Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Peste 25 de tineri din țară au participat la programul de mentorat „Tineri și tinere pentru egalitate de gen”

22 Iul. 2021, 15:20
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
22 Iul. 2021, 15:20 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Tineri din Republica Moldova au participat la programul de mentorat „Tineri și tinere pentru egalitate de gen”. Programul s-a desfășurat în perioada septembrie 2020 – iulie 2021, la inițiativa UN Women Moldova, cu sprijinul financiar al Suediei, și a fost implementat de Genderdoc-M și  AO „Femei pentru Femei”.

Potrivit UN Women, scopul programului a fost de a încuraja tinerii să promoveze egalitatea de gen, toleranța și diversitatea prin inițierea unor proiecte și programe locale. 

„Tinerii și tinerele sunt un public țintă prioritar care devine din ce în ce mai activ în cadrul proiectelor noastre. De aceea activismul și voluntariatul practicate în cadrul acestui program de mentorat vor fi foarte utile pentru activitățile noastre ulterioare pe care le vom implementa la nivel de comunități. Prevenirea este un mod sustenabil de a combate violența în bază de gen și de a contribui la crearea unei societăți incluzive, de aceea acest program va continua să aducă rezultate pe termen lung”, a menționat Adam Amberg, consilier, șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare la Ambasada Suediei în Republica Moldova.

Participantele/ții la program au asistat la o serie de ateliere și sesiuni de formare, atât online cât și cu prezență fizică, unde au acumulat cunoștințe practice și teoretice despre egalitatea de gen, prevenirea și combaterea discursurilor sexiste, identificarea hărțuirii și abuzului, dar și scrierea și gestionarea proiectelor în domeniul respectării drepturilor omului.

„Acest program de mentorat este foarte valoros pentru UN Women deoarece este axat pe valori feministe, intersecționalitate și diversitate. Prin intermediul atelierelor și sesiunilor de formare, tinerii/ele au abordat cauzele care duc la inegalitățile de gen, la perpetuarea stereotipurilor, a violenței în bază de gen și a discriminării. Acest program ne-a demonstrat că tinerii, prin activismul și implicarea lor, vor contribui la eliminarea inegalităților de gen care continuă să existe în societate”, a declarat Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women.

UN Women, prin intermediul acestui program, a colaborat cu organizațiile societății civile pentru a promova egalitatea de gen, normele sociale pozitive, relațiile personale respectuoase și pentru a preveni violența împotriva femeilor prin încurajarea fetelor și băieților, mai ales din localitățile rurale, de a deveni agente și agenți ai schimbării.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate