Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

„O mie de îngeri”, spectacol în baza fenomenului de bullying persistent în țara noastră

20 Mai 2021, 08:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
20 Mai 2021, 08:38 // Actualitate //  Valentina Buză

A fost lansată etapa a doua a Campaniei #STOPviolența în spațiul online și offline inițiată de MECC, cu suportul UNICEF. Scopul Campaniei este de a promova utilizarea mai sigură și mai responsabilă a tehnologiilor digitale și a telefoanelor mobile de către copii și tinerii, de a informa și sensibiliza elevii, cadrele didactice și părinții despre pericolele din mediul online.

În cadrul campaniei, va fi prezentat spectacolul de teatru educațional „O mie de îngeri”, realizat în baza cercetării și documentării fenomenului de bullying în țara noastră, interviuri despre aceste fenomen cu psihologi, directori de școli, pedagogi, părinți și elevi.

De asemenea, spectacolul, destinat elevilor din gimnazii și licee, va fi însoțit de discuții despre bullying și metodele de combatere a acestuia, la care vor participa psihologi și specialiști de la Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP).

Spectacolul este o producție a Centrului de Arte COLISEUM în parteneriat cu Teatrul Național Mihai Eminescu și susținut de Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice și face parte din proiectul Lecția Deschisă la tema violenței și bullyingului.

„Perioada pandemiei a schimbat foarte mult procesul educațional și i-a expus pe copii la mai multe riscuri online, printre care bullyingul, fenomen care trebuie explicat copiilor și tinerilor pentru a-l putea evita și raporta. Anual au fost organizate activități de sensibilizare și informare a cadrelor didactice, a elevilor și părinților despre utilizarea într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiilor online. Iar în curriculum, edițiile 2018 și 2019, au fost incluse subiecte ce vizează riscurile online și module cu scopul de alfabetizare digitală a elevilor. Prin aceste spectacole-document ne dorim și un alt mod de abordare a subiectului violenței și bullyingului în mediul online și offline și sperăm că își vor atinge scopul”, a menționat consultantul principal al direcției Învățământ General al MECC Angela Prisăcaru.

Spectacolele vor avea loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu” conform unui program prestabilit, coordonat cu fiecare instituție de învățământ.

„Școlile trebuie să fie un spațiu sigur pentru copii și nici un elev nu ar trebui să se teamă să meargă la școală. Nici un copil nu ar trebui să creadă că bullyingul este un status quo acceptat. Vrem să informăm copiii, adolescenții, tinerii, profesorii, psihologii școlari, dar și părinții despre fenomenul fenomenul de bullying, despre cauzele și efectele acestuia. Ne dorim să determinăm acțiunile comune și rolurile pe care trebuie să le avem cu toții în abordarea problemei. Prin acest proiect, facem apel la întreaga societate să ia atitudine  și să întreprindă măsuri pentru a pune capăt bullyingului în școală și societate”, a declarat reprezentantul de țară Unicef Maha Damaj.

În cadrul campaniei, care se va încheia pe 30 septembrie 2021 vor fi prezentate 24 de reprezentații, beneficiari fiind peste 2000 de elevi.

Amintim că în perioada februarie-martie 2020 s-a desfășurat prima etapă a Campaniei și a proiectului Lecția Deschisă prin organizarea a 6 reprezentații a spectacolului-document la care au participat peste 400 de elevi, cadre didactice, psihologi școlari și părinți.

 

Realitatea Live

03 Dec. 2021, 11:22
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
03 Dec. 2021, 11:22 // Actualitate //  Petru Beregoi

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, convoacă astăzi, 3 decembrie o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), unde urmează să fie abordat subiectul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.

Mai exact, Președinția anunță că, în cadrul ședinței de astăzi vor fi examinate acțiunile întreprinse de autoritățile statului în vederea implementării deciziilor Consiliului Suprem de Securitate privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Consiliul Suprem de Securitate se va întruni începând cu ora 16:00, la Președinție.

După ședința CSS, șefa statului ar urma să facă declarații de presă, ora urmând să fie anunțată ulterior.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală