Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

Partidul „ȘOR” insistă ca proiectul privind creșterea pensiei minime să ajungă cât mai curând pe masa deputaților

28 Sept. 2021, 15:45
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Sept. 2021, 15:45 // Politica //  Realitatea.md

Deputații fracțiunii Partidului „ȘOR” cer ca proiectul, potrivit căruia pensia minimă pentru limita de vârstă să nu fie mai mică de 5 000 lei, să fie examinat cât mai curând de Parlament. Aleșii formațiunii îi solicită președintelui Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie a legislativului, Dan Perciun, să includă inițiativa legislativă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a comisiei. Mai exact, miercuri, 29 septembrie.

În cadrul unui briefing de presă, deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, a declarat că proiectul de lege, elaborat de fracțiunea din care face parte, are menirea de a schimba în bine viața a peste 630 de mii de cetățeni din țara noastră.

„Înțelegem faptul că, potrivit Constituției, orice inițiativă legislativă sau modificare, care presupune creșterea sau scăderea cheltuielilor bugetare, poate fi adoptată numai după acceptarea de către Guvern. Fracțiunea noastră a expediat un demers în adresa ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în care îi solicităm să ia în considerare inițiativa Partidului „ȘOR” și să dea aviz pozitiv, deoarece propunerea noastră presupune majorarea proporțională și a altor alocații sociale de stat printre care: alocația pentru dizabilități, pentru copii care și-au pierdut întreținătorul, pentru vârstnici, pentru îngrijire, însoțire și supraveghere și altele. Cuantumul acestor plăți sunt cuprinse între 50-100% din punctul de pensie de 5 000 lei”, a menționat Reghina Apostolova.

Prin urmare, deputații Partidului „ȘOR” solicită examinarea proiectului de lege privind majorarea pensiei minime, în prima lectură. Între timp, Guvernul va oferi aviz asupra acestei inițiative legislative, iar, ulterior, va putea fi examinată în a doua lectură de către comisia de profil.

„Știm că Guvernul se va întruni, în această săptămână, în ședință, în cadrul căreia ar putea oferi aviz proiectului fracțiunii Partidului „ȘOR”. Până la examinarea în lectura a doua, Comisia protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului va obține avizul Guvernului, iar proiectul de lege va putea fi examinat în conformitate cu Regulamentul Parlamentului, în lectura a doua”, a mai adăugat deputatul Reghina Apostolova.

Alesul Partidului „ȘOR” a reiterat că propunerea de a majora pensia minimă pentru limita de vârstă vine ca urmare a nenumăratelor solicitări făcute de cetățeni, care așteaptă de la deputați să le sigure un trai și o pensie decentă.

„Formațiunea noastră s-a declarat mereu promotoare și apărătoare a intereselor cetățenilor, mai ales a persoanelor vulnerabile cum ar fi vârstnicii, persoanele cu dizabilități, familii numeroase etc., de care, din păcate, toate guvernările de până acum și statul, în general, își bate joc. Asta deși majoritatea dintre acești oameni au muncit o viață pentru țara lor, iar odată ajunși la pensie, la mila statului, ei trebui să aleagă între a-și cumpăra de mâncare, să achite facturile pentru întreținere sau medicamente”, a punctat parlamentarul.

Datele statistice ale Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), din aprilie 2021, arată că în Republica Moldova sunt peste 520 de mii de pensionari care primesc pensii pentru limită de vârstă și aproximativ 12 mii de persoane care beneficiază de pensia de dizabilitate. Majoritatea trăiește la limita subzistenței.

„Facem apel la deputați să susțină această inițiativă, deoarece acești oameni și-au dat viața pentru țara în care trăim, dar care au ajuns să trăiască dintr-o pensie mizeră”, a subliniat deputatul Reghina Apostolova.

Proiectul de lege elaborat de fracțiunea Partidului „ȘOR”, prin care se propune ca Guvernul să fie obligat să stabilească cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă nu mai mic de 5 000 lei, a fost înregistrat în Parlament, săptămâna trecută.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 11:48
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
19 Oct. 2021, 11:48 // Politica //  Realitatea.md

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița și așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, vor purta astăzi o discuție telefonică în contextul crizei gazelor naturale.

Astăzi voi avea o discuție cu domnul Krasnoselski și sunt interesată care este nivelul de pregătire, care sunt riscurile și vom discuta mai multe scenarii, a declarat Gavrilița.

Realitatea.md amintește că în seara zilei de miercuri, 13 Octombrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat despre instituirea stării de urgență în sectorul de gaze naturale.

Centrala electrică de la Cuciurgan a emis săptămâna trecută o notificare și anunța că va reduce din 11 octombrie volumul energiei electrice produse ca urmare a diminuării volumului de gaz livrat.

Moldovagaz susținea la începutul lunii că Gazprom a redus cu 35% livrările de către țara noastră și a venit cu recomandarea de de a reduce consumul de gaze, inclusiv:

 1. a) consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi;
 2. b) fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură).

Motivul reduceriii livărilor potrivit Molodvagaz este că acordul cu Gazprom a fost prelungit la sfârșitul lunii septembrie cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, iar SAP „ Gazprom” nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie