Curs valutar
 • EUR
  21.6340
  0.563%
 • USD
  17.7903
  -0.1624%
 • RUB
  0.2405
  0.0416%
 • RON
  4.3910
  0.5488%
 • UAH
  0.6431
  0.171%

Peste 2250 de persoane vor fi beneficiare a unui proiect unic finanțat de Uniunea Europeană

22 Apr. 2021, 17:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
22 Apr. 2021, 17:32 // Societate //  Valentina Buză

În 24 de raioane ale țării, pentru copiii și persoanele cu dizabilități au fost create 42 de servicii sociale. Astfel, peste 1000 de copii din grupuri vulnerabile și 1250 de persoane cu dizabilități vor beneficia de acțiuni comunitare adaptate necesităților lor. Totodată, circa 100 persoane cu dizabilități intelectuale și psihosociale au părăsit instituțiile rezidențiale și au revenit în familiile biologice sau în servicii de locuință protejată și Casă comunitară. Acest lucru a fost posibil datorită proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de Uniunea Europeană.

De asemenea, în cadrul proiectului, 33 organizații ale societății civile care activează local au primit finanțare pentru crearea și dezvoltarea serviciilor sociale în comunitățile lor. Asistența tehnică oferită au sporit rezultatele eforturilor depuse de organizații, iar proiectul a oferit o platformă de învățare continuă atât pentru membrii organizațiilor cât și pentru angajații din serviciile sociale dezvoltate de acestea.

„Suntem bucuroși că eforturile echipei noastre, precum și a colegilor noștri din cele treizeci și trei de organizații ale societății civile, au dus la crearea a unor servicii sociale sustenabile, de care vor beneficia mii de oameni din țara noastră. Servicii care deja contribuie nu numai la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități, copiilor, dar și la îmbunătățirea calității vieții familiilor lor și a întregilor comunități”, a declarat Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova.

Totodată, organizațiile au fost susținute pentru a construi un dialog constructiv de lungă durată cu autoritățile publice locale, în acest fel, asigurând sustenabilitatea și durabilitatea financiară a peste 90% din serviciile dezvoltate.

„Uniunea Europeană susține eforturile societății civile în procesul de implementare a soluțiilor inovatoare care vizează promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități și a persoanelor vulnerabile, care din păcate au fost afectate într-un mod disproporționat de către pandemia COVID-19. Cele 42 de servicii sociale create în 24 de raioane din Republica Moldova reprezintă un sprijin concret în acest sens și un adevărat exemplu de solidaritate în vremuri de criză”, a menționat ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

“Asociația Audiviz este o organizație foarte tânără și, desigur, eram foarte emoționată atunci când am fost anunțată că vom beneficia de finanțare pentru crearea serviciului de intervenție timpurie și reabilitare auditiv-verbală pentru copiii cu deficiență de auz în Bălți. Cu suportul echipei de proiect și în parteneriat cu Centrul Medicilor de Familie Municipal Bălți, reprezentată de Veaceslav Batîr am reușit să avem rezultate frumoase. Acum planificăm extinderea acestui serviciu în toată regiunea de nord a țării”, a adăugat Angela Moiseev, președinta AudiViz Bălți.

Proiectul „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”,  a fost finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

Planul a fost integrat în perioada Februarie 2018 – Aprilie 2021, iar valoarea totală fiind de 2 117 578 euro.

Realitatea Live

Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” susține o conferință de presă
Prezentarea Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale
Ședința Consiliului Audiovizualului, din 12 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 12 mai 2021
Deputatul ACUM PLATFORMA DA, Arina Spătaru, susține o conferință privind proiectul de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie
Conferință de presă cu privire la aderarea Partidului Popular Românesc (PPR) la proiectul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Conferința de presă „Judecătorii corupți susțin compania Braus Imobiliare S.R.L. în construcțiile ilegale de pe Mircea cel Bătrân 15, punând în pericol viața a peste 300 de familii”
Prezentarea Ratingului Politic pentru luna aprilie 2021, elaborat de compania Intellect Group
EU Debates Cafe: „Noua eră digitală și inovațiile: Sprijinul UE pentru Educație, Afaceri și E-Servicii”
12 Mai 2021, 13:31
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Cosoi
12 Mai 2021, 13:31 // Life //  Petru Cosoi

Producătorul de divinuri Aroma din Chișinău a lansat recent pe piață un produs unic: divinul Aroma XXO de 70 de ani, reprezentând cel mai vechi distilat disponibil în acest moment pe piața din Republica Moldova, scrie FINEWINE. 

În prezent, în Moldova există câteva exemplare de 50-55 de ani, mai rar de 60 de ani, iar cel de 70 de ani reprezintă o premieră. Este, într-adevăr, o istorie îmbuteliată, ce cuprinde epoci diferite, generații de tehnologi și experiență în arta distileriei și maturării produselor de înaltă calitate, scrie sursa citat.

Distilatul datează, conform fișelor tehnologice, din anii 1944 – 1946, fiind maturat în toată această perioadă, în beciurile combinatului Aroma, unul dintre cele mai vechi din Republica Moldova.

Cartela tehnologică reprezintă un secret al producerii și nu poate fi publicată, dar oricine este interesat, poate primi garanția autenticității produsului de 70 de ani. Este un singur butoi de stejar cu divinul septuagenar, a cărui valoare se ridică la o cifră cu mai multe zerouri.

Turnat în cristal de Bohemia, cu capsulă și etichetă gravată cu aur, cutie suvenir — 700 ml de aur pur! Fiecare sticlă din colecția limitată este formată manual.

Costă 51 750 de lei (circa 2 400 euro) și poate fi găsit în magazinele specializate ale companiei.

 
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație