Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, califică drept aberantă ideea lichidării Universității Agrare și transferarea facultăților cu profil agrar la Universitatea Tehnică a Moldovei. Potrivit lui Slusari, într-o țară agrară cum este Republica Moldova existența unei universități agrare este primordială pentru dezvoltarea sectorului. Slusari spune că fermierii vor ieși la proteste pentru a nu permite lichidarea Universității Agrare. De cealaltă parte, președintele comisiei agricultură din Parlament spune că reforma este dictată de numărul tot mai mic de studenți.
„Nu este clară proveniența acestei idei halucinante. Ministerul Agriculturii a aflat despre acest proiect din presă. Putem să o numim reorganizare, dar absorbție înseamnă că Universitatea Agrară dispare. Acest lucru nici nu trebuie discutat, noi trebuie să discutăm modernizarea, modul în care universitatea să fie mai aproape de agricultură, să fie nu universitatea agrară, ci agroindustrială, să aibă mai multă finanțare, dar să nu discutăm despre lichidarea universității. În Republica Moldova să vii cu propunerea lichidării Universității Agrare, este aberant și s-a făcut un mare deserviciu actualei guvernări. Mulți fermieri și studenți vor ieși la proteste și vor contesta decizia. În Republica Moldova trebuie să fie Universitatea Agrară”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.
De cealaltă parte, reprezentanții guvernării justifică ideea lichidării Universității Agrare prin numărul tot mai mic de studenți, generat de natalitatea scăzută din ultimele decenii. Potrivit reprezentanților puterii, optimizarea universităților va duce la crearea unor instituții de învățământ superior puternice, care vor oferi studii de calitate.
„Nu există niciun om care are vreo satisfacție de la aceste reforme. Este vorba despre situația demografică. În 2011, În Republica Moldova erau 107 mii de studenți, astăzi în instituțiile de stat învață 50 de mii de studenți. Sunt 24 de instituții superioare de învățământ. La facultățile legate de agricultură învață 1107 studenți. Cea mai mare problemă este că în câțiva ani aceste facultăți nu vor avea, în general, studenți. Indiferent dacă ai 10 sau 50 de studenți în aulă, tu trebuie să pornești sistemele de încălzire, blocurile administrative să fie funcționale”, a spus președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea.