Peste 10 mii de porci au fost sacrificați la o fermă din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, în urma unui focar de pestă porcină. Proprietarii fermei anunță pierderi de peste 440 milioane de lei, comunică MOLDPRES.
La Roșcani s-au deplasat vineri, 21 martie curent, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, șeful ANSA, Radu Musteața, și Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului.
Oficialii au anunțat că animalele sacrificate vor fi depozitate într-o groapă special amenajată. Totodată, aceștia au îndemnat cetățenii să fie responsabili și să sesizeze autoritățile în cazul în care observă animale bolnave sau cadavre de mistreți.
Ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, a îndemnat populația la calm și a menționat că structurile de resort lucrează pentru a diminua impactul pestei porcine asupra sectorului zootehnic.
Conducerea ANSA și a Inspectoratului pentru Protecția Mediului au anunțat că, la începutul săptămânii curente, a fost convocată, în regim de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi. Aceasta a aprobat o serie de măsuri pentru eradicarea rapidă a focarului de la Roșcani și pentru prevenirea răspândirii bolii în afara acestuia.
Directoarea fermei de porci din Roșcani, Ecaterina Perebinos, a menționat că pesta a afectat toate halele fermei.
„Primele simptome au apărut într-o hală de scroafe, la 15 martie. Atunci s-au prelevat probe și hala a fost izolată imediat. Din păcate, la scurt timp am observat semne clinice și în alte hale. Avem 14 clădiri de producție și în toate există focare. Pierderile depășesc 440 de milioane de lei, ceea ce a provocat un adevărat dezastru pentru companie. Noi acopeream peste 23% din piața de carne din țară”, a declarat Perebinos.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat luni, 17 martie, depistarea focarului de pestă porcină la Roșcani. Ulterior, un alt focar a fost confirmat la o fermă comercială de porcine din localitatea Cimișeni.
Pe parcursul lunii martie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate nouă focare de pestă porcină africană: un focar în localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău; patru focare în localitățile Chetrosu, Bulboaca, Roșcani și Telița, raionul Anenii Noi; două focare în satul Copceac, raionul Ceadîr-Lunga; un focar la o fermă de porci din raionul Anenii Noi; un focar la o fermă de porci din raionul Criuleni.
În total, de la începutul anului, au fost identificate 31 de focare de pestă porcină africană, dintre care 19 au fost eradicate cu succes.