Curs valutar
 • EUR
  20.2151
  0%
 • USD
  18.5870
  0%
 • RUB
  0.2441
  0%
 • RON
  4.1079
  0%
 • UAH
  0.5033
  0%

Partidul ȘOR și PCRM insistă ca beneficiarii Programului „Prima Casă” să aibă o susținere mai mare din partea statului

20 Iul. 2022, 16:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
20 Iul. 2022, 16:39 // Societate //  Realitatea.md

Deputații Partidului „ȘOR” și ai PCRM insistă ca statul să acorde o susținere mai mare tinerilor care au luat credite pentru locuințe, prin intermediul Programului „Prima Casă”. Mai exact, aleșii celor două formațiuni solicită ca Guvernul să compenseze majorarea ratei dobânzii pentru beneficiari, ori de câte ori aceasta va fi majorată cu cel mult două puncte procentuale, față de rata prevăzută la semnarea contractului. Despre prevederile unui proiect de lege în acest sens au vorbit astăzi deputații Marina Tauber și Diana Caraman, în cadrul unui briefing de presă, susținut la Parlament. 

Potrivit deputatului Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, niciuna dintre politicile actualei puteri nu este îndreptată spre susținerea tinerilor. Mai mult, susține Tauber, actuala guvernare distruge și puținele programe de stat care îi motivează pe tineri să-și construiască un viitor acasă.

„În ultima perioadă, observăm o tendință din ce în ce mai îngrijorătoare și anume intenția tot mai vădită a tinerilor de a părăsi Republica Moldova și de a-și construi un viitor în străinătate. Marea dramă este că pleacă tinerii care ar trebui să-și întemeieze o familie, precum și cei care au copii mici. Toate aceste persoane sunt active economic și care pot contribui la dezvoltarea statului. Printre puținele programe elaborate de stat, care îi motiva pe tineri să nu plece din țară, se numără „Prima Casă”. Datorită acestui proiect, care a fost lansat în 2018, peste 8000 de tineri, cu vârsta medie de 31 de ani, și-au îndeplinit visul de a avea propria locuință. Actuala guvernare, pe lângă faptul că nu construiește nimic bun, distruge și ceea ce a mai rămas. Din cauza politicilor proaste, ineficiente sau inexistente, care au dus la creșterea ratei inflației și a altor scumpiri, Programul „Prima Casă” nu mai este atractiv. Rata dobânzii la creditele accesate prin intermediul acestui program a crescut simțitor, din 1 iulie, mai exact, cu 5,35 puncte procentuale. În prezent, rata maximă a dobânzii anuale a creditelor noi aplicată de bănci este de aproape 13%. În consecință, mulți beneficiari, printre care medici, învățători, polițiști și alți funcționari de stat, familii cu copii mici, care au salarii mizere, nu mai fac față majorării și nu-și mai pot plăti ratele”, a declarat Marina Tauber.

Marina Tauber a mai adăugat că prognozele nu sunt optimiste, iar din cauza inflației, ratele ar putea să crească și mai mult. Măsurile propuse de Guvern nu vin să soluționeze problema oamenilor.

„În urma discuțiilor cu beneficiarii programului „Prima Casă”, deputații din fracțiunea Partidului „ȘOR”, în comun cu ai noștri colegi din PCRM, am elaborat un proiect de lege prin care solicităm completarea condițiilor de acordare a creditelor prin intermediul acestui program de stat. Mai exact, cerem ca Guvernul să compenseze majorarea ratei dobânzii pentru beneficiari, ori de câte ori aceasta va fi majorată cu cel mult 2 puncte procentuale față de rata prevăzută la semnarea contractului. Propunem ca această prevedere să fie aplicată persoanelor care au accesat credite, până în data de 1 iulie 2022. Am înregistrat acest proiect de lege în Parlament. Totodată, Guvernul a întocmit un alt proiect pe același subiect, doar că măsurile propuse de executiv privind reducerea impactului creșterii ratei dobânzii pentru beneficiarii programului „Prima Casă” nu vin să soluționeze problema oamenilor. Creditele rămân în continuare scumpe. Beneficiarii programului oricum vor achita rate mari, pe care nu și le permit”, a punctat Tauber.

Deputatul Partidului „ȘOR” acuză majoritatea parlamentară a PAS de ignorarea inițiativelor elaborate de opoziție.

„Așa cum ne-am obișnuit, la ședința de săptămâna trecută a legislativului,  majoritatea parlamentară a PAS a refuzat să examineze proiectul fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” și al PCRM, care prevede acordarea compensațiilor pentru beneficiarii Programului „Prima Casă”. Proiectul nostru nu a fost examinat nici în comisiile de profil ale Parlamentului. Deputații PAS au venit, ca de fiecare dată, cu scuze ieftine și banale, invocând că Guvernul nu a dat aviz pentru acest proiect. Asta deși, aleșii PAS nu o singură dată au examinat în comisii, dar și în ședința legislativului proiecte fără avizul Guvernului. Având în vedere că ambele proiecte sunt pe aceeași temă puteau fi examinate. Mai mult, trebuia să i se ofere posibilitatea plenului Parlamentului să decidă care document este mai bun, însă majoritatea parlamentară a PAS a făcut ceea ce face de obicei – să ignore inițiativele legislative care vin din partea opoziției. În plus, solicităm ca beneficiarii programului „Prima Casă” să participe la ședințele comisiilor parlamentare, pentru a discuta despre cum poate fi îmbunătățită situația lor. Colegii noștri au solicitat prezența acestora la ședința Comisiei economie, condusă de deputatul PAS, Dumitru Alaiba, dar acest lucru a fost refuzat. Prin urmare, facem apel la majoritatea parlamentară să susțină acest proiect de lege. În caz contrar, mii de familii riscă să-și piardă locuințele procurate, iar statul va fi obligat să achite garanțiile de stat”, a adăugat Tauber.

În context, deputatul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Diana Caraman, a menționat că eficiența și necesitatea Programului „Prima Casă” pentru cetățenii moldoveni nu pot fi contestate.

„Dacă nu ar fi existat acest program, o bună parte dintre beneficiari nu ar fi putut să-și permită să-și cumpere propria locuință în Republica Moldova. Practica demonstrează faptul că tinerii care își iau o locuință, inclusiv în credit, își leagă viitorul de acea țară de unde a luat creditul. Altfel spus, acești oameni au luat o decizie în favoarea Republicii Moldova și acum ei mizează, în special, pe sprijinul din partea statului. Programul „Prima Casă” a fost gândit pentru a scădea nivelul migrației, fenomen despre care vorbesc toți politicienii, inclusiv reprezentanții actualei guvernări, dar care, din păcate, nu fac nimic în această direcție”, a afirmat deputatul Diana Caraman.

Deputatul PCRM a mai spus că politicile negândite și ineficiente ale actualei guvernări afectează o categorie importantă de populație.

„Dacă, anterior, beneficiarii programului plăteau lunar 4-6 mii de lei, acum ei sunt nevoiți să plătească 6-9 mii de lei. În contextul scumpirii facturilor de întreținere și a produselor alimentare, o bună parte dintre beneficiari nu mai pot face față situației. Cine sunt cei care au accesat credite prin intermediul Programului „Prima Casă”? Mai exact, sunt 350 de familii unde cel puțin un membru al familiei activează în sistemul de învățământ, 330 de familii unde cel puțin un membru activează în Poliție, 200 de familii în care sunt medici. De asemenea, este vorba despre 80 de familii cu patru și mai mulți copii, 305 familii cu trei copii și mai mult de 1500 de familii care au câte doi copii. De unde să ia acești oameni credite, în condițiile în care salariile lor sunt mici și nu au fost majorate?”, a adăugat Diana Caraman.

Reamintim faptul că Partidul „ȘOR” și PCRM au contribuit la crearea organizației pentru tineret „START”, care face parte din Mișcarea civică „O viață nouă”. Organizația reprezintă interesele tuturor tinerilor din Republica Moldova, indiferent de viziunile și preferințele lor politice. La crearea organizației, tinerii au anunțat că vor veni cu un șir de propuneri și soluții și vor colabora cu deputații, astfel încât aceștia să elaboreze inițiative legislative pentru a aduce o schimbare reală în țara noastră, inclusiv pentru tineri. Deputații Partidului „ȘOR” și ai PCRM au venit cu mai multe proiecte de lege în sprijinul acestei importante categorii de populație, dar acestea sunt ignorate de reprezentanții actualei guvernări.

 

Realitatea Live

Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
26 Mart. 2023, 15:28
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
26 Mart. 2023, 15:28 // Societate //  Elena Putregai

La Grădina Zoologică din Chișinău a fost amenajată o clasă, unde copiii participă la lecții distractive și asimilează informații despre păsări și animale, comunică primarul municipiului Chișinău Ion Ceban.

„Lecții interactive pentru copii, la Grădina Zoologică din Chișinău! La Grădina ZOO din Capitală a fost amenajată o clasă, unde copiii participă la lecții distractive și asimilează informații despre păsări și animale. Micuții învăța regulile de comportament în natură, cum să fie în siguranță în spațiile verzi, sunt familiarizați cu obiceiurile și habitatul animalelor. Lecția de azi a fost despre Papagali. Copiii au avut ocazia să admire păsările de la ZOO și chiar le-au oferit delicii”, a anunțat primarul capitalei, Ion Ceban.

Încăperea destinată lecțiilor este amplasată pe teritoriul Grădinii Zoologice, lângă clădirea administrației.

Lecțiile sunt organizate în grupuri de până la 15 copii.

„În clasă, sub îndrumarea angajaților secției științifico-educaționale, se vor desfășura lecții despre animale și master class-uri tematice, în cadrul cărora copiii vor învăța o mulțime de lucruri interesante despre animale, vor putea comunica mai îndeaproape cu careva dintre ele și totodată vor prepara delicii și confecționa jucării pentru animalele din colecția grădinii zoologice”, au declarat reprezentanții Grădinii Zoologice pentru NM.

Costul lecției pentru un copil este de 100 lei.

Amintim că, în general, vizitatorii Grădinii Zoologice achită, în perioada 1 noiembrie – 31 martie, 25 de lei de adult. În perioada caldă, costul biletului este de 30 de lei. Casele de bilete sunt deschise până la ora 18:00, iar vizitatorii se pot afla pe teritoriul parcului Zoo până la ora 18:30. Copiii până la vârsta de 7 ani au acces gratuit, iar cei cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani achită o taxă de 5 lei.

Grădina Zoologică din Chișinău numără peste 1100 de vietăți.

Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală