Partidul de guvernare, PAS, este acuzat de acte de populism și lipsă de transparență pe marginea proiectului de modificare a Legii cu privire la Procuratură, informează Realitatea.md. Acuzațiile vin din partea coordonatorului de proiecte din cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Dionis Cenușă, care afirmă că abordarea celor de la PAS este populistă și încurajează și mai mult decizii arbitrare, grăbite și neconforme cu procedurile se transparență sau statul de drept.
„Autorii proiectului și cei din majoritate nu au dorit să-și asume deloc faptul că au încălcat procedurile de transparență, reiterate de unii reprezentanți ai societății civile, dar și de reprezentantul autonomiei găgăuze. Principiile de transparență nu sunt aplicate selectiv, ci permanent.
Mai mult ca atât, asemenea consultări publice se fac în timp oportun și pentru a atrage toți actorii vizați. Dacă e necesar, se organizează mai multe runde de consultări publice. Nu e vorba de o bifă pentru a raporta la UE, deoarce UE va fi obligată să reflecte toate neajunsurile procesului legislativ (sper, în detaliu), dacă acestea vor avea loc.
De asemenea, reprezentanții majorității parlamentare nu au făcut nicio promisiune legată de consultarea obligatorie a proiectului de lege cu Consiliul Europei / Comisia de la Veneția. Acest lucru este un angajament internațional al Moldovei, nu un capriciu politic al unei guvernări sau alteia”, scrie Dionis Cenușă într-un comentariu.
De asemenea, expertul atrage atenția asupra faptului că procurorii au criticat acest proiect de lege, apărându-și pozițiile, iar unii din majoritatea parlamentară au venit la consultări pentru a lansa mesaje politice (pentru a satisface sentimentul de răzbunare împărtășit de susținătorii lor din rețelele de socializare).
„Procuratura trebuie reformată, dar conform legii și standardelor europene (la care face referință PAS), nu în baza unui contract electoral, bazat pe populism, al PAS.
Evaluarea procurorului general este necesară, dar mecanismul trebuie sa excludă politicul și sentințele politice. În cadrul mecanismului de filtrare al judecătorilor și procurorilor, menționat astăzi de deputata Stamate, se prevede atragerea experților occidentali. Cu atât mai mult pentru evaluarea procurorului general ar merita atragerea unor specialiști apolitici din UE/Occident. Chiar dacă majoritatea parlamentară încearcă să convingă publicul că schimbarea legii nu se face pentru a fi aplicată asupra lui Stoianoglo, Președintele Sandu și Ministrul Litvinenco au exprimat de nenumărate ori că Stoianoglo ar trebui să plece. Deci actuala lege are un scop politic concret pentru cadrul actual – fie de a-l înlătura pe procuror sau de a exercita presiune asupra lui. E important să se recunoască acest lucru.
Deși opoziția a criticat proiectul de lege, cu multe argumente preluate de la societatea civilă și de la procurori, aceasta a făcut referință la hotărârile Curții Constituționale. Aceste hotărâri au constatat câ multe legi și inițiative adoptate de Socialiști au fost neconstituționale exact pe motivele de nerespectare a procedurilor de adoptare a legilor. Ar fi bine ca Socialiștii să le spună celor de la PAS, în formă deschisă, ca cei din urmă să nu repete greșelile forțelor pro-ruse”, mai spune expertul.
În context, Dionis Cenușă susține că modul de adoptare a acestui proiect de lege se încadrează în condiționalitatea politică a asistenței macro-financiare a UE, așteptat foarte mult de Moldova. De aceea, este extrem de important ca Delegația UE și instituțiile de la Bruxelles să le dea semnale celor de la guvernare. Popularii Europeni ar trebui să fie primii interesați ca PAS-ul să nu calce strâmb.
„Reformarea procuraturii e necesară, inclusiv evaluarea procurorului general, dar respectând principiile și practicile menționate mai sus.
Politizarea procuraturii va crea și mai multă presiune asupra instituției din partea multitudinii de interese politice”, conchide expertul.