Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Persoanele care s-au vaccinat cu prima doză de Sputnik V la sfârșitul lunii iunie, sunt invitate la rapel pe 17 iulie

06 Iul. 2021, 16:40
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
06 Iul. 2021, 16:40 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Persoanele care s-au imunizat împotriva COVID-19 cu prima doză de Sputnik V, în cadrul maratonului de la Palatul Republicii la sfârșitul lunii iunie, vor putea pleca la rapel sâmbătă, 17 iulie. Anunțul a fost făcut de către primarul general al Capitalei, Ion Ceban. De asemenea, în următoarea zi, va fi organizat un alt maraton de vaccinare, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. 

„Pe 26 iunie, la Palatul Republicii au venit 4 362 de oameni pentru a se imuniza anti-COVID-19. Cei mai mulți au optat pentru serul Sputnik, iar stocul de 4 000 de doze a fost epuizat până la amiază. Alți 362 de moldoveni au fost imunizaţi cu serul AstraZeneca şi Sinopharm. În Chișinău, peste 257 de mii de oameni au fost imunizați cu ambele doze de vaccin”, a menționat Edilul Capitalei într-o postare pe Facebook.

Totodată, pe 18 iulie curent, potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), va avea loc Maratonul organizat la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, pentru rapelul doi AstraZeneca.

„Vă îndemnăm, pe 18 iulie, să mergeți la Maratonul organizat pentru rapelul doi AstraZeneca, de către Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. De asemenea, în cadrul acestui maraton, veți avea posibilitatea să primiți și alte tipuri de vaccin”, a menționat Ninel Revenco, președinta Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizării.

Potrivit informațiilor MSMPS, până în prezent, se înregistrează o acoperire vaccinală de 13,5% și un număr total de 746.463 de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare. De asemenea, peste 83,9% din lucrătorii medicali au fost vaccinați împotriva COVID-19, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rândul acestora.

În total, până la momentul actual, au fost raportate 1.431 reacții adverse, dintre care 93,2% cu forme ușoare, 6,8% cu forme moderate. Din numărul total de persoane vaccinate, 47% sunt femei și 53% sunt bărbați.

„Multe țări  înăspresc măsurile de sănătate publică din cauza noii tulpini Delta, care este mult mai contagioasă și provoacă forme grave de boală. Îndemnul nostru este să mergem să ne vaccinăm cu vaccinurile care sunt prezente astăzi în țara noastră, care ne protejează de toate tulpinile virusului. Până în prezent, o pătrime din populația lumii s-a vaccinat împotriva COVID-19”, a declarat Ninel Revenco.

Republica Moldova a recepționat 1.096.790 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Menționăm că, pentru administrarea vaccinului, oamenii se pot adresa la medicul de familie sau se pot programa la vaccinare prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate