Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Politica bugetar-fiscală, aprobată în prima lectură. Cum vor lupta autoritățile împotriva țigărilor ieftine?

30 Nov. 2021, 09:30
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
30 Nov. 2021, 09:30 // Economie //  Realitatea.md

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul legii bugetar-fiscale pentru anul 2022. Documentul propus de autorități prevede majorarea accizelor la țigările electronice. De asemenea, pentru țigările de foi, așa-numitele „cigarillos”, se propune o cotă a accizei de 41%, dar nu mai puțin de 959 de lei pentru o mie de bucăți. Astfel, prețul țigărilor de foi, care acum costă în medie 15 lei per pachet, va crește.

De la începutul anului, se înregistrează, de asemenea, creșterea cotei de piață a țigărilor ieftine cu filtru, care deja constituie 20%. Și asta în pofida creșterii anuale a accizelor.

Potrivit Infotag.md cu referire la experți economici, unul dintre factorii care a contribuit la apariția țigărilor ieftine a fost excluderea din bugetul de stat, în 2019, a prevederii privind prețul minim de vânzare cu amănuntul al țigărilor.

Prețul minim de vânzare cu amănuntul limita accesul consumatorilor, inclusiv al minorilor, la produsele din tutun și asigura, de asemenea, o creștere a veniturilor la bugetul de stat din TVA-ul și accizele pentru fiecare pachet de țigări.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian susține că principalul obiectiv al majorării accizelor este prevenirea fumatului, în special în rândul minorilor.

„Accizele la țigările obișnuite cresc, la fel ca în anii precedenți. Există un plan standard pentru majorarea lor. Facem același lucru și pentru țigările electronice, pentru că sunt foarte populare în rândul tinerilor. În toate țările lumii în care au fost majorate accizele la produsele din tutun, numărul fumătorilor este în scădere, există astfel de statistici. Acesta este cel mai eficient mod de a reduce numărul fumătorilor”, susține Radu Marian.

Pentru a rezolva problema așa-ziselor „cigarillos”, autoritățile au decis să le supună accizării. Problema țigărilor ieftine cu filtru rămâne însă actuală, așa că autoritățile continuă să analizeze posibilitatea introducerii unui preț minim de vânzare cu amănuntul.

„Bineînțeles că au loc discuții pe această temă. Personal, nu sunt împotrivă. Dar există diferite puncte de vedere asupra acestei probleme. Acum am luat o decizie, iar Guvernul a introdus deja în politica fiscală o creștere a accizelor la cigarillos și țigări. Acesta este cel mai eficient mod de a reduce numărul fumătorilor în Moldova”, susține deputatul PAS.

Președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Dumitru Alaiba, afirmă că ​propunerea de a introduce un preț minim de vânzare cu amănuntul ar trebui să vină din partea Guvernului, iar până acum deputații nu au decis dacă vor ieși cu o inițiativă pentru a introduce această prevedere.

„Nu aș fi împotriva acestui lucru. Pentru că, din câte știu, o astfel de măsură a fost adoptată în trecut. Și țigările erau mai scumpe. Aș accepta, dar politica fiscală este propusă de Guvern, iar Guvernul nu avea o asemenea normă în actualul document privind politica fiscală. Dar despre asta vom vorbi mai târziu. Nu pot promite, deocamdată, că o astfel de prevedere va fi introdusă”, a declarat Alaiba.

La fel, deputatul a menționat că țigările și cigarillos se vor scumpi în orice caz, din contul creșterii accizelor.

„Vor crește încasările la bugetul de stat. Nu pot spune cu cât anume. Pentru mine personal, aceasta nu este doar o completare a bugetului, ci și o preocupare pentru sănătatea cetățenilor noștri. Accizele cresc, este înlăturată schema lui Andronachi legată de cigarillos, ceea ce înseamnă că lor li se vor aplica aceleași accize ca și țigărilor obișnuite, fapt ce, desigur, va duce la majorarea impozitelor”.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală