Republica Moldova speră ca până la sfârşitul acestui an să semneze începerea negocierilor de aderare la UE, pe măsură ce se grăbeşte să implementeze reformele cerute de Bruxelles. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Nicu Popescu.
Reformarea sistemului de justiţie „extrem de corupt” se află în fruntea priorităţilor, a spus Popescu, întrucât jumătate din recomandările Comisiei Europene sunt axate pe acest sector.
„Aderarea la UE a unor ţări precum Moldova şi Ucraina este cea mai bună şi singura cale de a ne asigura că partea noastră de Europa revine la o situaţie de pace”, a spus ministrul Nicu Popescu, în timpul unei vizite la Berlin.
De asemenea, vitale pentru stabilitatea Republicii Moldova sunt şi proiectele de infrastructură, precum interconectorul care leagă direct reţeaua sa electrică de cea a României, fără a mai trece prin Ucraina, ceea ce i-ar diversifica şi spori securitatea aprovizionării cu energie.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Nicu Popescu a spus că există sprijin politic şi economic internaţional pentru asemenea proiecte, dar procedurile de implementare a acestrora sunt prea lente. Termenul limită pentru realizarea acestei interconexiuni a reţelelor electrice, parțial finanțată din fonduri europene, este 2026.
„Procedurile de pe timp de pace trebuie să fie reevaluate, pentru că nu suntem în vremuri de pace. Europa este afectată de un război pe scară largă, cel mai mare după Al Doilea Război Mondial”, a subliniat oficialul de la Chişinău, adăugând că „avem nevoie urgent de interconexiunea de electricitate cu România”.
Republica Moldova este afectată puternic de consecințele războiului din Ucraina, înregistrând o inflație de peste 20%, iar atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice ucrainene au provocat pene de curent şi pe teritoriul său, amintește Reuters