Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

Organizația anti-tortură Gulagu.net își suspendă activitatea în Rusia pentru securitatea angajaților

25 Mai 2021, 10:45
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
25 Mai 2021, 10:45 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Proiectul pentru drepturile omului Gulagu.net își suspendă activitatea în Rusia. Declarația a fost făcută de către fondatorul proiectului, Vladimir Osechkin pentru Open Media.

„Închidem Consiliul coordonatorilor pentru a ne proteja colegii. Am evacuat deja o parte din echipă și nu vom lucra în Rusia”, a menționat Vladimir Osechkin.

Pe site-ul organizației, Osechkin a explicat că a fost condus la această decizie de „operațiunea specială a KGB și FSB împotriva lui Roman Protasevici”, cu referire la actul de piraterie aeriană care a avut loc recent la Misk. 

„Lukașenko și Putin acum nici măcar nu ascund nimic și sunt gata să acționeze deschis cu scopul de a organiza represalii împotriva celor care sunt incomozi”, susține fondatorul proiectului Gulagu.net.

Amintim că, un avion Ryanair, de pe cursa Atena-Vilnius, a fost deviat și a aterizat pe aeroportul național din Minsk, pe 23 mai, la alerta Ministerului de Interne al Belarusiei. După aterizare, autoritățile țării au arestat fost redactorul-șef al canalului de Telegram NEXTA – presă de opoziție împotriva regimului „Lukașenko”, Roman Protasevici, care se afla la bordul avionului.

„Aproape toți coordonatorii noștri au supraviețuit mai multor percheziții și detenții, dar acum, când vedem amploarea arbitrariului și terorismului de stat de facto, nu există iluzii și pur și simplu nu avem dreptul să continuăm să lucrăm în formatul obișnuit și să riscăm cu viețile colegilor noștri din Rusia”, a concluzionat Osechkin, adăugând că organizația se mută în Europa. 

Potrivit informațiilor, site-ul web și linia de asistență Gulagu.net vor continua să funcționeze, dar datele personale ale coordonatorilor vor fi ascunse pe site.

Gulagu.net este un proiect public creat de activistul pentru drepturile omului Vladimir Osechkin în 2011, a cărui activitate principală este combaterea torturii și corupției în sistemul rusesc și protejarea drepturilor deținuților.

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
12 Iun. 2021, 18:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
12 Iun. 2021, 18:17 // Politica //  Realitatea.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis sâmbătă, 12 iunie curent, trei mesaje de felicitare – Maiestăţii Sale Reginei Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, președintelui Republicii Filipine, Rodrigo Duterte, dar și președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

Primul mesaj publicat azi este pentru Regina Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și scrie că este în contextul „celebrării zilei de naștere”, deși maiestatea sa a marcat-o tocmai pe 21 aprilie. Atunci a împlinit 95 de ani. Chiar și așa, Maia Sandu și-a exprimat înalta apreciere pentru relațiile de cooperare și bună prietenie dintre state, care înregistrează, inclusiv după Brexit, o dezvoltare dinamică.

Celelalte două mesaje sunt legate de sărbători naționale. Pe 12 iunie este marcată Ziua Națională a Republicii Filipine și Ziua Rusiei.

A urat pace și prosperitate poporului filipinez.

Cât despre mesajul adresat lui Vladimir Putin, Maia Sandu a ținut să confirme disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă.

„STIMATE DOMNULE PREȘEDINTE PUTIN,

În numele poporului Republicii Moldova, Vă adresez felicitări cu ocazia Sărbătorii Naționale a Federației Ruse – Ziua Rusiei.

Această zi servește drept bun prilej pentru a confirma disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă. Sunt convinsă că prin eforturi comune, cooperarea existentă între țările noastre va cunoaște o dezvoltare dinamică continuă, în beneficiul statelor și popoarelor noastre.

Dorindu-Vă succese în activitatea Dumneavoastră, Vă rog să acceptați, Stimate Domnule Președinte, asigurările înaltei mele considerații”, este mesajul adresat lui Vladimir Putin.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău