Curs valutar
 • EUR
  20.3989
  0.0299%
 • USD
  19.4100
  -0.1602%
 • RUB
  0.3091
  -0.0324%
 • RON
  4.1479
  0.053%
 • UAH
  0.5256
  -0.1522%

Panglica sfântului Gheorghe „le-a adus” amenzi. RTR Moldova și Primul în Moldova, sancționate cu 13.000 și 7000 de lei

17 Mai 2022, 11:11
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Victoria Laur
17 Mai 2022, 11:11 // Actualitate //  Victoria Laur

În contextul promulgării legii care interzice afișării însemnelor asociate cu agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina, pe 16 mai Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării canalelor Moldova 1, Prime, Publika TV, N4, TV6 și RTR Moldova.

Datele prezentate au atestat că posturile de televiziune Moldova-1, Prime, Publika TV, N4 și TV6, la prezentarea subiectelor referitoare la legea privind interzicerea panglicii sfântului Gheorghe și a literelor „Z” și „V”, nu au admis încălcări. Totodată, RTR Moldova „nu a dat dovadă de bună-credință la reflectarea a două subiecte despre promulgarea legii ce interzice afișarea simbolurilor asociate agresiunii militare ruse”, fiind amendat cu 13.000 de lei.

„Pe 20 aprilie, ora 07:00, serviciul media audiovizual de televiziune RTR Moldova a difuzat programul audiovizual matinal „Новое утро”. În debutul programului, moderatorii își exprimă propriile opinii referitor la promulgarea legii ce interzice răspândirea simbolurilor asociate agresiunii militare ruse, inducând în eroare opinia publică prin afirmațiile: „В Молдове по прежнему не стихает резонанс относительно попыток властей запретить один из главных наших праздников, по крайней мере из моих праздников, так точно, День Победы… Например, абсолютно плевать на эти запреты жителям и руководству Приднестровья. Глава Тираспольской администрации, Вадим Красносельским, заявил, что приднестровцы с гордостью наденут 9-го Мая георгиевские ленты и примут всех тех, кому на родной земле запретили дать дань памяти дедам победителям”. Prin expunerea acestor declarații, moderatorul Dmitrii Spivakov nu a asigurat informarea corectă a consumatorilor de servicii media, iar informația nu a fost prezentată cu bună-credință. (…) Moderatorii programului audiovizual au speculat asupra faptului că По правде, спасибо, говорить о ней пока ещё можно…и даже на русском”, ceea ce reprezintă o interpretare eronată, dat fiind faptul că legea promulgată interzice folosirea simbolurilor ce promovează agresiunea militară și nu vizează anumite aspecte lingvistice cum ar fi interzicerea limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată într-un comunciat emis de Consiliu.

Instituția face referire, în context, la briefingul susținut de Maia Sandu pe 19 aprilie 2022, în care președinta puncta că „modificarea legislației Republicii Moldova cu privire la unele semne și litere care sunt folosite de armata rusă în războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea, în continuare, să-i comemoreze pe eroii care au luptat în Cel de-al Doilea Război Mondial”. 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Tot în cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării postului Primul în Moldova, după petiția Asociației WatchDog.MD. Conform documentului, pe 13 aprilie 2022 furnizorul de servicii media a difuzat, în cadrul programului informativ de la ora 18:00, o știre manipulativă cu titlul „Comuniștii și socialiștii merg la proteste în Cahul”.

„Rezultatele monitorizării au constatat că această știre poartă un caracter conflictual, datorat prezenței unor acuzații și afirmații prezentate în conținutul acesteia. În pofida acestui fapt, subiectul a fost mediatizat unilateral, având la bază doar declarații directe sau citate de reporter ale vicepreședintelul Parlamentului (BCS), Vlad Batrîncea, fără prezentarea altor opinii. Pentru lipsa prezentării și a altor puncte de vedere asupra cazului dat, fapt ce contribuie la formarea unei opinii eronate a consumatorilor de programe și atestă omiterea unei abordări imparțiale și echilibrate a subiectului, „Primul în Moldova” a fost amendat cu 7000 de lei”, notează CA.

Anterior, membra Consiliului Audiovizualului, Larisa Turea, a solicitat, în temeiul prevederilor art. 13 alin. (1) și (4) al Codului serviciilor media audiovizuale, dispunerea unei monitorizări din oficiu a modului în care a fost reflectat acest subiect în programele audiovizuale în orele de maximă audiență (prime time de dimineață și de seară), pentru trei zile consecutive – 19, 20 și 21 aprilie 2022. Larisa Turea a propus să fie supuse monitorizării programele audiovizuale difuzate de top 10 posturi private, conform datelor măsurătorului de audiență prezentate la Consiliul Audiovizualului pentru trimestrul I al anului 2022, precum și serviciul media audiovizual public de televiziune Moldova 1.

Realitatea Live

Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
08 Dec. 2022, 22:30
 // Categoria: Life // Autor:  Ursu Ana
08 Dec. 2022, 22:30 // Life //  Ursu Ana

Mergi la fast food în pauzele de la serviciu și nu știi cum să faci față kilogramelor în plus acumulate? Este momentul să schimbi ceva! Ia gustări sănătoase la birou.

În timpul orelor de lucru poți ajunge să consumi multe calorii în exces tocmai pentru că nu ții cont foarte mult de alimentele alese. Astfel, chips-urile sau covrigeii pot adăuga sute de calorii în plus fără să-și dai seama, iar la sfârșitul zilei îți va fi din nou foarte foame pentru că aceste opțiuni nu sunt consistente și îți afectează glycemia, scrie eva.ro. 

Iată câteva opțiuni pentru gustări sănătoase în zilele de lucru:

 1. Semințe

Nu este vorba despre cele prăjite și sărate! Semințele crude de dovleac sau floarea soarelui sunt surse importante de proteine și se potrivesc de minune atât cu un fruct, cât și cu o porție de cereale, 30g de ciocolată neagră sau cuburi de brânză. Sunt ușor de transportat și nu trebuie să stea în frigider.

 1. Nuci

Nucile crude conțin proteine și grăsimi esențiale pentru stimularea imunității și remodelarea siluetei. Amestecă-le cu un iaurt grecesc simplu și vei uita de prăjituri cel puțin până la ora cinei.

 1. Fulgi de ovăz

La serviciu nu este practic să iei pungi cu gramaj mare de fulgi de ovăz. Alege porțiile ambalate de 50g.

Când ți-e poftă de ceva dulce sau în zilele friguroase de iarnă amestecă fulgii de ovăz cu apă călduță și puțină nucșoară. Nu consuma decât fulgi de ovăz simpli, fără zahăr adăugat.

 1. Fructe confiate

Sunt ideale ca gustări sănătoase după-amiaza. Caisele uscate, smochinele sau curmalele te vor ajuta să eviți dulciurile, iar kilogramele în exces se vor „topi” treptat. Combină 5-6 curmale cu 4 migdale crude și nu îți va mai fi foame până seara.

 1. Unt de arahide sau migdale

Untul de arahide sau cel de migdale conțin proteine și grăsimi esențiale pentru eliminarea centimetrilor în plus. Consumă o lingură de unt de arahide cu o banană sau o piersică și vei avea o gustare delicioasă care luptă eficient împotriva celulitei. Alege doar produsele care au 100% migdale sau arahide.

Zahărul, uleiul de palmier sau sarea adăugate vor crește numărul de calorii, te predispun la hipertensiune și controlul asupra apetitului va fi mult mai redus.

 1. Biscuiți

Adesea biscuiții sunt considerați alimente de pe lista neagră pentru o siluetă armonioasă. Cu toate acestea, există și variante sănătoase. Poți alege biscuiții din făină integrală, fără zahăr. Importantă este și mărimea porției pentru că, dacă mănânci un pachet întreg, vei depăși cu siguranță totalul de calorii pentru ziua respectivă. 3-4 biscuiți crocanți consumați cu 30g brânză sau humus nu vor pune în pericol eforturile tale pentru a ajunge la silueta dorită.

 1. Ciocolată neagră

În momentele stresante ești obișnuită să începi o ciocolată și să o termini până să îți dai seama unde a dispărut? Ei bine, chiar dacă nu este interzisă complet, trebuie să alegi cu atenție tipul de ciocolată pe care îl consumi. Sortimentele care au cremă și multe ingrediente artificiale nu te vor ajuta să slăbești.

Din contră, va fi foarte greu să previi depunerea excesului de calorii exact în zonele-problemă. Specialiștii te sfătuiesc să alegi ciocolata neagră, cu un conținut de cel puțin 70% cacao. Fii atentă și la lista de ingrediente. Ocolește produsele cu multe ingrediente deoarece este foarte probabil să aibă conservanți sau coloranți.

Ciocolata neagră este delicioasă atât simplă, cât și cu felii de banane sau mango. Te ajută să te relaxezi și reduce stresul din zilele aglomerate. Savureaz-o în tihnă, dar nu uita să te oprești la 30g!

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Orange Systems te invită la Modular THE VISION
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Moldindconbank te îndeamnă să întâmpini sărbătorile de iarnă cu depozitul generos „Colind”
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
Mihail Iovu a fost aprobat de către BNM în funcția de Vicepreședinte al Moldindconbank
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală