Curs valutar
 • EUR
  18.8460
  -0.451%
 • USD
  17.7024
  0.335%
 • RUB
  0.1893
  0.4226%
 • RON
  3.7908
  -0.4616%
 • UAH
  0.4488
  -0.2451%

Piața imobiliară din Moldova a intrat în pauză! Procurarea de apartamente noi s-a redus de cel puțin 3 ori în acest an

02 Sept. 2022, 12:46
 // Categoria: Economie // Autor:  Olga Mînzat
02 Sept. 2022, 12:46 // Economie //  Olga Mînzat

Piața imobiliară din Republica Moldova în acest an a intrat în pauză. Se înregistrează o stagnare a prețurilor, scăderi ale volumului de vânzări și de lucrări. Proiectele noi imobiliare au scăzut foarte tare. Și anul viitor piața imobiliară riscă să fie într-o situație la fel de proastă. Declarații în acest sens a făcut Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul ediției de vineri, 2 septembrie, a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, realizată în parteneriat cu Privesc.eu.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în domeniul imobiliar s-au conturat șapte tendințe clare:

 1.  Se înregistrează o reducere puternică a locuințelor date în exploatare, inclusiv în municipiul Chișinău. Ultima dată un număr atât de mic de locuințe, care au fost date în exploatare, a fost în 2014. Una dintre cauze ar fi faptul că mai riguros sunt verificate locuințele;
 2.  S-a redus, față de anul trecut, cu cel puțin 35%, volumul lucrărilor construcțiilor rezidențiale;
 3.  Proiectele imobiliare noi, deși nu există cifre concrete, dar din discuția cu cele mai mari companii imobiliare, reiese că este de cel puțin 50% căderea. Astfel, ecoul adevăratei crize ar urma să fie în 2023 când piața imobiliară nu va oferi apartamente noi;
 4.  Pupă o creștere bruscă a prețurilor, acum se înregistrează o stagnare. După zece ani de cădere, în 2021 și 2022 au crescut prea brusc, iar acum s-au blocat, pentru jumătate de an;
 5.  Procurarea de apartamente noi s-a redus de cel puțin trei ori în acest an, dar și
 6.  Tranzacțiile imobiliare semnificativ;
 7. Scumpirea banilor a descurajat puternic piața ipotecară.

În prezent numărul persoanelor care i-au credite ipotecare și procură apartamente a scăzut enorm, iar cei care i-au credite și procură apartamente noi a scăzut și mai tare. Multe credite ipotecare care se i-au se i-au pentru locuințe de mâna a doua.

În acest an, din cauza războiului, a incertitudinii pe fundalul crizei, este o scădere de cel puțin 35%, iar companiile de construcție spun că această cădere va fi cu mult mai mare, chiar de 50%.

„Anul trecut s-a ajuns, în valoare anuală, la 8,6 miliarde de lei volumul lucrărilor de construcție. În acest an, la sfârșitul trimestrului II – 7,4 miliarde de lei. Acest lucru arată că piața este într-o stagnare”, a remarcat expertul.

Potrivit analistului economic, în prima jumătate a anului curent s-a înregistrat cel mai mic număr de locuințe dat în exploatare, din 2014 și până acum, fenomen care arată că piața imobiliară a luat o pauză din cauza crizei, plus exigențele privind darea în exploatare a locuințelor. Totodată, dacă anul trecut creditele ipotecare creșteau lunar cu aproape 300 de milioane de lei, în primele șapte luni ale anului curent rata de îndatorare a populației este de două ori mai mică. Între anii 2010-2017 portofoliul de credite pentru ramura construcției era la nivel de până la 10%. În prezent s-a ajuns la 23%.

Veaceslav Ioniță a mai declarat că în 2008 prețul unui metru pătrat de apartament, în mediu, era de 867 de euro. Acum, este, în mediu, de 758 de euro. Al apartamentelor noi este de circa 900 de euro, iar al celor de mâna a doua – 690 de euro.

„Moldovenii cumpără circa 20% apartamente noi, restul, la mâna a doua. Dacă în 2006 trebuia să lucreze 43 de ani ca să cumpere un apartament, în 2020 s-a ajuns la 9,9 ani, iar în prezent este de 10,4 ani. Avem o ușoară îngreunare și este legat de faptul că prețul apartamentelor a crescut mai repede în ultimii doi ani decât veniturile”, a explicat expertul.

Economistul a mai opinat că în 2008 unei familii îi erau necesare trei salarii în fiecare lună ca să plătească ipoteca. În 2020 și 2021 – doar un salariu al familiei. Acum povara a crescut și este necesar de luat circa 20% din celălalt salariu al familiei.

În opinia expertului, chiar dacă acum apartamentele s-au scumpit, totuși nu au ajuns încă la nivelul anului 2008. Între timp, salariile moldovenilor s-au ridicat considerabil, iar în prezent accesibilitatea unui apartament este de 4-5 ori mai mare decât a fost acum 15 ani. Datorită dobânzilor mici moldovenii s-au împrumutat și au procurat apartamente prin ipotecă. Însă, în acest an creșterea dobânzilor, incertitudinea ce se întâmplă pe piață, plus creșterea prea bruscă a prețurilor din anul trecut, a speriat oamenii și a afectat puțin piața.

„Ramura construcției din păcate în acest an trece printr-o criză destul de profundă. Volumul de lucrări scade dramatic. Anul viitor riscăm să avem o situație și mai grea deoarece lucrări noi în acest an practic nu se fac”, a conchis Veaceslav Ioniță.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
15 Apr. 2024, 15:54
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Victoria Laur
15 Apr. 2024, 15:54 // Actualitate //  Victoria Laur

Pe teritoriul rezervației naturale Țîpova ar urma să fie ridicată o pensiune turistică. Jurnaliștii și activiștii de mediu trag semnal de alarmă, declarând că terenul a fost privatizat ilegal în anul 2020.

Conform Ecopresa, la autorizarea construcției complexului turistic ar fi fost încălcate mai multe prevederi. Încercarea de a construi complexul din 10 căsuțe a fost observată la sfârșitul lunii martie. Pentru a salva patrimoniul, mai mulți activiști de mediu au făcut diverse reportaje de la fața locului. De asemenea, arheologii au apelat la ajutorul autorităților – au fost aplicate amenzi, iar cercetările la fața locului continuă.

Pensiunea se construiește pe platoul de vedere dinspre satul Horodiște, parte componentă a rezervației Țîpova, care ocupă un teren de 12,29 hectare. Porțiunea este un sit arheologic cunoscut drept Horodiște II-La Cot, înscris în Repertoriul Arheologic Național al Republicii Moldova, cercetat în ultimii ani în cadrul unui proiect moldo-german, fiind confirmat potențialul cultural deosebit al locației. Acolo au fost descoperite ruinele unei cetăți geto-dacice, precum și urme ale culturii Cucuteni-Tripolie.

Experții au constatat deteriorarea unor structuri arheologice prin lucrările de excavare a unor șanțuri, la suprafață fiind scoase fragmente ceramice și de lut ars. Drept urmare, s-a întocmit un proces verbal și o prescripție, documentele fiind transmite autorităților locale.

După încheierea cercetărilor arheologice, însă, lucrările vor putea continua, conform Ecopresa. Se întâmplă deoarece teritoriul este privat, fiind privatizat în 2020, prin decizia autorităților publice locale, decizia fiind în contradicție directă cu legislația națională care menține astfel de terenuri în proprietatea publică și de protecție.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Un grup format din peste 40 de organizații neguvernamentale din Republica Moldova a inițiat o acțiune de salvare a patrimoniului național și a transmis o petiție către Ministrul Mediului, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, Centrul Național Anticorupție, Cancelaria de Stat a Guvernului Republicii Moldova, Președinție, Parlament și Guvern.

Drept urmare, organizațiile de mediu cer anularea deciziilor Consiliului Local Horodiște, reîntoarcerea terenului în fondul rezervației și aplicarea sancțiunilor legale corespunzătoare. Se mai solicită restaurarea peisajului afectat de construcții, publicarea unei hărți oficiale a rezervației pentru evitarea unor astfel de incidente pe viitor, elaborarea Planurilor de management eficiente pentru Rezervația Țipova și Saharna, care să fie partea Planului de lucru ale Ministerului Mediului pentru 2024-2025, dar și elaborarea mecanismelor și procedurilor care să asigure respectarea legislației și să excludă pe viitor asemenea cazuri în alte arii protejate din Republica Moldova.

Redacția Realitatea va asigura dreptul la replică tuturor persoanelor, organizațiilor și instituțiilor vizate.

Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală