Gestionarea crizei pandemice COVID-19, demararea reformei justiției și pachetului anti-corpuție, creșterea veniturilor cetățenilor din categoria social-vulnerabilă și inițierea rectificării bugetului de stat pentru curent sunt primele patru obiective pe care noul Guvern Gavrilița își popune să le realizeze până la sfârșitul anului curent. Anunțul a fost făcut de Natalia Gavrilița, în cadrul ședinței plenare de astăzi a Parlamentului, unde solicită votul de încredere al deputaților.
Referitor la criza provocată de COVID-19, Natalia Gavrilița a afirmat că urmează să fie creat un consiliu de experți, care va conlucra cu membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.
„Vom crea un consiliu de experți, medici, care să furnizeze Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în comun cu instituțiile specializate a statului în analize și prognoze ale situației pandemice în Republica Moldova, astfel ca deciziile acestei comisii să fie eficient, rezonabile, echitabile, bazate și pe o analiza amplă a impactului economic și social” a spus Gavrilița.
Privitor la reformarea justiției și pachetului anti-corupție, prim-ministra desemnată a declarat că va demara cu demisii în lanț în instituțiile statului.
„Vom începe cu eliberarea din funcție a persoanelor din conducerea ministerelor, altor autorități administrative centrale, Cancelariei de Stat, precum și a structurilor organizaționale și a instituțiilor din sfera de competența a acestora, inclusiv din servicii desconcentrate care s-au manifestat prin ineficiență în activitate”, a notat Natalia Gavrilița.
Cât ține de creșterea veniturilor populației și protecția grupurilor social vulnerabile, candidata la șefia noului Cabinet de miniștri afirmă că în semestrul IV al anului curent va fi majorată pensia minimă pentru toate categoriile de cetățeni ca aceasta să ajungă la 2 mii de lei.
„În trimestrul patru al acestui an vom crește pensia minimă până la 2 mii de lei și vom elabora un concept de dezvoltare a sistemului de asigurări sociale pe termen mediu. Vom majora pensia minimă pentru dizabilitate și alocațiile pentru dizabilitate”, a mai adăugat oficiala.
Ultima prioritate pe termen scurt ține de inițierea rectificării bugetului de stat pentru 2021 în vederea identificării surselor pentru finanțarea cheltuielilor prevăzute în pachetul de suport și pentru a asigura echitatea distribuirii capitale.
„Bugetul urmează să fie rectificat, pentru aputea interveni în sectoarele, unde este strict necesară și a suplini fie bugetele instituției, fie de a oferi finanțe domeniilor necesare de a se interveni”, a conchis Gavrilița.
Precizăm că, astăzi, deputații urmează să decidă dacă acordă vot de încredere Guvernului Gavrilița. Fracțiunile BECS și a Partidului Șor au anunțat că nu vor vota pentru învestirea Guvernului nou desemnat. CU toate acestea Fracțiunea PAS, care deține majoritatea parlamentară are suficiente voturi pentru a învesti Cabinetul de miniștri, condus de Natalia Gavrilița.