unelte de piatră.

Pentru dr. Zaidner, acest lucru „arată că Homo Nesher Ramla poseda tehnologii avansate de producere a uneltelor de piatră şi cel mai probabil a interacţionat cu Homo sapiens din zonă”.

„Această descoperire este deosebit de impresionantă, deoarece ne arată că, în această etapă târzie a evoluţiei umane, au existat mai multe specii de Homo care au trăit în acelaşi loc şi în acelaşi timp”, a continuat el.

Potrivit studiului, alte câteva fosile cu caracteristici similare descoperite anterior în Israel pot fi atribuite acestei noi specii de Homo.

Descoperirea de la Nesher Ramla pune sub semnul întrebării teza privilegiată conform căreia Neanderthal a apărut în Europa şi ar fi migrat apoi spre sud.

„Fosilele de la Nesher Ramla ne fac să punem la îndoială această teorie, sugerând că strămoşii neanderthalienilor europeni trăiau deja în Levant în urmă cu 400.000 de ani”, explică profesorul Israel Hershkovitz, de la Universitatea din Tel Aviv.

De fapt, descoperirile noastre arată faptul că faimoşii neanderthalieni din Europa de Vest sunt doar rămăşiţele unei populaţii mult mai mari care a trăit aici, în Levant, şi nu invers”, a adăugat el.

Grupuri mici de tipul Homo Nesher Ramla au migrat în Europa – unde au evoluat pentru în neanderthalienii „clasici” pe care îi cunoaştem bine, dar şi în Asia, unde au evoluat populaţii arhaice cu trăsături asemănătoare cu cele ale neanderthalienilor, explică dr. Rachel Sarig de la Universitatea din Tel Aviv, co-autoare a studiului.

„Fiind o răscruce de drumuri între Africa, Europa şi Asia, Israelul a servit ca un creuzet în care diferite populaţii umane s-au amestecat şi apoi s-au răspândit în întreaga lume veche”, explică ea.

„Descoperirea noii specii de Homo are o mare importanţă ştiinţifică”, conchide profesorul Hershkovitz, „deoarece adaugă o altă piesă la puzzle-ul evoluţiei umane şi ne ajută să înţelegem migraţia umană în Lumea Veche”.

 
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională