Curs valutar
 • EUR
  19.0999
  0%
 • USD
  17.7310
  0%
 • RUB
  0.1909
  0%
 • RON
  3.8461
  0%
 • UAH
  0.4834
  0%

Oamenii de știință spun „cum va muri Soarele”. Este total diferit de cum ne-am fi așteptat

12 Nov. 2022, 17:05
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Valentina Buză
12 Nov. 2022, 17:05 // Cosmos //  Valentina Buză

Cum va muri Soarele, deja oamenii de știință și-au făcut o idee. Cercetătorii au făcut predicții despre cum vor arăta ultimele zile ale sistemului nostru solar și când se va întâmpla, însă oamenii nu vor mai exista pentru a vedea căderea cortinei Soarelui.

Anterior, astronomii credeau că Soarele se va transforma într-o nebuloasă planetară, o bulă luminoasă de gaz și praf cosmic, până când dovezile sugerau că ar trebui să fie o mică parte mai masivă. O echipă internațională de astronomi l-a răsturnat din nou în 2018 și a descoperit că o nebuloasă planetară va fi într-adevăr cel mai probabil rămășițele soarelui.

Soarele are o vechime de aproximativ 4,6 miliarde de ani, măsurată pe vârsta altor obiecte din Sistemul Solar care s-au format cam în același timp. Pe baza observațiilor altor stele, astronomii prevăd că va ajunge la sfârșitul vieții în aproximativ alte 10 miliarde de ani.

Sunt și alte lucruri care se vor întâmpla pe parcurs, desigur. În aproximativ 5 miliarde de ani, Soarele se va transforma într-o gigantă roșie. Miezul stelei se va micșora, dar straturile sale exterioare se vor extinde pe orbita lui Marte, înghițind planeta noastră în acest proces, dacă ea va mai exista.

Un lucru este sigur: până atunci, nu vom mai fi prin preajmă. De fapt, omenirea mai are doar aproximativ 1 miliard de ani, dacă nu găsim o cale de a ajunge pe o altă planetă, iar asta pentru că Soarele crește în luminozitate cu aproximativ 10% la fiecare miliard de ani.

Nu pare mult, dar această creștere a luminozității va pune capăt vieții pe Pământ. Oceanele noastre se vor evapora, iar suprafața va deveni prea fierbinte pentru a se forma apa. Mai multe studii anterioare au descoperit că, pentru a se forma o nebuloasă planetară strălucitoare, steaua inițială trebuie să fi fost de două ori mai masivă decât Soarele.

Cu toate acestea, studiul din 2018 a folosit modelarea computerizată pentru a determina că, la fel ca 90% din alte stele, Soarele nostru are cele mai mari șanse să se micșoreze de la o gigantă roșie pentru a deveni o pitică albă și apoi să se termine ca o nebuloasă planetară.

„Când o stea moare, ejectează o masă de gaz și praf în spațiu. Învelișul poate fi până la jumătate din masa stelei. Acest lucru dezvăluie miezul stelei, care în acest moment al vieții stelei rulează fără combustibil, în cele din urmă se oprește, iar mai apoi moare”, a explicat astrofizicianul Albert Zijlstra de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie, unul dintre autorii lucrării.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Soarele va muri și se va transforma într-o nebuloasă

Modelul de date creat de echipă prezice, de fapt, ciclul de viață al diferitelor tipuri de stele, pentru a afla luminozitatea nebuloasei planetare asociate cu diferite mase de stele. Nebuloasele planetare sunt relativ comune în tot Universul observabil, cu unele celebre incluzând Nebuloasa Helix.

Ele sunt numite nebuloase planetare nu pentru că au de fapt ceva de-a face cu planetele, ci pentru că, atunci când primele au fost descoperite de William Herschel la sfârșitul secolului al XVIII-lea, erau asemănătoare ca înfățișare cu planetele prin telescoapele vremii.

Cu aproape 30 de ani în urmă, astronomii au observat ceva ciudat: cele mai strălucitoare nebuloase planetare din alte galaxii au toate aproximativ același nivel de luminozitate. Aceasta înseamnă că, cel puțin teoretic, privind nebuloasele planetare din alte galaxii, astronomii pot calcula cât de departe sunt acestea. Datele au arătat că acest lucru este corect, dar modelele l-au contrazis, ceea ce i-a enervat pe oamenii de știință încă de când a fost făcută descoperirea.

„Stelele vechi, cu masă mică, ar trebui să facă nebuloase planetare mult mai slabe decât stelele tinere, mai masive. Aceasta a devenit o sursă de conflict în ultimii 25 de ani. Datele spuneau că s-ar putea obține nebuloase planetare strălucitoare de la stele cu masă mică, cum ar fi Soarele, modelele spuneau că nu este posibil, nimic mai puțin de aproximativ două ori masa Soarelui ar da o nebuloasă planetară prea slabă pentru a fi văzută”, a spus Zijlstra.

