Curs valutar
 • EUR
  20.5231
  0.1384%
 • USD
  18.8234
  -0.2152%
 • RUB
  0.2723
  -0.0734%
 • RON
  4.2070
  0.618%
 • UAH
  0.5098
  -0.2354%

Peste 271 de reacții adverse la cadrele medicale din Moldova, vaccinate în primele 10 zile (VIDEO)

10 Mart. 2021, 12:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
10 Mart. 2021, 12:51 // Societate //  Realitatea.md

Autoritățile informează că 271 de reacții adverse au fost înregistrate la o săptămână de la demararea campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului cu AstraZeneca, însă responsabilii ne asigură că reacțiile sunt o normalitate după imunizarea cetățenilor. Informația a fost prezentată astăzi, în cadrul unei conferințe de presă de către Laura Țurcan, medic epidemiolog în cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP).

Potrivit acesteia, reacțiile adverse reprezintă 3,6% din numărul total de vaccinare până în prezent. Totodată, oficiala precizează că, acestea sunt reacții adverse ușoare și medii, având sensibilitate la locul vaccinării, frisoane, slăbiciuni, amețeli și epurații.

Laura Țurcan a mai menționat că, reacțiile adverse au apărut după 24 de ore de la imunizare și au durat pe parcursul a cel mult două zile, care ulterior au dispărut, lucru, care este firesc odată cu administrarea vaccinului.

De asemenea, Țurcan afirmă că prezența febrei de 38,5, după administrarea vaccinului este firească și nu ar trebui să ne pună în gardă, deoarece astfel reacționează organismul la orice vaccin.

Medicul epidemiolog al ANSP, Alexei Ceban, a declarat în cadrul aceleași conferințe că, până astăzi, ora 11:00, în Republica Moldova au fost vaccinați 7 367 de cadre medicale, ceea ce constituie 0,2 la sută din întreaga populație a țării.

Ceban a precizat că, prioritar au fost vaccinați lucrătorii medicali ce activează la terapie intensivă, reanimare și secțiile COVID. De ieri și alte categorii de cadre medicale au început să fie vaccinate. Ulterior, urmează să înceapă vaccinarea cadrelor medicale de la asistența medicală urgentă, prespitalicească, farmaciști, stomatologi etc.

Totodată, în etapa doua a campaniei de imunizare urmează bătrânii din centrele de plasament, iar până în prezent circa 18 mii de persoane și-au dat acordul.

Realitatea Live

27 Ian. 2023, 10:50
 // Categoria: În Lume // Autor:  Romaniuc Victoria
27 Ian. 2023, 10:50 // În Lume //  Romaniuc Victoria

Autoritățile japoneze extind sancțiunile împotriva Rusiei, se arată pe site-ul Ministerului Economiei, Comerțului și Industriei de la Tokyo. Pe lângă interzicerea exportului de echipamente medicale, echipamente pentru instalații nucleare, explorare de petrol și gaze, vor fi aplicate sancțiuni împotriva mai multor oficiali din Federația Rusă, a liderilor din Crimeea și a celor din Donețk și Lugansk, scrie RBC.

Din 3 februarie, Japonia va interzice importul de vaccinuri, echipamente medicale, materiale radioactive, roboți, echipamente pentru instalații nucleare, explorare de petrol și gaze naturale, precum și diverse substanțe chimice, inclusiv gaze lacrimogene, pulbere de amprentă, în Federația Rusă.

Totodată, lista include diverse componente și substanțe utilizate în trusele de testare a alimentelor. De asemenea, în ea se regăsesc amestecuri medicale, care conțin substanțe sau materii prime destinate produselor chimice militare.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Sancțiunile personale au fost extinse împotriva a 22 de persoane, inclusiv împotriva vicepremierilor ruși Dmitri Cernîșenko și Andrei Belousov, a viceministrul Apărării Mihail Mizințev (cunoscut ca măcelarul din Mariupol), ministrul Justiției Konstantin Ciuicenko, comisarul prezidențial pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova (care se ocupă cu deportarea copiilor din Ucraina, în vederea adopției în Rusia), precum și Președinta Comisiei Electorale Centrale a Rusiei, Ella Pamfilova.

Separat, guvernul japonez menține o listă de sancțiuni a persoanelor din Crimeea, autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk, precum și teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporojie. Printre aceștia se numără Vladimir Bespalov, Evghenii Solnțev, Pavel Filipciuk, Andrei Trofimov și alte 10 persoane. În total, lista include 295 de persoane.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală