Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Peste 40 de proiecte de dezvoltare regională vor fi implementate în țară! Costul estimativ urcă la 1,5 miliarde de lei

12 Ian. 2022, 17:41
 // Categoria: Economie // Autor:  Mădălina Guștiuc
12 Ian. 2022, 17:41 // Economie //  Mădălina Guștiuc

Guvernul a aprobat astăzi, 12 ianuarie, lista proiectelor prioritare de dezvoltare regională, finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, în perioada 2022-2024.

Costul estimativ al proiectelor urcă la 1,5 mlrd lei. Banii vor fi destinați pentru creșterea accesului oamenilor la infrastructura de alimentare cu apă și sisteme de canalizare, modernizarea infrastructurii spațiilor publice etc.

Documentul Unic de Program 2022-2024 este organizat în 3 Programe de finanțare:
 1. Programul 1 „Competitivitate”, care include 14 proiecte orientate spre valorificarea infrastructurii de afaceri, inclusiv rețele de start-up, racordarea la utilități publice a zonelor economice libere și a parcurilor industriale, crearea locurilor de muncă, sporirea atractivității turistice și a altor inițiative orientate spre dezvoltarea economică la nivel regional și local. Astfel, beneficiarii proiectelor vizate vor fi locuitorii raioanelor Soroca, Cahul și UTA Găgăuzia, mun. Bălți și Comrat pentru 5 proiecte pentru  valorificarea infrastructurii de afaceri. Raioanele și localitățile din Anenii Noi, Dubăsari, Soroca, Orhei, mun Bălți și Chișinău, vor beneficia de 8 proiecte în vederea sporirii atractivității turistice.
 2. Programul 2 „Dezvoltare Urbană” – include proiecte destinate orașelor, menite să asigure revitalizarea zonelor urbane degradate, să creeze un confort sporit locuitorilor din urbe prin amenajarea spațiilor cartierelor și să asigure conectarea la utilități publice calitative. Acest program va fi un sprijin esențial administrațiilor publice în schimbarea aspectului exterior al orașelor, dar va avea și un impact major asupra dezvoltării teritoriilor și localităților adiacente acestor orașe. În acest mod, orașele Ocnița, Sîngerei, Ialoveni, Căușeni și mun. Bălți, Ciadîr Lunga vor îmbunătăți aspectul urban și confortul locuitorilor prin implementarea a 6 proiecte de revitalizare urbană.
 3. Programul 3 „Infrastructură Regională” – include implementarea proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare. În acest Program au fost incluse 26 de proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare cu un cost ce depășește 1,3 mild. lei, care ulterior va fi completat și cu alte surse financiare externe. Astfel, 33 de localități din raioanele Dondușeni, Ocnița și Soroca vor beneficia de un proiect, care va asigura locuitorii cu apă calitativă.  Alte 11 localități din raioanele  Soroca și Florești vor spori accesul oamenilor la sistemele de aprovizionare cu apă prin implementarea proiectului „Apă pentru viață în regiunea de nord: raioanele Florești și Soroca!” Un alt proiect care va asigura interconexiunea cu apă potabilă este proiectul „Îmbunătățirea calității vieții populației rurale prin construcția apeductului de interconexiune a râului Prut s. Măcărești cu apă potabilă a 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni” care presupune conectarea la sistemul de aprovizionare cu apă din România, operatorul ApaVital. De asemenea, va fi demarată etapa I a proiectului „Construcția sistemelor de aprovizionare cu apă și sanitație a localităților din lunca râului Prut, raionul Hîncești” al căror beneficiar vor fi locuitorii satelor Cotul Morii, Nemțeni, Obileni, Ivanovca, Mirești, Bujor Leușeni.

Cele 46 de proiecte prioritare de dezvoltare regională pot fi consultate aici.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 17:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 17:44 // Societate //  Valentina Buză

Vântul a făcut ravagii în nordul Republicii Moldova. La Bălți, furtuna a doborât câțiva copaci. Pe strada Ștefan cel Mare 160, un bărbat a fost la un pas de moarte, după ce un plop a căzut chiar lângă el. Acesta s-a ales cu o lovitură de creangă și o sperietură zdravănă, scrie nordnews.

„Eu în toată seara mă plimb cu nepoții aici, în toată seara scârțâie crengile și nu știi care va cădea în cap. Aseară, la ora 02.40, chiar în cap mi-a căzut. El e putred în pământ, numai coaja e verde, el trebuie tăiat și acei plopi trebuie tăiați”, a declarat Oleg Onufriev, locuitor al orașului.

Bărbatul spune că pe această stradă sunt mai mulți copaci putreziți. Cei care au împiedicat tăierea lor au fost câțiva activiști civici.

„Noi trăim în oraș, nu în pădure. Trebuie de făcut frumos, trebuie de curățit copacii. Pun piedici ecologiștii. Oamenii de acolo se tem să dea autorizație pentru a tăia o creangă pe sub care nu mai poți să treci”, a adăugat bărbatul.

Din cauza copacului doborât, mai multe întreprinderi din preajmă au rămas fără curent electric.

„Cineva trebuie să monitorizeze acest lucru. Din cauza asta nu trebuie să sufere întreprinderile care au de lucru. Acum, procesul de muncă s-a oprit din cauza că a căzut un copac. Într-adevăr, copacul trebuia demult tăiat, este periculos. Trebuie de monitorizat”, a spus Serghei Volc, antreprenor.

Pentru defrișarea copacilor bătrâni din acest sector ar exista deja și o autorizație, doar că cei de la întreprinderea municipală „Amenajarea Teritoriului și Spații Verzi”, nu se grăbesc să o facă.

„Este decizia pentru a întreprinde toate măsurile necesare, defrișare, îmbunătățire și așa mai departe. Din păcate, până în prezent, întreprinderea de resort nu a reușit să întreprindă măsurile necesare”, a spus Denis Negrean, angajat.

Șefa întreprinderii municipale „Amenajarea Teritoriului și Spații Verzi”, Svetlana Novicova, a refuzat să ne ofere un comentariu, deși, de dimineață, s-a arătat dispusă să vorbească cu presa. Întrebată de ce nu au fost tăiați copacii avariați, aceasta ne-a închis telefonul.

—De dimineață, erați dispusă să ne dați un comentariu.

—Acum nu vreau să dau.

Locuitorii spun că orașul este plin de copaci care sunt gata să cadă chiar și la o adiere de vânt. Iar autoritățile nu fac nimic pentru a preveni asemenea accidente.

„Trebuie să aibă grijă de asta, bine că nu a omorât pe nimeni.”

„Nu este primul caz. Anterior a căzut un brad, bine că nu a accidentat pe nimeni”, au spus oamenii.

Iar în orașul Edineț, un gard metalic a căzut peste o conductă de gaz. În consecință aceasta a fost avariată.

Amintim că, meteorologii au emis cod galben de vânt puternic, valabil pe întreg teritoriul țării până în seara zilei de astăzi.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală