Curs valutar
  • EUR
    19.1338
    0%
  • USD
    18.1553
    0%
  • RUB
    0.1871
    0%
  • RON
    3.8458
    0%
  • UAH
    0.4916
    0%

Partea întunecată a Lunii, plină de cratere bizare! Explicația cercetătorilor

18 Apr. 2022, 16:23
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Valentina Buză
18 Apr. 2022, 16:23 // Cosmos //  Valentina Buză

Indiferent unde te afli pe Pământ, poți vedea o singură față a Lunii. Celălalt „obraz” al său este mereu ascuns de ochii curioși, iar această parte îndepărtată este mult mai plină de cratere decât pe care o putem vedea, spun cercetătorii.

Partea Lunii pe care o putem vedea de pe Pământ este acoperită cu multe câmpii vaste de bazalt vulcanic, pe care apar, adesea, ca pete întunecate.

Pe partea cealaltă, se spune că Luna are semnificativ mai multe cratere. Acest lucru a fost observat de prima navă spațială care a orbitat în jurul Lunii, în anii 1960. O nouă simulare explică de ce există o asemenea diferență între cele două fețe.

Reunind diferitele caracteristici, modelele computerizate susțin ideea unui impact care ar fi umplut Luna de fluxuri de lavă.

Astronomii au bănuit multă vreme că partea cea mai apropiată de noi a Lunii ar fi fost odată acoperită de o mare de magmă care, atunci când s-a răcit, a netezit peisajul stâncos, creând petele întunecate pe care le vedem astăzi. Dar declanșarea acestei activități vulcanice este privită cu scepticism acum.

Craterul de la Polul Sud-Aitken ar fi cheia: explicația oamenilor de știință

Un crater masiv, situat la polul sudic al Lunii, cunoscut sub numele de Polul Sud-Aitken, ar putea explica diferențele.

Acesta este o reminescență a uneia dintre cele mai mari și mai vechi coliziuni cu care s-a confruntat vreodată luma. Simulările arată că evenimentul, care ar fi avut loc în urmă cu aproximativ 4,3 miliarde de ani, s-ar fi petrecut în locul potrivit și, mai ales, la momentul potrivit.

Căldura imensă produsă de impact ar fi încălzit mantaua superioară din partea vizibilă, într-o asemenea măsură. Experții cred că acest lucru ar fi condus la o concentrație de potasiu, elemente de rare de sol, fosfor, dar și elemente producătoare de căldură, precum toriu.

Până în prezent, aceasta este exact compoziția pe care oamenii de știință au găsit-o în probele de rocă lunară, în special în Procellarum KREEP Terrane (PKT), o zonă vastă cunoscută pentru această anomalie de compoziție.

Consecințele evenimentului produs la Polul Sud-Aitken ar fi durat probabil sute de milioane de ani.

În simulări, cea mai veche câmpie vulcanică din apropiere a erupt la o distanță de 200 de milioane de ani după impactul menționat anterior. De fapt, episoadele intense de activitate vulcanică au continuat pe partea vizibilă a Lunii timp de 700 de milioane de ani după impact.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 17:17
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2023, 17:17 // În Lume //  Realitatea.md

Sâmbătă, la împlinirea unui an de când Rusia a proclamat anexarea regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk, preşedintele rus Vladimir Putin a promis reconstrucţia regiunilor afectate de război.

Vor fi reconstruite „şcoli, spitale, clădiri de locuinţe şi drumuri, muzee şi monumente”, a declarat Putin, conform unui comunicat difuzat de Kremlin.

Toate regiunile din Rusia acordă un „ajutor frăţesc” la efortul de reconstrucţie, a adăugat el.

„În faţa noastră se află sarcina măreaţă şi soluţia la problemele dificile, implementarea unui mare program de reconstrucţie şi dezvoltare socio-economică a regiunilor noastre istorice. Şi ne vom atinge cu siguranţă obiectivele stabilite”, a mai spus Putin în mesajul video.

Rusia a încălcat legislaţia internaţională şi a oficializat anexarea regiunilor ocupate din Ucraina prin referendumuri considerate pe plan internaţional ca frauduloase şi nelegitime. La 30 septembrie 2022, Putin a semnat acorduri cu liderii celor patru regiuni ucrainene ocupate, pe care astfel le-a proclamat drept componente ale Federaţiei Ruse.

Sâmbătă, Putin a numit anexarea – nerecunoscută de majoritatea statelor lumii – „un eveniment istoric şi predestinat”. El le-a mulţumit locuitorilor din teritoriile ocupate, afirmând că hotărârea lor a întărit Rusia mai mult ca oricând. „Suntem un singur popor. Iar împreună vom trece peste toate, vom găsi un răspuns la toate problemele”.

Ucraina îşi continuă contraofensiva pentru eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de ruşi, inclusiv a peninsulei Crimeea, anexată în acelaşi mod de Rusia în 2014. La mai mult de un an şi jumătate de la începutul războiului, Rusia nu controlează în întregime niciuna din cele patru regiuni anexate în 2022.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală