Curs valutar
 • EUR
  19.9862
  -0.2232%
 • USD
  17.6978
  -0.0949%
 • RUB
  0.2398
  -0.417%
 • RON
  4.0392
  -0.1931%
 • UAH
  0.6469
  -0.3092%

Partidul Șor, PL și BECS, cu păcate la raportările financiare. S-au ales cu sancțiuni de la CEC

20 Nov. 2021, 20:53
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
20 Nov. 2021, 20:53 // Politica //  Petru Beregoi

Comisia Electorală Centrală (CEC) a identificate o serie de încălcări, în cazul mai multor concurenți electorali, antrenați în alegerile din 21 noiembrie curent, care au trezit suspiciuni de raportare incorectă, incompletă a tuturor veniturilor obținute și, în consecință, a cheltuielilor.

Potrivit CEC, verificările au fost efectuate în baza rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale, informațiilor disponibile în spațiul public, informațiilor prezentate de autoritățile publice. Astfel, CEC a atenționat concurentul electoral Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) asupra omisiunilor înregistrate la prezentarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și l-a obligat să prezinte, în termen de 24 de ore, rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru perioadele: 30 octombrie-5 noiembrie 2021, 6-12 noiembrie 2021 și 13-19 noiembrie 2021, care să includă donațiile în mărfuri, obiecte, lucrări sau servicii, beneficiate în campania electorală.

În același context, concurentul electoral Partidul Liberal (PL) a fost obligat de CEC să prezinte, în termen de 24 de ore, raportul privind finanțarea campaniei electorale pentru perioada 6-12 noiembrie 2021, inclusiv raportul pentru întreaga campanie electorală, ce să includă cheltuielile nedeclarate anterior, dar utilizate efectiv în campanie. Totodată, acestui concurent electoral i-a fost aplicată repetat sancțiunea sub formă de avertisment pentru neraportarea în termenul stabilit a donației materiale sub formă de materiale de agitație electorală în valoare de 4500,00 lei, achitată din contul pentru activitatea de bază a Partidului Liberal fără prezentarea raportului financiar. CEC a decis și să-i aplice Partidului Liberal sancțiunea complementară sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de 6 luni.

Totodată, CEC a atenționat Partidul Politic „Șor” și agenții economici despre necesitatea respectării prevederilor legislației electorale cu privire la interdicția efectuării agitației electorale în ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor, la contractarea serviciilor de confecționare, plasare, distribuire și a achitare a publicității electorale. CEC a obligat acest concurent electoral să prezinte, în termen de 24 de ore, raportul privind finanțarea campaniei electorale pentru perioada 30 octombrie- 5 noiembrie 2021, corectat. De asemenea, i-a fost aplicată și sancțiune sub formă de avertizare pentru neraportarea donației materiale sub formă de arenda spațiilor publicitare.

Amintim că, pentru buna exercitare a atribuției de supraveghere și control privind finanțarea campaniilor electorale ale concurenților electorali înregistrați la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, a fost constituit Grupul de lucru interinstituțional pentru examinarea și rapoartelor privind finanțarea activității grupurilor de inițiativă și privind finanțarea campaniilor electorale ale concurenților electorali. Din acest grup au făcut parte reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale, Inspectoratului General al Poliției, Serviciului Fiscal de Stat și Inspecției Financiare.

Realitatea Live

07 Dec. 2021, 10:59
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
07 Dec. 2021, 10:59 // Societate //  Valentina Buză

O femeie în vârstă de 71 de ani a ajuns la spital după ce a fost tamponată pe trecerea de pietoni. Potrivit informațiilor, incidentul s-a produs luni, 6 decembrie, iar poliția din Bălți a fost alertată să intervină în jurul orei 18:50, precum că a avut loc un accident rutier și a o persoană a fost traumatizată.

Imediat la fața locului s-a deplasat grupa operativă.

„S-a stabilit că o femeie în vîrstă de 43 ani conducând automobilul de model Mercedes E 220 înmatriculat în R.M. și deplasându-se de pe str. Ştefan cel Mare, ajungând la intersecția cu str. M. Viteazu, a ignorat cerințile semaforului şi anume deplasându-se la culoare roşie, a tamponat femeia în vârstă de 71 de ani care traversa strada regulamentar la trecere de pietoni”, spune poliția.

În urma accidentului rutier, pietonul s-a ales cu leziuni corporale si transportata la Spitalul Clinic Bălți.

Alte circumstante la moment se stabilesc.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală