Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Pentru prima dată, caisele moldovenești, exportate în Ungaria

24 Iul. 2021, 18:20
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
24 Iul. 2021, 18:20 // Economie //  Realitatea.md

Republica Moldova exportă pentru prima dată caise în Ungaria. Trei producători autohtoni au încheiat contracte cu un exportator din această țară a Uniunii Europene. În Ungaria au fost transportate atât caise pentru prelucrare, cât și pentru consum în stare proaspătă.

Directorul departamentului marketing al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Octavian Olaru, a precizat pentru IPN că, pe an ce trece, suprafețele cu caise în Republica Moldova cresc, iar producătorii autohtoni încearcă să-și extindă piața de desfacere. Dacă anterior își vindeau marfa în special în Federația Rusă, acum se orientează spre piețele din Uniunea Europeană. Caisele moldovenești sunt exportate și în Germania, Austria, România, a precizat responsabilul de la „Moldova Fruct”.

Pentru prelucrare, caisele moldovenești au fost exportate în Ungaria la un preț de  0,7 euro kilogramul. Prețul la fructele pentru consum în stare proaspătă este dublu, 1,4 euro pentru un kilogram.

Octavian Olaru a menționat că, în ultimii doi ani, Republica Moldova și-a extins piața de desfacere a fructelor în Europa. Dacă anterior fructele moldovenești erau exportate preponderent în România, Țările Baltice, Polonia, în prezent ajung și în Germania, Italia, Franța, Spania, Croația. „De exemplu, exportăm struguri în Spania. De doi ani, prunele moldovenești sunt transportate în Germania. Prunele și strugurii moldovenești sunt prezenți în Polonia și Croația. Merele moldovenești merg mai greu pe piața UE, pentru că există Polonia, care e un mare producător de mere pentru regiune”, a specificat responsabilul de la „Moldova Fruct”.

Totodată, Republica Moldova a exportat în acest an cantități modeste de cireșe, din cauza ploilor abundente, care au afectat calitatea acestor fructe. Potrivit lui Octavian Olaru, cireșele moldovenești sunt exportate în special în Rusia și Belarus, pentru că aceste state ar oferi un preț mai bun.

Directorul departamentului marketing din cadrul Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe este de părere că producătorii autohtoni de fructe trebuie să se orienteze și spre piețele din Orientul Mijlociu. Federației Ruse are propriile livezi și ar putea să-și asigure consumul intern de fructe, astfel că fructele moldovenești nu sunt competitive acolo. „Chiar în anul curent, vom încerca să facem niște livrări în India”, a subliniat responsabilul de la „Moldova Fruct”.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 21:53
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 21:53 // Economie //  Cristina Vlah

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române