Organizația Meteorologică Mondială (OMM), parte a ONU avertizează că ultimii opt ani au fost cei mai călduroși înregistrați vreodată. Conform specialiștilor, gazele cu efect de seră din atmosferă duc la creșterea nivelului mării, la topirea ghețarilor și provoacă fenomene extreme.
Meteorologii estimează că temperatura medie globală în 2022 va fi cu aproximativ 1,15 grade Celsius peste media preindustrială. Dioxidul de carbon, metanul și protoxidul de azot sunt la niveluri-record în atmosferă, emisiile lor cresc de două ori, oceanele devin mai calde, iar nivelul mării se ridică de două ori mai rapid decât acum 30 de ani.
Ghețarii din Alpi se topesc, iar pentru prima dată în istoria înregistrărilor, în Groenlanda a plouat, nu a nins, potrivit Libertatea. Așadar, creșterea nivelului apei reprezintă amenințare majoră, pe termen lung, pentru milioane de oameni.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Planeta noastră este pe cale să atingă puncte critice, care vor face haosul climatic ireversibil”, spunea șeful ONU, António Guterres.
Potrivit oamenilor de știință, o serie de rapoarte arată cât de aproape este planeta de catastrofa climatică. Savanții se referă la seceta tot mai frecventă în ultima perioadă, inundațiile devastatoare și uraganurile care se abat asupra mai multor regiuni, dar și faptul că Rinul, Loara și Dunărea au ajuns la niveluri extrem de scăzute.