Un om de afaceri a fost reținut miercuri, 29 martie curent, de procurorii și ofițerii anticorupție pentru trafic de influență și corupere activă comise în legătură cu unele dosare penale aflate în gestiunea CNA și a Procuraturii Anticorupție. Ar fi acționat concertat împreună cu un grup de persoane, în interesul unor învinuiți în dosarul în care sunt investigați doi angajați ai unei bănci comerciale din Chișinău și trei administratori autorizați, reținuți de CNA pe 11 octombrie 2022.
Potrivit probatoriului administrat de procurori și CNA, omul de afaceri ar fi susținut în fața învinuiților din dosar că ar avea influență asupra unor procurori și judecători din cadrul diferitor instanțe și pe care i-ar putea determina să nu aplice arestul preventiv în privința acestora sau să revoce definitiv măsura preventivă. De asemenea, ar fi încercat să corupă un angajat al Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, solicitând de la acesta informații din cadrul Programului de Gestionare Integrată a Dosarelor (PIGD) pentru a urmări la ce complete de judecată au fost distribuită cauza.
„În schimbul acestor informații, omul de afaceri i-ar fi promis angajatului Agenției un apartament la preț preferențial în blocul destinat membrilor Uniunii Scriitorilor”, scrie în comunicatul CNA.
Asta a dat de bănuit presei că omul de afaceri reținut ar fi Adrian Rucan, administratorul firmei de construcții „Ecosem”, pentru că există un scandal cunoscut. Uniunea Teatrală din Moldova (UNITEM) a încheiat un contract cu aceasta, în urma căruia urmau să fie construite apartamente pentru oameni de cultură, printre care și scriitori. Doar că de mai bine de 15 ani așa și nu ar fi intrat în posesia lor. În același timp, este de menționat că numele nu a fost confirmat oficial și orice persoană beneficiază de prezumția nevinovăției.
„În scopul verificării informațiilor obținute în cadrul anchetei și a măsurilor speciale de investigație, ofițerii CNA au efectuat astăzi percheziții în birourile a trei persoane – la omul de afaceri și la doi administratori autorizați. Drept urmare, omul de afaceri a fost reținut, iar unuia dintre administratori i-a fost adusă la cunoștință ordonanța de bănuit”, scrie în același comunicat.
Amintim că, în octombrie 2022, cinci persoane, între care doi angajați ai unei bănci comerciale și trei administratori autorizați, au fost reținute de CNA și procurorii anticorupție. Acestea sunt cercetate în mai multe dosare de spălare de bani, escrocherie, abuz de serviciu și fals, fiind învinuite de înstrăinarea ilegală a zeci de bunuri gajate sau ipotecate la bancă, astfel aducând prejudicii de milioane clienților. Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.
La documentarea faptelor descrise, ofițerii și procurorii anticorupție au fost sprijiniți operativ de Serviciul de Informații și Securitate (SIS).