Curs valutar
 • EUR
  20.0616
  0%
 • USD
  17.3513
  0%
 • RUB
  0.2415
  0%
 • RON
  4.0528
  0%
 • UAH
  0.6587
  0%

Peste 271 de reacții adverse la cadrele medicale din Moldova, vaccinate în primele 10 zile (VIDEO)

10 Mart. 2021, 12:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
10 Mart. 2021, 12:51 // Societate //  Realitatea.md

Autoritățile informează că 271 de reacții adverse au fost înregistrate la o săptămână de la demararea campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului cu AstraZeneca, însă responsabilii ne asigură că reacțiile sunt o normalitate după imunizarea cetățenilor. Informația a fost prezentată astăzi, în cadrul unei conferințe de presă de către Laura Țurcan, medic epidemiolog în cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP).

Potrivit acesteia, reacțiile adverse reprezintă 3,6% din numărul total de vaccinare până în prezent. Totodată, oficiala precizează că, acestea sunt reacții adverse ușoare și medii, având sensibilitate la locul vaccinării, frisoane, slăbiciuni, amețeli și epurații.

Laura Țurcan a mai menționat că, reacțiile adverse au apărut după 24 de ore de la imunizare și au durat pe parcursul a cel mult două zile, care ulterior au dispărut, lucru, care este firesc odată cu administrarea vaccinului.

De asemenea, Țurcan afirmă că prezența febrei de 38,5, după administrarea vaccinului este firească și nu ar trebui să ne pună în gardă, deoarece astfel reacționează organismul la orice vaccin.

Medicul epidemiolog al ANSP, Alexei Ceban, a declarat în cadrul aceleași conferințe că, până astăzi, ora 11:00, în Republica Moldova au fost vaccinați 7 367 de cadre medicale, ceea ce constituie 0,2 la sută din întreaga populație a țării.

Ceban a precizat că, prioritar au fost vaccinați lucrătorii medicali ce activează la terapie intensivă, reanimare și secțiile COVID. De ieri și alte categorii de cadre medicale au început să fie vaccinate. Ulterior, urmează să înceapă vaccinarea cadrelor medicale de la asistența medicală urgentă, prespitalicească, farmaciști, stomatologi etc.

Totodată, în etapa doua a campaniei de imunizare urmează bătrânii din centrele de plasament, iar până în prezent circa 18 mii de persoane și-au dat acordul.

Realitatea Live

17 Oct. 2021, 09:28
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
17 Oct. 2021, 09:28 // Societate //  Valentina Buză

Sfârșit tragic pentru o minoră în vârstă de 4 anișori. Acesta a decedat urmare a vătămărilor corporale pe care le-a primit în timpul unui impact violent care s-a produs la Ungheni. Mai exact, accidentul a avut loc aseară în jurul orei 22:10 pe traseul național R-1 Ungheni-Chișinău, la intrare în satul Pîrlița, raionul Ungheni.

Potrivit informațiilor, poliția a intervenit imediat la fața locului pentru a documenta cazul.

„S-a stabilit că aproximativ la orele 22:10, un bărbat de 34 ani din raionul Ungheni, conducând automobilul de model „BMW 520” pe traseul național R-1 Ungheni – Chișinău, în direcția municipiului Chișinău, la intrare în satul Pîrlița a efectuat o manevră de depășire fără a se asigura. Astfel, a ieșit pe contrasens și s-a tamponat frontal cu automobilul de model „TOYOTA Corola” condus un bărbat de 43 ani din raionul Ungheni, care se deplasa regulamentar din sens opus, avându-i ca pasageri pe soția de 36 ani și trei minori de 8, 4 si 2 ani”, spune poliția.

În rezultatul accidentului rutier, atât șoferii cât și pasagerii automobilului „TOYOTA Corola” s-au ales cu diverse vătămări corporale, fiind transportați în stare gravă la Spitalul raional Ungheni.

Din păcate, din cauza vătămărilor corporale grave, minora de 4 ani a decedat.

Ambii șoferi au fost supuși testului alcoolscopic DRAGER, și s-a constatat un rezultat de 0,00 mg/l în aerul expirat.

La moment pe cazul dat a fost pornit un proces penal.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie