Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Perlele campaniei electorale: Năstase – Baltika zero, Usatîi – interlop cu pofte

17 Iun. 2021, 18:23
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
17 Iun. 2021, 18:23 // Politica //  Tatiana Rusnac

Campania electorală devine tot mai fierbinte. Andrei Năstase și Renato Usatîi și-au împărțit astăzi replici acide după ce magistrații Curții de Apel Chișinău s-a expus asupra ilegalității deciziei aprobate de CEC cu privire la numărul secțiilor de vot care urmează a fi deschise în diasporă la scrutinul din 11 iulie.

Andrei Năstase i-a spus liderului de la Bălți că este un interlop cu pofte electorale.

„Rog toată presa să fie cu ochii pe toți concurenții electorali, mulți dintre ei făcând jocul regimului Dodon. Pe mulți dintre ei o să îi vedem în viitorul Parlament, dacă o să îi vedem, puși la o masă de FSB-ul rusesc. Și Dodon, și Usatîi, și Șor, și Platon, și Plahotniuc. Toți o să îi vedeți la aceeași masă. De aceea, toți trebuie să conștientizeze pericolul pe care îl prezintă interlopii cu pofte electorale”, a declarat Năstase.

Liderul Blocului electoral „RENATO USATÎI, nu a stat deoparte și a spus în replică că liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase este un cosmonaut care face show politic.

„Îmi pare rău că este un show foarte ieftin și din partea justiției, că aici avem foate multe întrebări, dar deja mai mult show fac concurenții electorali. Știți cum, cineva crede că dacă în prezidențiale a fost chefir „domik v derevne trei-patru”, acum o sa fie „Baltika zero”, deja e clar si nu o sa mai ajute nici o recuzare, nimic”, a declarat Usatîi.

Replicile tăioase au trecut de la Curtea de Apel Chișinău pe Facebook. Într-un briefing de presă, Usatîi i-a recomandat lui Năstase să se adreseze la medicii de la Spitalul de psihiatrie.

„Un concurent electoral cu numele Năstase care vrea să-și poată reanima cât de cât rating-ul, vă reamintesc că la prezidențiale era ca chefirul rusesc 3,2 procente și acum el înțelege că este chefir de 1 procent or chiar e Baltika 0 (zero). Acum această Baltika 0, așa o să-i spun la toate dezbaterile, începe să mă acuze… Eu cred că el de urgență trebuie să consulte spitalul din Costiujeni, iar experții îl vor ajuta cu tot necesarul… Mizeria de Baltika 0, nimeni altcineva decât doctorii de la Costiujeni îl poate ajuta”, a declarat Usatîi.

Amintim că decizia Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea a 139 de secții de votare în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău de mai mulți concurenți electorali, printre care PAS, AUR, PUN, PACE, Platforma „DA”, Partidul „Democrația Acasă”, dar și de Blocul electoral „Renato Usatîi”.

Asta deși responsabilii din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă,  CEC a decis să deschidă doar 139 de secții în străinătate.

Hotărârea a stârnit critici, iar sub presiunea societății, CEC a decis să mai suplimenteze numărul secțiilor de votare din diasporă cu încă șapte unități, astfel numărul ajungând la 146 de secții.

Numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Dosarul CEC a fost examinat și amânat de câteva ori de magistrații CA, iar acesta a ajuns chiar și pe masa judecătorilor Curții Constituționale. Însă, la scurt timp, a revenit la CA.

Se întâmplă după ce Curtea Constituțională a declarat ca inadmisibilă sesizarea Platformei „DA” privind exercitarea controlului constituționalității asupra unor prevederi din Codul Electoral, în legătură cu decizia CEC de a deschide un număr mai mic de secții de votare în străinătate, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:57 // Economie //  Cristina Vlah

În prima jumătate a acestui an, în Republica Moldova a fost înregistrate tot mai puține producții agricole, atât de origine animală, cât și vegetală, informează Realitatea.md.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) și gospodăriile populației) în ianuarie-iunie 2021, conform estimărilor preliminare, a însumat în preţuri curente 5200,4 mil. lei, constituind 88,7%  faţă de perioada respectivă a anului 2020.

„Micşorarea producţiei globale agricole a fost determinată de scăderea producţiei vegetale cu 22,8% și producţiei animaliere cu 9,5%. Reducerea producţiei vegetale este cauzată în special de întârzierea față de anul precedent a campaniei de recoltare a cerealierelor de prima grupă și a altor culturi agricole, drept urmare a condițiilor climaterice specifice din acest an. Producţia animalieră s-a diminuat în principal ca urmare a scăderii efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile”, se menționează în informațiile prezentate de oficialii de la Statistică.

În întreprinderile agricole continuă să fie concentrată cea mai mare parte a suprafeţelor însămânţate cu tutun – 95% din suprafaţa totală a semănăturilor culturii date, cu porumb pentru siloz și masă verde – 92%, sfeclă de zahăr – 90%, rapiţă de toamnă – 88%, grâu -75%, orz – 73%, floarea soarelui – 69%, ierburi anuale – 62% și soia – 53%. Totodată, 96% din semănăturile cu culturi bostănoase alimentare, 95% din suprafeţele sădite cu cartofi, 93% – din suprafeţele plantate cu legume de câmp și 74% din suprafețele însămânțate cu leguminoase pentru boabe sunt concentrate în gospodăriile populaţiei și cele ţărăneşti.

Creşterea vitelor şi păsărilor (în masă vie) în ianuarie-iunie 2021 față de perioada respectivă a anului precedent  în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 10,2% din cauza micșorării volumului producţiei animaliere atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 10,4% și cu 9,9%).

În pofida faptului, că în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 3,3%, în gospodăriile de toate categoriile producţia  a scăzut cu 9,0% în rezultatul micşorării  acesteia în gospodăriile populației – cu 9,9%.

Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 6,0% din cauza diminuării producţiei atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 6,8% și cu 5,5%).

La 1 iulie 2021, comparativ cu aceeași data a anului precedent, a fost înregistrată scăderea efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile, cu excepția efectivului de vaci și porcine în întreprinderile agricole, care a crescut, respectiv, cu 17,5% și cu 3,6%.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid