Peste 35 mii de persoane au participat, în perioada 17–18 mai 2025, la activitățile organizate de muzeele din subordinea Ministerului Culturii, cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor. Potrivit datelor statistice, evenimentele au atras un public numeros, confirmând încă o dată rolul esențial al muzeelor în viața comunităților.
„Înregistrăm o creștere spectaculoasă față de anul trecut – cu aproape 15000 de vizitatori – un rezultat care confirmă potențialul enorm al muzeelor noastre ca centre culturale și comunitare. Contribuția esențială vine din Proiectul „Muzeele Viitorului”, dar și din sinergia spectaculoasă între expoziții tematice, ateliere de creație, performance-uri, tururi ghidate, concerte și alte experiențe inovatoare” a notat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, pe pagina sa de Facebook.
Cel mai vizitat a fost Muzeul Național de Istorie a Moldovei, care a înregistrat 15 539 de vizitatori. Sub genericul „Viitorul muzeelor în comunități în continuă schimbare”, programul a inclus acces gratuit la expoziții și activități interactive desfășurate în cadrul mai multor „comunități” tematice – medievală, cucuteniană, a tinerilor muzicieni, a motocicliștilor sau a pasionaților de lectură.
Cu 9 600 de vizitatori, Muzeul Național de Artă al Moldovei a oferit publicului o experiență artistică completă – de la expoziții de artă națională și internațională, la performance-uri, ateliere creative și recitaluri. Printre atracțiile serii s-au numărat expozițiile „Abundență | Lushness”, „Gliss” și „Din adâncuri spre lumină”.
Peste 6 300 de persoane au trecut pragul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, unde s-au desfășurat târguri, ateliere meșteșugărești, recitaluri folclorice și vernisaje.
În Republica Moldova sunt înregistrate oficial 131 de muzee. Dintre acestea, 45 sunt instituții acreditate – dovadă a profesionalismului și angajamentului în domeniul muzeal.