Modelele din 2018 au rezolvat această problemă arătând că Soarele este aproximativ limita inferioară de masă pentru o stea care poate produce o nebuloasă vizibilă. Chiar și o stea cu o masă mai mică de 1,1 ori mai mare decât cea a Soarelui nu va produce o nebuloasă vizibilă.

Stele mai mari, de până la 3 ori mai masive decât Soarele, pe de altă parte, vor produce nebuloase mai strălucitoare. Pentru toate celelalte stele din mijloc, luminozitatea prezisă este foarte apropiată de ceea ce a fost observat, potrivit studiului publicat în Nature.

Realitatea Live

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
10 Dec. 2023, 09:16
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
10 Dec. 2023, 09:16 // În Lume //  Elena Putregai

Sărbătorile de iarnă se apropie cu repeziciune, iar tot mai multe târguri de Crăciun din diverse țări și-au deschis porțile. Cu toate că magia sărbătorilor plutește deja în aer, oficialii europeni atrag atenția asupra unui „risc uriaș” de atentate teroriste în Europa.

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a atenționat marți, 5 decembrie, că există un „risc uriaș” de atacuri teroriste în Uniunea Europeană înainte de Crăciun, conform Politico.

„Odată cu războiul dintre Israel și Hamas și polarizarea pe care o provoacă în societatea noastră, odată cu apropierea sărbătorilor, riscul de atacuri teroriste în Uniunea Europeană este foarte mare”, a afirmat ea reporterilor înainte de începerea Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

Declarațiile sale survin la câteva zile după ce un turist german a fost înjunghiat mortal la Paris, iar alte persoane au fost rănite.

„Am văzut recent la Paris, din păcate am văzut și mai devreme”, a declarat Johansson.

În aceeași ordine de idei, un alt atac terorist a avut loc în luna octombrie într-un liceu din orașul francez Arras departament Pas-de-Calais, care s-a soldat cu moartea unui profesor și rănirea gravă a altor două persoane.

„Risc ridicat de sensibilizare”

Ținând cont de aceste incidente mortale, UE va pune la dispoziție încă 30 de milioane de euro pentru sporirea securității, conform comisarului european pentru Afaceri Interne.

Un alt semnal de alarmă a fost lansat de ministrul german de Interne, Nancy Faeser, care a declarat reporterilor că Uniunea Europeană trebuie să fie cu ochii în patru pe amenințări și propagandă, întrucât există un „risc ridicat de sensibilizare și radicalizare a autorilor de infracțiuni islamiste violente”, potrivit BBC.

Multe state europene au cunoscut o creștere a numărului de infracțiuni motivate de ură de când teroriștii Hamas au lansat atacuri asupra comunităților israeliene, soldate cu moartea a în jur de 1.200 de persoane. Invazia israeliană în Gaza s-a soldat cu peste 15.000 de morți, conform Ministerului Sănătății condus de gruparea islamistă palestiniană Hamas.

Amintim faptul că reuniunea miniștrilor UE a avut loc după atacul săvârșit sâmbătă, 2 decembrie, în apropierea Turnului Eiffel, în urma căruia un turist german de 23 de ani, Collin B., a fost înjunghiat mortal, iar prietena sa și un turist britanic au fost răniți.

Înainte de incidentul nefericit, cuplul vizitase parcul Disneyland și muzeul Luvru și își făcuse poze în fața Turnului Eiffel.

Autoritățile au anunțat că suspectul francez, în vârstă de 26 de ani, identificat drept Armand R., care provine dintr-o familie iraniană, a jurat credință grupării Stat Islamic.

Atacatorul, care a fost arestat la fața locului, nu se află la prima abatere. El a fost anterior încarcerat fiindcă plănuise un complot terorist în cartierul La Defense. Totodată, în urmă cu trei ani, Armand R. a fost audiat de polițiștii francezi pentru că a comunicat cu Abdoullakh Anzorov, care l-a ucis pe profesorul Samuel Paty.

Arestări în Germania

Procurorul Jean-Francois Ricard a afirmat că mama suspectului și-a exprimat temerile cu privire la comportamentul acestuia, cu toate că la acel moment nu existau dovezi pentru a putea fi luate măsuri împotriva sa.

La rândul său, Germania a fost în stare de alertă pentru un posibil atac. Doi tineri au fost reținuți, în urmă cu o săptămână, în diferite părți ale țării, existând suspiciunea că ar fi pus la cale un atac militant islamist la un târg de Crăciun din orașul Leverkusen.

Mai mult, un tânăr irakian, în vârstă de 20 de ani, care se află pe teritoriul Germaniei de anul trecut, se află în arest, fiind suspectat că a plănuit un atac cu cuțitul într-un târg de Crăciun din Hanovra.

Șeful serviciilor germane de informații din landul Turingia, Stephan Kramer, a atras atenția asupra „pericolului considerabil” pe care îl reprezintă simpatizanții Hamas, nu doar pentru târgurile de Crăciun, ci și pentru evenimente sportive importante, cum ar fi Jocurile Olimpice de la Paris și campionatul de fotbal Euro 2024.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală