Autoritățile informează că 271 de reacții adverse au fost înregistrate la o săptămână de la demararea campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului cu AstraZeneca, însă responsabilii ne asigură că reacțiile sunt o normalitate după imunizarea cetățenilor. Informația a fost prezentată astăzi, în cadrul unei conferințe de presă de către Laura Țurcan, medic epidemiolog în cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP).
Potrivit acesteia, reacțiile adverse reprezintă 3,6% din numărul total de vaccinare până în prezent. Totodată, oficiala precizează că, acestea sunt reacții adverse ușoare și medii, având sensibilitate la locul vaccinării, frisoane, slăbiciuni, amețeli și epurații.
Laura Țurcan a mai menționat că, reacțiile adverse au apărut după 24 de ore de la imunizare și au durat pe parcursul a cel mult două zile, care ulterior au dispărut, lucru, care este firesc odată cu administrarea vaccinului.
De asemenea, Țurcan afirmă că prezența febrei de 38,5, după administrarea vaccinului este firească și nu ar trebui să ne pună în gardă, deoarece astfel reacționează organismul la orice vaccin.
Medicul epidemiolog al ANSP, Alexei Ceban, a declarat în cadrul aceleași conferințe că, până astăzi, ora 11:00, în Republica Moldova au fost vaccinați 7 367 de cadre medicale, ceea ce constituie 0,2 la sută din întreaga populație a țării.
Ceban a precizat că, prioritar au fost vaccinați lucrătorii medicali ce activează la terapie intensivă, reanimare și secțiile COVID. De ieri și alte categorii de cadre medicale au început să fie vaccinate. Ulterior, urmează să înceapă vaccinarea cadrelor medicale de la asistența medicală urgentă, prespitalicească, farmaciști, stomatologi etc.
Totodată, în etapa doua a campaniei de imunizare urmează bătrânii din centrele de plasament, iar până în prezent circa 18 mii de persoane și-au dat acordul.