De trei decenii, societatea civilă din Republica Moldova veghează asupra corectitudinii alegerilor, semnalează neregulile și propune soluții. În acest timp, colaborarea dintre societatea civilă, instituțiile statului, guvernare și opoziție a devenit tot mai importantă, pentru că regulile democratice trebuie să fie respectate de toți, indiferent cine se află la putere. Datorită acestui efort comun, alegătorii pot vota mai ușor, inclusiv din diaspora, iar observatorii electorali au libertatea de a raporta încălcările.
Recent, la Chișinău, s-a desfășurat primul Forum Electoral 2025, unde principalii actori ai procesului democratic au analizat alegerile și referendumul din toamna anului 2024 și au discutat măsuri pentru sporirea transparenței și corectitudinii electorale. Însă provocările nu lipsesc. Anul 2025 este unul electoral, cu alegeri parlamentare programate pentru toamnă.
În această săptămână, Comisia Electorală Centrală a propus dizolvarea a patru partide și suspendarea activității altor două pentru nereguli financiare, un subiect care stârnește dezbateri aprinse în societate.
Ce argumente au stat la baza solicitării de dizolvare a patru partide și suspendare a altor două? Cât de frecvente sunt astfel de cazuri?
În ce măsură legislația electorală actuală este suficientă pentru a preveni finanțarea ilegală a partidelor? Este nevoie de reforme?
Ce provocări anticipate pot să apară în organizarea scrutinului din toamnă, inclusiv în diaspora?
Care sunt principalele măsuri pe care CEC le va implementa în 2025 pentru a asigura alegeri parlamentare corecte și transparente?
Căutăm răspuns în cadrul emisiunii „Realitatea te privește”, vineri, 21 februarie, începând cu ora 19:00, la RLIVE TV. Invitatul jurnalistei Valentina Ursu este Pavel Postică, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!