Polonia a acuzat duminică Belarusul că a continuat să transporte migranți la graniță, în ciuda evacuării taberelor din apropierea frontierei la începutul acestei săptămâni, în timp ce premierul polonez a început un turneu în statele baltice pentru a căuta sprijin în această criză, transmite Reuters.
Totodată, Europa acuză Belarusul că transportă cu avionul mii de persoane din Orientul Mijlociu și îi împinge să treacă în Uniunea Europeană, care se află în conflict cu președintele Alexander Lukașenko de la alegerile contestate de anul trecut.
Potrivit autorităților, trei grupuri mari de migranți au încercat să treacă ilegal granița Polonia-Belarus.
Poliția de frontieră poloneză a raportat că un grup de 100 de persoane a încercat să forțeze deschiderea graniței în apropierea satului Dubicze Cerkiewne.
Autoritatea i-a descris pe migranți drept „agresivi” și a spus că au fost aruncate pietre în oficialii polonezi.
Între timp, un grup de 40 de migranți ar fi încercat de două ori să intre ilegal în statul membru UE, lângă satul Mielnik. Un soldat a fost rănit la cap și a trebuit să fie tratat medical, a adăugat un purtător de cuvânt.
„Străinii agresivi au atacat serviciile poloneze aruncând cu pietre, crengi de copaci și grenade asomatoare”, a scris poliția de frontieră pe Twitter.
Na odcinku ochranianym przez Placówkę SG w Mielniku miały wczoraj tj.23.11 miejsce dwie siłowe próby przekroczenia granicy. 40-osobowe grupy agresywnych cudzoziemców atakowały polskie służby rzucając kamieniami, konarami drzew, użyte były również granaty hukowe.#zgranicy pic.twitter.com/87naitHT15
— Straż Graniczna (@Straz_Graniczna) November 24, 2021
Potrivit informațiilor, au fost înregistrate 267 de încercări de a trece gardul de frontieră din Belarus, marți.
Sâmbătă, au existat 208 tentative de intrare în forță a migranților în Polonia din Belarus, a precizat poliția de frontieră, cu câteva mai multe decât vineri, dar cu mult sub cele 501 încercări înregistrate miercuri.
Lituania vecină a declarat că 44 de migranți au fost împiedicați să intre sâmbătă, cel mai mic număr din ultima săptămână.
O duzină de migranți din Irak au declarat că au fost aduși acolo cu forța în camioane militare de către oficialii belaruși, care au ignorat dorința lor de a se întoarce în Irak.
„În timp ce Belarus a creat această situație fără a ține cont de consecințele umane, Polonia împărtășește responsabilitatea pentru suferința acută din zona de frontieră”, a adăugat Lydia Gall, cercetătoare senior în Europa și Asia Centrală.
Autoritățile poloneze au fost acuzate anterior că au respins migranții către Minsk și că au încălcat drepturile de azil. HRW a cerut, de asemenea, UE să „înceapă să-și arate solidaritatea cu victimele aflate în suferință și pe moarte de la granița de ambele părți”.
Grupurile de ajutor estimează că cel puțin 11 persoane că au murit de ambele părți ale graniței de la începutul crizei în această vară.
„Cercetarea noastră a arătat că acțiunile Poloniei exacerbează suferința pe care o trăiesc oamenii”, a declarat Ben Ward, director adjunct al Diviziei Europa și Asia Centrală a HRW.
„Noi considerăm că Uniunea Europeană ar trebui să se concentreze mai mult pe asta, precum și pe situația părții Belarus”, a declarat el pentru Euronews.
„UE nu a făcut suficientă presiune asupra Poloniei pentru a deschide zona de securitate din jurul graniței pentru organizațiile umanitare”.