Curs valutar
 • EUR
  21.3640
  -0.4512%
 • USD
  17.7774
  0.0726%
 • RUB
  0.2379
  0.5464%
 • RON
  4.3366
  -0.4243%
 • UAH
  0.6413
  0.2183%

Peste 271 de reacții adverse la cadrele medicale din Moldova, vaccinate în primele 10 zile (VIDEO)

10 Mart. 2021, 12:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
10 Mart. 2021, 12:51 // Societate //  Realitatea.md

Autoritățile informează că 271 de reacții adverse au fost înregistrate la o săptămână de la demararea campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului cu AstraZeneca, însă responsabilii ne asigură că reacțiile sunt o normalitate după imunizarea cetățenilor. Informația a fost prezentată astăzi, în cadrul unei conferințe de presă de către Laura Țurcan, medic epidemiolog în cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP).

Potrivit acesteia, reacțiile adverse reprezintă 3,6% din numărul total de vaccinare până în prezent. Totodată, oficiala precizează că, acestea sunt reacții adverse ușoare și medii, având sensibilitate la locul vaccinării, frisoane, slăbiciuni, amețeli și epurații.

Laura Țurcan a mai menționat că, reacțiile adverse au apărut după 24 de ore de la imunizare și au durat pe parcursul a cel mult două zile, care ulterior au dispărut, lucru, care este firesc odată cu administrarea vaccinului.

De asemenea, Țurcan afirmă că prezența febrei de 38,5, după administrarea vaccinului este firească și nu ar trebui să ne pună în gardă, deoarece astfel reacționează organismul la orice vaccin.

Medicul epidemiolog al ANSP, Alexei Ceban, a declarat în cadrul aceleași conferințe că, până astăzi, ora 11:00, în Republica Moldova au fost vaccinați 7 367 de cadre medicale, ceea ce constituie 0,2 la sută din întreaga populație a țării.

Ceban a precizat că, prioritar au fost vaccinați lucrătorii medicali ce activează la terapie intensivă, reanimare și secțiile COVID. De ieri și alte categorii de cadre medicale au început să fie vaccinate. Ulterior, urmează să înceapă vaccinarea cadrelor medicale de la asistența medicală urgentă, prespitalicească, farmaciști, stomatologi etc.

Totodată, în etapa doua a campaniei de imunizare urmează bătrânii din centrele de plasament, iar până în prezent circa 18 mii de persoane și-au dat acordul.

Realitatea Live

Ședința de judecată în dosarul Accent Group vs Veaceslav Platon, din 5 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 5 mai 2021
Briefing de presă al deputatului Vasile-Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă „Nicolae Ceaus”
Conferința de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Lansarea Zilei Europei 2021
Lansarea studiului „Reacția autorităților la investigațiile jurnalistice pe teme de integritate și corupție”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
Lansarea Campaniei sociale de susținere a personalităților notorii din domeniul culturii cu genericul: „Dăruim lumină”
05 Mai 2021, 20:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
05 Mai 2021, 20:46 // Politica //  Cristina Vlah

Alegerile din iulie împart partidele parlamentare pe baricade. Unele formațiuni își doresc să meargă pe cont propriu, iar altele își doresc să se unească în blocuri electorale, ca să obțină șanse de a accede în Parlament, informează Realitatea.md.

O nouă alianță între partidele PPDA și PAS este exclusă de ambele părți. Acest lucru a fost menționat de către deputatul PAS, Vladimir Bolea, precum și de către deputatul PPDA, Igor Munteanu. „Ca alianță electorală cred că e imposibil să o avem cu PAS, dar o colaborare oricând este binevenită”, a spus Munteanu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la postul TVR.

Deputatul PAS consideră că formațiunea, pe care o reprezintă va merge singură în alegeri și speră să obțină o majoritate în viitorul Parlament. „Noi lucrăm ca să luăm minim 51 de mandate. Toate partidele tind să ia asta, pentru că orice partid vrea să formeze în mod ușor un Guvern. Cred că vor fi minim 58 de mandate pro-europene a partidelor de dreapta”, a declarat Vladimir Bolea.

Și președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a menționat că formațiunea sa va merge independent la alegerile anticipate. Însă, își dorește foarte mult ca partidul său să fie luat în considerație pentru a forma o viitoare coaliție parlamentară în vederea formării unui Guvern.

„Eu cred că putem să ne așteptăm la surprize, că ar putea fi și 40% de dreapta – și restul să fie de stânga. O bună parte din campania electorală va fi pe facebook…  PDM are suficiente forţe în teritoriu, are experienţa necesară, sperăm că vom reuşi să ne mobilizăm chiar și în condiţiile destul nocive în care este R. Moldova. Este această psihoză de stânga-dreapta, dar PDM, ca şi celeltate partide, cred că va mobiliza partidul şi activul din teritoriu şi vor merge la aceste alegeri”, a spus Dumitru Diacov.

Democratul a spus că își dorește o coaliție cu PAS și cu PPDA în viitorul Parlament. „Ca lumea să nu vă suspecteze că faceți coaliție cu Usatîi – spuneți că veți face cu PD, cu oameni cu experiență și vom merge înainte. Noi în trei facem coaliție și mergem înainte. Va fi foarte greu dacă un singur partid va avea 51 sau 52 de mandate, pentru că unul se poate îmbolnăvi, sau va fi în deplasare și de aceea e nevoie de un aliat, de un partener”, susține Diacov.

Menționăm, că data alegerilor parlamentare anticipate a fost stabilită pentru 11 iulie.

 
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă