Saeima din Letonia l-a ales președinte al Republicii pe ministrul de externe Edgars Rinkevics, care a fost nominalizat de partidul Noua Unitate la putere, transmite Delfi. Edgars Rinkevics a fost ministru de externe al Letoniei timp de mai bine de un deceniu, a cerut înfrângerea Rusiei și s-a luat la harță cu un reprezentant al Ministerului de Externe al Rusiei despre borș.
Rinkevics este șeful Ministerului de Externe leton din 2011. Predecesorul său, Egils Levits, este președinte din 2019 și a decis să nu candideze pentru un al doilea mandat.
Candidatura lui Rinkevics a fost susținută de 52 de parlamentari, inclusiv deputați din opoziție, 35 s-au opus.
Președintele Letoniei este ales de Saeima cu majoritate absolută pentru un mandat de patru ani.
Rinkevics, fiind șeful Ministerului leton de Externe, a comentat de mai multe ori relațiile cu Rusia. Așa că, la începutul anului, el a numit înfrângerea Rusiei în Ucraina unul dintre interesele strategice ale Letoniei. Acest lucru ar trebui să „restabilize ordinea mondială și încrederea într-o abordare multilaterală a relațiilor internaționale”, precum și să prevină reapariția acestui lucru, a explicat ministrul.
Vara trecută, Rinkevics a intrat într-o polemică absentă cu purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Ea a fost revoltată de decizia UNESCO de a include procesul de pregătire a borșului ucrainean pe lista patrimoniului cultural imaterial. Zaharova a susținut că borșul a fost menționat în materialele istorice ca „un fel de mâncare al locuitorilor ruși din Kiev”. „Îmi place, nu-mi place – ai răbdare, frumusețea mea”, i-a răspuns atunci Rinkevici. Reprezentantul Ministerului rus de Externe a declarat atunci că ministrul statului vecin este „nu pentru frumoase”, ci pentru „frumoși”.
La 1 aprilie, Rinkevics a scris o postare pe Twitter despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Ulterior, a numit-o o glumă de 1 Aprilie, și-a cerut scuze pentru umorul „inacceptabil” și a șters postarea. Kievul a primit statutul de candidat oficial la aderarea la UE în iulie anul trecut. Partea ucraineană insistă asupra unui proces de aderare accelerat, în termen de doi ani; dar în Europa au spus că nu se va rezolva repede.