Germania ar putea renunța la importurile de petrol rusesc în acest an, a declarat vineri cancelarul Olaf Scholz, semnalând urgența cu care cea mai mare economie a Europei încearcă să renunțe la importurile de energie din Rusia după invazia acesteia în Ucraina, relatează The Guardian.
Pe parcursul unei conferințe de presă comune cu premierul britanic Boris Johnson, la Londra, Scholz a fost provocat să explice de ce Germania nu este dispusă să se grăbească cu reducerea amplorii importurilor de energie rusească, având în vedere veniturile de 35 de miliarde de euro (29 de miliarde de lire sterline) pe care UE le-a generat pentru Rusia de la începutul războiului.
„Lucrăm în mod activ pentru a deveni independenți de importul de petrol (rusesc) și credem că vom reuși să facem acest lucru în cursul acestui an. Și lucrăm în mod activ pentru a deveni independenți de necesitatea de a importa gaze din Rusia. După cum vă puteți imagina, acest lucru nu este atât de ușor, deoarece este nevoie de construirea unei infrastructuri.”, a declarat Scholz, potrivit Agerpres.
El a insistat că va fi nevoie de timp pentru a elimina obstacolul juridic pentru a construi terminalele de gaz natural lichefiat (GNL) necesare pe coasta de nord a Germaniei, care ar putea stoca GNL importat din țări precum Qatar și SUA.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Cei doi lideri au făcut declarații la o conferință de presă în Downing Street după primele discuții bilaterale extinse de când Scholz a fost ales în fruntea guvernului de coaliție german. Potrivit guvernului britanic, discuțiile s-au axat pe modul în care Germania și Regatul Unit pot accelera sprijinul pentru Ucraina, înăspri sancțiunile și ajuta țările europene să elimine dependența de energia rusească, în contextul în care ambele state sunt unite „în oroarea noastră față de atacul Rusiei asupra Ucrainei”.
Petrolul rusesc reprezintă acum 25% din importurile germane, față de 35% înainte de invazie, iar importurile de gaze au fost reduse la 40% de la 55%. Importurile de cărbune rusesc au scăzut de la 50% înainte de invazie la 25%, informează Reuters.