Curs valutar
 • EUR
  20.0655
  0.2482%
 • USD
  19.0765
  0.1919%
 • RUB
  0.2946
  -0.1358%
 • RON
  4.0561
  0.2663%
 • UAH
  0.6489
  0.6935%

ODIMM Peste 700 de femei din mediul rural, în special din grupurile defavorizate vor fi susținute să dezvolte o afacere

19 Nov. 2021, 16:37
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
19 Nov. 2021, 16:37 // Societate //  Realitatea.md

Peste 700 de femei din mediul rural și din grupurile vulnerabile, inclusiv din regiunea de est a Republicii Moldova și UTA Găgăuzia, vor fi susținute să inițieze sau să dezvolte o afacere, în contextul unei noi realități economice, provocate de criza pandemică COVID-19.

Acest sprijin va fi realizat în cadrul proiectului „Antreprenoriatul feminin pentru Abilitarea femeilor” (WE4WE – „Women Entrepreneurs for Women Empowerment”), lansat astăzi, 19 noiembrie, de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Platforma Națională a Femeilor din Moldova (PNFM), în parteneriat cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) cu sprijinul financiar al Suediei.

Proiectul are drept scop:

 1. crearea unei rețele durabile la nivel național din 50 de femei ambasadoare din toate regiunile Moldovei, în vederea promovării și implementării principiilor de abilitare;
 2. evaluarea exhaustivă a profilurilor specifice ale femeilor din diferite regiuni;
 3. susținerea a cel puțin 700 de femei în îmbunătățirea abilităților și capacităților privind dezvoltarea și extinderea unei afaceri și/sau căutarea unui loc de muncă, reprofilare sau avansare;
 4. activități de mentorat pentru cel puțin 100 de femei, viitoare antreprenoare și femei de afaceri deja active, în special din zonele rurale, pentru a lansa sau dezvolta propria afacere și dezvoltarea unei platfome web, destinată antreprenoarelor cu scopul de a stabili conexiuni în comunitatea de afaceri, identificarea partenerilor regionali și crearea de noi parteneriate.

În cadrul evenimentului de lansare a Proiectului, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a reiterat importanța susținerii antreprenoriatului feminin din Republica Moldova, în special a femeilor din mediul rural, inclusiv a celor din familii vulnerabile.

Participarea femeilor în afaceri este foarte importantă pentru o economie sustenabilă și trebuie să creștem acest procent. Și aici mulțumim și Suediei pentru suportul oferit, o țară care este o susținătoare și o promotoare a susținerii femeilor. Este important și aspectul creșterii copiilor pe care, la noi, și-l asumă în mod prioritar femeile, amânând-uși cariera. Din acest considerent, am lansat discuții cu unii parteneri internaționali ca să simplificăm cadrul normativ de deschidere a grădinițelor, inclusiv în zonele rurale și chiar să le transformăm în oportunități de business.

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried, a salutat intenția de a susține creșterea economică a femeilor, oferindu-le instrumente, care ar stimula angajarea și antreprenoriatul feminin.

„Ne bucurăm foarte mult că datorită noului parteneriat cu UN Women și ODIMM vom reuși să oferim mai multă susținere abilitării economice a femeilor, în special celor din grupurile subreprezentate. Prin eforturi comune, putem susține în continuare creșterea economică a femeilor, oferind instrumente specifice de susținere, care ar stimula angajarea și antreprenoriatul feminin, consolidarea abilităților și cunoștințelor femeilor, îmbunătățirea accesului femeilor la finanțare, precum și asigurarea conectării lor cu alte antreprenoare, instituții si organizații relevante, a evidențiat Excelența Sa.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova a afirmat că, deși de-a lungul ultimilor ani situația s-a îmbunătățit, majoritatea femeilor sunt antrenate în afaceri mici, iar pandemia de COVID-19 a accentuat aceste inegalități.

Deocamdată nu am atins egalitatea de gen în ceea ce privește abilitarea economică a femeilor și prezența acestora pe piața de muncă. Observăm numeroase provocări legate de accesul femeilor la job-urile plătite, dar și responsabilitățile casnice neplătite. Considerăm că acest proiect reprezintă un potențial enorm pentru a produce o schimbare în acest sens, pentru că ODIMM are o rețea vastă care ar ajuta femeile în ceea ce privește accesul la informație și conectarea cu alte femei care au avut astfel de experiență”.

Iulia Costin, directoare generală ODIMM a subliniat faptul că prin susținerea antreprenoriatului în rândul femeilor se urmărește creșterea bunăstării economice, atât a țării, cât și a fiecărei familii în parte.

De-a lungul timpului, schimbarea percepției antreprenoriatului feminin în Republica Moldova a devenit o prioritate de bază pentru ODIMM. Au fost implementate numeroase inițiative și proiecte dedicate femeilor antreprenoare, care au contribuit esențial la creșterea abilităților și la încurajarea femeilor să urmeze calea antreprenoriatului. Cu toate acestea, femeile și fetele sunt în continuare cele mai vulnerabile, în special în contextul COVID-19, ele fiind angajate în sectoarele cel mai grav afectate de criză, înregistrând pierderi financiare considerabile. Toate aceste schimbări au accentuat poziția vulnerabilă a femeii antreprenoare în societate și ne-au impulsionat pe noi, ca organizație – cheie de suport în afaceri, să acționăm pentru susținerea femeilor. Proiectul WE4WE va da aripi și va fi un catalizator pentru ca femeile să facă un pas în față și să ia atitudine indiferent de obstacole și locul de trai”.

La ora actuală, ODIMM implementează 12 Programe Naționale de Suport, printre care se află și Programul „Femei în Afaceri”, care are drept scop îmbunătățirea capabilităților și oferă suport financiar pentru femeile care intenționează să înceapă sau să își extindă afacerea, în special în zonele rurale.

În același timp, ODIMM implementează un proiect cu același nume în cadrul Programului Transnațional Dunărea, alături de alte 8 țări dunărene, acțiune co-finanțată din fondurile Uniunii Europene. Moldova a devenit prin intermediul proiectului „Women in Business” o istorie de succes în regiunea Dunării, contribuind la îmbunătățirea politicilor de susținere a antreprenoriatului feminin prin programe de training inovatoare și oferirea accesului femeilor la centre de consultanță în afaceri.

Realitatea Live

EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
18 Mai 2022, 22:23
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
18 Mai 2022, 22:23 // Societate //  Realitatea.md

Majoritatea telespectatorilor de la noi preferă emisiunile realizate în Moldova. O demonstrează topul producţiilor TV care au înregistrat cea mai mare audienţă în ultima lună.

Potrivit datelor AGB, 80 la sută din „top 20 emisiuni” reprezintă producţie locală, iar 90 de procente dintre acestea sunt în limba română. 16 poziţii revin anume producţiilor locale, relatează PublikaTV.

În ultima perioadă, mai mulţi radiodifuzori, experţi media şi membri ai Consiliului Audiovizualului au pus în discuţie importanţa susţinerii producătorilor autohtoni de televiziune.

„Brandurile comerciale pe care le veţi vedea susţin produsul autohton. Mulţumim pentru solidaritate!”

Astfel de mesaje sunt difuzate în pauzele publicitare din timpul emisiunilor autohtone, în încercarea de a atrage campanii de promovare pentru producțiile locale în română şi rusă.

Ponderea produsului local în oferta televiziunilor din jurisdicţia Republicii Moldova ar urma să crească substanţial de la 1 septembrie 2022, când va intra în vigoare reclasificarea radiodifuzorilor, operată de Consiliul Audiovizualului.

Prin decizia din martie a CA, numărul televiziunilor naţionale a crescut de la 13 la 41. Iar aceasta înseamnă că încă 28 de posturi vor fi obligate să difuzeze cel puţin opt ore de conţinut autohton zilnic, în loc de patru ore, cât este cota pentru televiziunile regionale.

Potrivit preşedintelui Consiliului Audiovizualului, această decizie ar urma să asigure cerinţe egale faţă de toate posturile TV care au în grilă programe pentru telespectatori din toată ţara şi care sunt recepţionate de 2/3 din populaţie.

Monitorizarea privind respectarea legislaţiei în ceea ce priveşte cota de produs autohton va începe chiar din prima jumătate a lunii septembrie.

Totodată, un proiect de lege privind securizarea spaţiului informaţional prevede noi pârghii de responsabilizare a televiziunilor care vor refuza să respecte cota obligatorie de emisiuni autohtone. Documentul adoptat în prima lectură de PAS stabileşte că posturile TV ar urma să fie private de dreptul de a difuza publicitate pentru o perioadă de până la un an.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală