Curs valutar
 • EUR
  19.0707
  0.0288%
 • USD
  17.8263
  -0.014%
 • RUB
  0.2194
  0%
 • RON
  3.8446
  0.1353%
 • UAH
  0.4827
  0%

Partidul „ȘOR” are șanse mari de a câștiga toate primăriile din țară, susține Marina Tauber. Declarații în premieră

19 Ian. 2023, 14:15
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
19 Ian. 2023, 14:15 // Politica //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” are șanse mari de a câștiga toate primăriile din țară, întrucât este singura formațiune care a realizat proiecte concrete pentru oameni”. Declarația aparține deputatei Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, și a fost făcută în cadrul emisiunii „PULS” de la TV6, prima emisiune la care a participat Tauber, după eliberarea din arest la domiciliu și plasarea ei sub control judiciar.

Deputata Partidului „Șor” mai susține că alegerile parlamentare și prezidențiale anticipate trebuie să aibă loc cât mai curând, înainte de scrutinul local general, care va avea loc la toamnă.

„Oamenii au încredere în Partidul „ȘOR”. Rezultatele precedentelor alegeri locale pentru funcția de primar la Bălți au demonstrat acest lucru. Realizările din satele și orașele administrate de primarii formațiunii noastre se văd. Noi ne îndeplinim promisiunile. Mai mult, primarii noștri sunt învățați să administreze banii publici în mod eficient. Ilan Șor atrage foarte multe resurse de la investitori, pentru a implementa proiecte în țara noastră, dar multe proiecte sunt realizate din bani publici, care sunt gestionați cum se cuvine. Eu cred că, la următoarele alegeri locale, vom câștiga toate primăriile, dar, înainte de asta, trebuie să aibă loc alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate. Sunt mai multe scenarii care permit, din punct de vedere juridic, organizarea acestor alegeri, dar noi așteptăm ca actuala guvernare să-și dea demisia benevol. Inclusiv în cadrul partidului de guvernământ se discută astfel de scenarii”, a menționat vicepreședintele Partidului „ȘOR”.

Deputata Marina Tauber consideră că toate acuzațiile și măsurile restrictive aplicate asupra ei și a colegilor de partid demonstrează că Maiei Sandu și celorlalți de la guvernare le este frică de Partidul „ȘOR”.

„Ei le-au arătat tuturor cetățenilor că Maia Sandu, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și toți cei care sunt responsabili de domeniul justiției sau de oponenții politici se tem de Ilan Șor, de Marina Tauber, de Partidul „ȘOR”, deoarece noi creștem în sondaje. Oamenii sunt de acord cu programul nostru electoral. Oamenii văd ce face Ilan Șor, ce face echipa noastră și își pun speranța în Partidul „ȘOR”. Partidul de guvernământ, care are toată susținerea din lume, toate fondurile posibile, nu poate face nimic. La Orhei, Taraclia, în comuna Jora de Mijloc, de pildă, puteți vedea cu totul altă lume, alte speranțe, alt zâmbet, alte emoții, pentru că oamenii simt grija pentru ei”, a afirmat Marina Tauber.

Marina Tauber a mai spus că nu exclude că vor urma și alte valuri de presiuni asupra reprezentanților Partidului „ȘOR”. Asta deși procurorii nu au prezentat până acum nicio dovadă care să demonstreze vinovăția lui Ilan Șor, Marina Tauber sau a altor colegi de partid.

„Eu știu, cu cât mai mult vom lupta, cu atât presiunea asupra mea și asupra noastră va fi mai mare. Dar asta nu ne va face să tăcem și să încetăm să luptăm. În prezent, eu sunt sub control judiciar, este o decizie a instanței, care este una întârziată. Niciodată nu m-am așteptat că în țara mea voi fi supusă presiunilor în asemenea hal și plasată în Penitenciarul nr. 13, acolo unde mulți nu rezistă. Asta în condițiile în care tu știi că ești nevinovată și că ai fost arestată doar pentru că ai spus adevărul despre actuala guvernare și despre Maia Sandu. Eu știu că ea are o ură deosebită față de mine, deoarece nu mi-a fost frică și am spus lucrurilor pe nume și asta voi face în continuare, chiar dacă am să fiu din nou arestată. Toate astea m-au făcut și mai puternică și pe colegii mei la fel”, a precizat Marina Tauber.

Conform ultimei decizii a Curții de Apel Chișinău, emisă în data de 12 ianuarie, Marina Tauber se află sub control judiciar și are interdicția de a părăsi capitala. Vicepreședintele formațiunii dă asigurări că toți cei care au comis infracțiuni, i-au șantajat și amenințat pe reprezentanții Partidului „ȘOR” vor fi trași la răspundere.

„Eu am stat timp de șase luni în arest pentru „bănuială rezonabilă”, care nu are la bază niciun argument juridic, ci indicații ale procurorilor generali, cum ar fi Dumitru Robu, care a cerut scoaterea imunității mele parlamentare și care, acum, este un procuror ordinar la PCCOCS. Probabil, aceasta este plata PAS pentru toată mizeria pe care a făcut-o. Cei care comit astfel de infracțiuni trebuie să înțeleagă că vor fi umiliți la fel ca Robu și vor fi pedepsiți. Tot ceea ce s-a întâmplat cu membrii echipei noastre este ieșit din comun. Au fost arestate peste 50 de persoane. Este clar că este vorba despre o luptă cu oponenții politici. Toți cei care au procedat cum au procedat cu mine și cu ai mei colegi vor răspunde conform legilor din țara noastră, dar și celor europene, întrucât am depus plângeri și la CEDO, și alte instituții internaționale”, a adăugat Marina Tauber.

Deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a fost lipsită de imunitate parlamentară și reținută în 21 iulie, pentru 72 de ore. În 23 iulie, a fost plasată în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13, iar în 14 septembrie – în arest la domiciliu. În data de 18 octombrie, i-a fost aplicat control judiciar, iar din 25 octombrie și până pe 5 ianuarie s-a aflat în arest la domiciliu. Conform ultimei decizii a Curții de Apel Chișinău, emisă în data de 12 ianuarie curent, Marina Tauber se află sub control judiciar și are interdicția de a părăsi capitala.

Realitatea Live

Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
07 Iun. 2023, 19:24
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
07 Iun. 2023, 19:24 // Politica //  Elena Putregai

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis miercuri, 7 iunie curent, prelungirea mandatului de arest la domiciliu pe numele deputatei Partidului ȘOR Marina Tauber cu încă 20 de zile, scrie ZdG.md. Asta înseamnă cel puțin până la sfârșitul lunii.

„Se respinge cererea avocatului Sergiu Moraru. Se admite parțial demersul procurorului. Se prelungește măsura preventivă arestul la domiciuliu pe un termen de 20 de zile în privința lui Tauber Marina până la data de 30 iunie 2023, ora 9:40.”, a hotărât instanța.

Potrivit sursei citate, Marina Tauber este vizată în trei cauze penale pornite pe faptul că:

 • în mod intenționat şi în înțelegere prealabilă cu trezorierul partidului, acționând la îndemnul și în strictă coordonare cu grupul criminal organizat condus de Ilan Şor, ar fi recepționat de la grupul criminal organizat mijloace bănești, dintre care o anumită sumă ar fi introdus-o fals în formularele de donații din numele a 104 persoane fizice care în realitate nu au donat această sumă de bani, date false pe care le-ar fi înscris în rapoartele privind gestiunea financiară a campanile electorale;
 • a acceptat cu bună știință finanțarea concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021;
 • ar fi acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic, din partea „grupului criminal organizat” condus de Ilan Șor .

Pe 05 ianuarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a menținut măsura preventivă – liberarea provizorie sub control judiciar și a stabilit următoarele condiții:

 1. să nu părăsească localitatea unde își are domiciliul, decât în condițiile stabilite de către judecătorul de instrucție, sau după caz, de către instanță;
 2. să nu comunice cu persoane care au tangență cu procesul penal respectiv;
 3. să predea pașaportul judecătorului desemnat cu atribuțiile judecătorului de instrucție.

Pe 1 mai Marina Tauber a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău în rută spre Tel Aviv, Israel. Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), la baza reținerii a stat ordonanța procurorului din cadrul PA, emisă pe 1 mai, pe motiv că Tauber „a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate” în privința acesteia.

Judecătoria Ciocana a decis a doua zi, 2 mai, plasarea în arest la domiciliu pentru 20 de zile a deputatei, după ce procurorii anticorupție au prezentat probe care ar demonstra „încălcarea tuturor restricțiilor” de către deputată, impuse în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023.

La 26 mai 2023, deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat cererile procurorului general interimar privind ridicarea imunității Marinei Tauber pe trei capete de acuzare, lipsind-o de imunitate parlamentară. Anterior, Parlamentul Republicii Moldova a încuviințat ridicare imunității și pe al patrulea capăt de acuzare în iulie 2022.

Ministerul Afacerilor Externe de la București (MAE) a anunțat adoptarea, la 30 iunie 2023, de către Consiliul Afaceri Generale al UE, a primelor listări de persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a R. Moldova, creat la propunerea ministrului român de externe. Printre acestea se număra și deputata Marina Tauber, dar și liderul Partidului Politic „ȘOR”.

Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală