Prin încurajarea colaborării regionale, băncile centrale pot îmbrățișa politici care acordă prioritate echilibrului de gen, construind astfel ecosisteme incluzive. Declarația a fost făcută de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, la conferința de nivel înalt: „Băncile centrale într-o lume extrem de complexă: demonstrarea angajamentului și păstrarea credibilității”, unde a participat în format online în cursul săptămânii.
În cadrul panelului „Incluziunea financiară de gen în zona Europei de Sud-Est”, Anca Dragu a declarat că prin mentorat, dezvoltarea leadership-ului și politicile instituționale care susțin egalitatea de gen se creează un parcurs de formare pentru viitoarele femei lideri.
„Avem nevoie de perspectiva feminină în Finanțe. Pentru acelea dintre noi care au reușit să atingă nivele profesionale înalte, există responsabilitatea de a împuternici alte femei și de a le inspira să viseze și să lupte! Mentoratul și politicile publice corecte care ar ajuta femeile să-și atingă obiectivele profesionale în carieră reprezintă instrumente de bază. Ca întotdeauna, continui să fiu pregătită, să contribui și să sprijin femeile pentru a deveni lideri, inclusiv în sectorul financiar”, a menționat Anca Dragu.
Guvernatoarea BNM a adăugat că instituția pe care o reprezintă încurajează cultura muncii incluzive astfel încât, indiferent de identitatea de gen, toți angajații să se simtă apreciați la locul de muncă și să contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor băncii centrale.
Anca Dragu a precizat că 63 la sută dintre angajații BNM sunt femei, iar pozițiile manageriale sunt deținute de femei în proporție de 53 la sută.
De asemenea, șefa băncii centrale a făcut referire la Campania Națională „Educație financiară pentru toți”, realizată de BNM împreună cu Programul USAID „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova”, care își propune, între altele, și incluziunea financiară a femeilor.
Anca Dragu a concluzionat că este nevoie de formarea unor generații de femei mai pregătite să facă față provocărilor din sectorul financiar, astfel încât acestea să contribuie la educarea unor noi generații în spiritul diversificării și incluziunii.
Potrivit Global Bankers Institute (GBI), în ultimii zece ani a crescut cu 16 la sută ponderea femeilor care conduc băncile centrale. Totuși, în ultimul an, doar 14% din cele 63 de instituții cu noi guvernatori sau directori executivi au numit femei. Printre acestea se numără și Banca Națională a Moldovei, care este condusă pentru prima dată în istoria sa de către o guvernatoare